Gripande och otäck

Foto: SONET FILM
Stellan Skarsgård och Pernilla August spelar ett äkta par som kämpar för sin familj då deras söner kidnappas.
TV

Glasblåsarns barn

Anders Grönros hyllade filmversion av Maria Gripes klassiska bok.

Och en av svensk filmhistorias mest konfliktfyllda produktioner.

Historien utspelas i 1800-talets Småland.

Där lever "Glasblåsarn" och hans hustru ( Stellan Skarsgård, Pernilla August) och deras två barn Klas och Klara ( Oliver Peldius, Jasmine Heikura) i stor fattigdom. Pappans glaskonst är visserligen vida berömd, men han är dålig på att sälja sina konstverk.

En dag när det är marknad dyker en herre upp och köper alla glasverken. Men glädjen förbyts snabbt till sorg, för samtidigt kidnappas barnen av de elaka Härskaren och Härskarinnan ( Thommy Berggren, Elin Klinga).

Ska de någonsin få återse sina föräldrar..?

Det är en spännande, gripande och stundtals ganska otäck film.

Den blev dubbelt Guldbagge-belönad, för bästa foto ( Philip Øgaard) och biroll (Thommy Berggren).

Men vägen från idé till färdig film var fylld av konkurser, budgetöverdrag, likviditetsproblem och personliga stridigheter.

Regissören Anders Grönros hamnade bland annat i konflikt med Stellan Skarsgård, och inspelningen drog ut på tiden.

Slutnotan hamnade på cirka 37 miljoner kronor i stället för planerade 27.

Ett tag såg det ut som att filmen aldrig skulle bli färdig. Då ryckte filmbolaget Sonets chef Peter Possne in och till sist blev det premiär, mer än ett år senare än planerat. Filmen sågs av ungefär

175 000 personer. (1998)

SVT 2 20.00

Den tunna röda linjen

Påkostat krigsdrama som utspelas på en ö i Stilla Havet under andra världskriget. Bygger på en bok av "Härifrån till evigheten"-författaren James Jones.

Var tänkt som en storstilad come back för regissören Terrence Malick, som varit mer eller mindre "försvunnen" sedan sin förra film "Himmelska dagar" tjugo år tidigare.

Men filmen - mer poesi än spännande krigsfilm - blev en halvflopp. Med Sean Penn, Adrien Brody och James Caviezel i huvudrollerna.

Men många kända namn - George Clooney, John Travolta, Nick Nolte, John Cusack, Bill Pullman, Mickey Rourke - blev mer eller mindre eller helt bortklippta när regissören tvingades korta sin sex timmar långa första version av filmen. (The Thin red line, 1998)

Canal+ 20.30

Babe - en gris kommer till stan

Uppföljaren till filmen om den charmiga grisen. Halvfloppade på bio, men är nästan lika bra som första filmen. Här är djuren på äventyr i storstaden. (Babe: Pig in the city, 1997)

Canal+ Gul 18.25

Five easy pieces

En överskattad film från 1970-talets rebelliska filmperiod, även om den innehåller mycket bra skådespeleri. Jack Nicholson, som en musiker som tar jobb som oljeborrare. (1970)

TV4 0.40

Sugartime

Ett välgjort drama som har verklighetsbakgrund. John Turturro och Mary-Louise Parker spelar det udda kärleksparet. Han är Sam Giancana, en ökänd gangster, och hon Phyllis McGuire.(1995)

Kanal5 22.50

Djupet

Filmversionen av "Hajen"-författaren Peter Benchleys rätt korkade roman ett kärlekspar på smekmånad i Västindien. Dykning, skatter, knark och elaka skurkar, med Nick Nolte, Jacqueline Bisset, Louis Gossett jr, Robert Shaw (1927-1978) och Eli Wallach framför kameran.

Filmen lanserades stenhårt med bilder på Jacqueline Bissets våta och genomskinliga t-shirt - en kampanj som också blev mycket framgångsrik. (The Deep, 1977)

TV3 1.35

Att vara eller inte vara

Mel Brooks och Anne Bancroft är skådespelare på en teater i Polen, som då ockuperas av tyskarna. Teaterfolket får spela ett raffinerat dubbelspel för att klara livhanken. (To be or not to be, 1983)

Kanal5 19.00

Söndagsbarn

Bygger på ett självbiografiskt manus av pappa Ingmar Bergman. En sommar i Dalarna 1926 Skildras ett livslångt spänt förhållande mellan en präst ( Thommy Berggren) och hans son ( Henrik Linnros) grundas. (1992)

TV4 21.30

Wag the dog

Rolig politisk satir om hur USA:s president anklagas för att ha tafsat på en ung kvinna. Likheterna med Clinton, Lewinsky och Irak är, faktiskt, bara en tillfällighet. Med Robert De Niro. (1997)

TV1000 Cinema 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM