Dödsstraff eller inte?

TV
Susan Sarandon som nunnan Helen kämpar för fången Matthew (Sean Penn) - dömd för våldtäkt och mord.

Dead man walking

Ett starkt och omskakande drama, som gav Susan Sarandon en Oscarsstatyett.

Hennes sambo Tim Robbins, mer känd som skådespelare, klev genom den här filmen fram som en av den amerikanska filmens stora hopp även på regissörssidan. Som någon som kan förena samhällskritik med underhållning.

Regidebuten "Bob Roberts" (1992), som tyvärr inte fick biopremiär här, var en lysande satir, en låtsasdokumentär om en fascistisk amerikansk politiker.

"Dead man walking" är minst lika bra, en film som utan pekpinnar tar upp dödsstraffets vara eller inte vara.

Historien har verklighetsbakgrund. 1981 fick en nunna, syster Helen Prejean, ett brev från en dödsdömd fånge. De började brevväxla och så småningom träffas. Hon plågades av hur han led i väntan på avrättningen och blev besatt av tanken på att hans själ måste få ro, av att åtminstone slutet av hans liv skulle ha någon form av värdighet.

Susan Sarandon och Sean Penn är båda fullkomligt lysande i de två rollerna. Sarandon framför allt i scenerna när nunnan möter mordoffrens anhöriga, totalt oförstående inför hennes kamp för fången. Och Penn, för att han på ett så lågmält sätt förkroppsligar en så otäck och farlig människa.

Är han skyldig till våldtäkt och mord? Kommer han att få nåd i sista stund? Det är det som, ytligt sett, driver historien framåt. Men den har också, i skildringen av vänskapen mellan nunnan och fången, ett djup som är ovanligt i amerikansk film i dag.

Och - inte minst - så leder filmen till häftiga diskussioner om dödsstraffet som samhällets hämnd, långt efter det att Bruce Springsteens fina titelmelodi har tagit slut. (1995)

TV4 21.00

Det enda rätta

Mycket rolig kärlekskomedi av Susanne Bier, danskan som här i Sverige är mer känd för "Livet är en schlager".

Sågs av nästan en miljon på bio i Danmark.

Bland allvar och humor, barnlöshet och otrohet. Svensken Rafael Edholm glänser i en biroll som italiensk charmör. (Den eneste ene, 1999)

Canal+ Gul 18.15

The Rugrats movie

Underhållande tecknad film om Rugrats-bebisarna. Har skämt som även kan uppskattas av vuxna. (1998)

Canal+ 11.30, Canal+ Blå 19.05

Livet är underbart

Roberto Benignis komedi om livet i tyskarnas koncentrationsläger under andra världskriget. Gripande och annorlunda. Trefaldigt Oscarsbelönad. (La vita è bella, 1997)

TV1000 Cinema 19.20

California suite

Filmversionen av Neil Simons Broadwaypjäs, om några par som bor på lyxhotell i Los Angeles. Kvick dialog, bra skådisar Alan Alda, Michael Caine. Oscarsbelönad. (1978)

TV3 1.10

Bulworth

En mycket originell svart komedi som gisslar dagens amerikanska politik.

Warren Beatty (även manus och regi) spelar en uppgiven senator som beställer mord på sig själv. Sömnbristen får honom att tappa omdömet, han säger sanningar och börjar umgås med hiphopare under en viktig kampanj.

Med Halle Berry, Oliver Platt, Don Cheadle, Paul Sorvino och ett fräckt hip- hop-soundtrack. (1998)

Canal+ Gul 22.10

Tystnad till döds

Amerikanskt tv-drama om tre unga kvinnor ( Renée Estevez, Lisanne Falk, Carrie Mitchum) som blir inblandande i en trafikolycka, med mycket oanade konsekvenser. (Dead silence, 1991.)

Kanal 5 0.55

Två red tillsammans

En förutsägbar västern med James Stewart (1908-1997) som en cynisk sheriff i kamp mot indianer som rövat bort nybyggare. Ingen av legendariske regissören John Fords bättre filmer . (Two rode together, 1961)

TV4 9.00

Föräldrafällan

En smålarvig historia om tvillingar som försöker få sina föräldrar att återförenas. Har filmats flera gånger, den här senaste versionen har Dennis Quaid och Natasha Richardson som föräldarna. (The Parent trap, 1998)

TV1000 10.00