Fuskspel med förvecklingar

TV
Foto: SVT
Tutta Rolf spelar bankdirektörens dotter Margot, som till en början låtsas vara fattig inför Bertil (Allan Bohlin).

Under falsk flagg

Svensk kärlekskomedi av Gustaf Molander som överlag fick ett mycket positivt mottagande vid premiären.

Handlar om banktjänstemannen Bertil ( Allan Bohlin) som blir blixtkär i Margot ( Tutta Rolf), som han inte vet är bankdirektörens ( Ernst Eklund) dotter.

Han låtsas vara rik, hon låtsas vara fattig. När de börjar umgås med varandra även utanför jobbet avslöjas snabbt de båda bluffarna"

Så här skrev signaturen "Robin Hood" i Stockholms-Tidningen:

"Under falsk flagg" är en lustig liten historia av det slag som vi inte ofta vågar oss på i Sverige. Ett lustspel som inte rör sig om komiska bonddrängar, motböcker och pigor som går inåt med tårna, utan om bankdirektörsdöttrar och bankfolk och stenografer. Manuskriptet signeras av Sölve Cederstrand, och har han hittat på allting själv så är det duktigt gjort. En rad finurliga förvecklingar, lustigt tänkta, en rad nya miljöer, såsom visning av villor i Stockholms trädgårdsstäder och gratismiddag på utställningen Vårt dagliga bröd.

Inga uppslag tappas bort och förfuskas - som det ofta händer i svensk film - trådarna hållas ihop och varje detalj visar sig ha betydelse för helheten. (1935)

SVT1 14.35

Passagerare 57

Spännande actionfilm med Wesley Snipes.

Han spelar en terroristbekämpare som tröttnat på yrket och dragit sig tillbaka sedan hans hustru mördats.

Under en flygresa blir han dock av en slump indragen i en flygkapning och tvingas då, praktiskt taget ensam, ta upp kampen mot terroristerna...

Det är en thriller i samma anda som "Die hard"-filmerna. Kanske inte helt logisk hela tiden, men full av så mycket action att man inte riktigt bryr sig.

Wesley Snipes är bra i huvudrollen och Bruce Payne är en karismatisk skurk.

Elizabeth Hurley spelar hans medhjälpare, hennes största roll i Hollywood innan hon strax efter filmens premiär blev mer känd som Hugh Grants flickvän. Sedan dess har hon bland annat gjort första "Austin Powers"-filmen och "Edtv". (1992)

Kanal 5 21.00

Sista tangon i Paris

Bernardo Bertoluccis kontroversiella sexdrama med Marlon Brando och Maria Schneider.

Utspelas i Paris. Brando spelar en exilamerikan som försöker komma över hustruns självmord genom att ha sex utan känslor. Har kallats allt från mästerverk till pretentiöst skräp, men sanningen ligger någonstans mittemellan. Drabbades av censurbråk i många länder på grund av de ovanligt frispråkiga och realistiska sexscenerna, scener som än i dag tillhör de mest vågade som visats i en "vanlig" film. (Le dernier tango à Paris, 1973)

Canal+ 23.00

Låt oss älska

Underhållande romantisk komedi med Yves Montand (1921-1991) och Marilyn Monroe (1926-1962). Han spelar en miljardär, hon är stjärnan i en show som driver med hans liv. (Let"s make love, 1960)

Canal+ Gul 8.05

Bill McKay - utmanaren

Skarpsynt politisk satir med Robert Redford, som en idealist som övertalas att ställa upp som kandidat till senaten. Gjord av Michael Ritchie, mer känd som författare till "Jurassic Park"-böckerna. (The Candidate, 1972)

Cabal+ Gul 13.20

How Stella got her groove back

Angela Bassett som en medelålders börsmäklare som under en Jamaica-semester inleder ett förhållande med en hälften så gammal man ( Taye Diggs). (1998)

Canal+ Gul 16.25

Sliding doors

Underhållande kärlekskomedi med Gwyneth Paltrow. Skildrar hennes liv på jobbet och privat i London i två parallella världar. Snyggt och smart gjord. Med John Hannah och John Lynch. (1998)

TV1000 20.00