En uppslitande familjehistoria

TV

FESTEN

Lars von Triers kontroversiella "Idioterna" fick rubrikerna.

Lite i skymundan var det faktiskt den andra danska filmen, "Festen", som vann juryns specialpris vid 1998 års Cannesfestival och den blev sedan den mest framgångsrika av dogmafilmerna.

Platsen är ett stort gods, tidpunkten är 60-årsfesten för familjens patriark. En av döttrarnas självmord året innan spökar i allas medvetanden. När hennes tvillingbror ( Ulrich Thomsen) i sitt middagstal anklagar födelsedagsbarnet ( Henning Moritzen) för sexuella övergrepp på sina barn, rasar maskerna hos de flesta i släkten. Det blir fylla, sex, fler hemska avslöjanden. Som en av middagsgästerna bittert konstaterar: Det har sina sidor att vara toastmaster på den här festen.

En rätt traditionell historia, berättad på ett lite annorlunda sätt.

Lars Norén, och förr Ingmar Bergman, har spottat ur sig sådana här uppslitande familjehistorier på löpande band, oftast med lite större precision både rent dramaturgiskt och i personteckningarna.

"Festen" är gjord enligt Dogma 95-manifestet, de "regler" för filmskapande som von Trier och några andra danskar har skapat och som kan sägas gynna lågbudgetproduktioner. En sak är säker: den ryckiga handkameran tillför knappast något till "Festen".

Men filmen är ändå sevärd, för sin lite vildsinta energi och för en duktig skådespelarensembles skull. Regissören Thomas Vinterberg är en oslipad diamant. Men man undrar hur en så ung person har skaffat sig en så svart människosyn? (Dogme 1 - Festen, 1998)

SVT 1 22.00

Matrix

Ett visuellt spännande cyberspace-äventyr som inte riktigt liknar något annat. Science fiction-intrigen är nästan obegriplig, men mixen av Hongkong-action och framtidsthriller är smart genomförd.

Nästa år kommer regissörerna, bröderna Larry och Andy Wachowski, att samtidigt spela in " Matrix 2" och " Matrix 3", med samma skådespelare - Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss - i Australien.

Alla skådespelare i de stora rollerna fick genomgå fyra månaders träning med experter på asiatiska kampsporter. (The Matrix, 1999)

Canal+ Gul 21.35

Dance with me

Ett välgjort drama i samma anda som "Dirty dancing". En ung dansant kuban (Chayanne) söker upp sin far ( Kris Kristofferson) i Texas, där han driver en dansskola. (1998)

TV1000 Cinema 18.50

True romance

Christian Slater och Patricia Arquette på rymmen från både polisen och maffian. Quentin Tarantino skrev manus. Dennis Hopper, Gary Oldman och Brad Pitt. (1993)

Tv1000 Cinema 21.00

12 edsvurna män

Originalfilmen (1957) är en klassiker, ett spännande mordfall och rättegångsdrama. Courtney B Vance, Mary McDonnell och Jack Lemmon. (12 angry men, 1997)

Canal + 21.40

The Big Lebowski

Bröderna Coens film är både hyllning till och parodi på film noir-deckare. Jeff Bridges spelar en lönnfet slarver som lever för att kröka och spela bowling. Av misstag hamnar han i en kidnappningshärva.

Lövtunn intrig, men fantasin och humorn är desto större.

Med Steve Buscemi, John Goodman och Julianne Moore. (1998)

TV1000 22.00