Från militär till lärare

TV
Foto: BUENA VISTA
Michelle Pfeiffer i rollen som Louanne som har sadlat om från det militära till lärare i slumkvarteren.

Farliga sinnen

En film lite i samma anda som "Döda poeters sällskap", fast inte riktigt lika tankeväckande.

Michelle Pfeiffer spelar Louanne, en före detta marinsoldat som sadlar om och blir lärare i engelska, i en skola i Los Angeles slumkvarter.

Eleverna är intelligenta, men misstänksamma. De har lärt sig att inte lita på någon. Allra minst på en vacker vit kvinna.

Genom sina speciella undervisningsmetoder, som till viss del hänger ihop med hennes bakgrund, fångar hon dock elevernas uppmärksamhet. Hennes metoder gillas dock inte av skolledningen, men hon fortsätter kampen för sin klass.

Ganska medryckande, trots att det mesta som händer i filmen är ganska förutsägbart.

Producerad av Jerry Bruckheimer, mer känd för våldsamma actionfilmer som "The Rock", "Con Air" och "Armageddon".

Troligen blev även han lite överraskad över vilken enorm framgång filmen blev, framför allt i USA. Tveklöst hade den stor draghjälp av ett populärt soundtrack, där Coolios "Gangsta"s paradise" blev en gigantisk hit.

Kultfakta I: Andy Garcia spelade rollen som Michelle Pfeiffers älskare, men alla scener med honom klipptes bort, kärlekshistorien ansågs inte passa in i den övriga handlingen.

Kultfakta II: Samma historia som i filmen blev sedan även tv-serie, med Annie Potts i huvudrollen. (Dangerous minds, 1995.)

SVT1 21.30

Där regnbågen slutar

En av de svagaste filmerna i Richard Hoberts filmserie om de sju dödssynderna.

Här förverkligar huvudpersonen Mikael Persson ( Göran Stangertz), den lätt bedagade rockstjärnan, drömmen om att sätta upp en musikal om sitt eget liv.

I de scenerna medverkar Tommy Körberg, Peter Jöback, Helen Sjöholm och Sharon Dyall.

Stangertz är bra, annars glänser mest två nya personer i gänget; Rolf Lassgård som skrupelfri manager och Pernilla August som övergiven småbarnsmamma. Hon Guldbagge-belönades för rollen. (1999)

Canal+ 20.00

Enemy of the state

Spännande paranoiathriller, med Will Smith som en advokat som av misstag dras in i ett politiskt mord i Washington. Tony Scotts thriller lyckas faktiskt kritisera den högteknologiska utveckling, som den själv består av. Med Gene Hackman. (1998)

TV 1000 Cinema 18.50

Music from another room

En rolig och lite annorlunda romantisk komedi med Jude Law, från "The Talented mr Ripley". Han spelar en man som gör allt för att vinna en kvinnas ( Gretchen Mol) kärlek. Med Jennifer Tilly, Jeremy Piven och Kevin Kilmer. (1997)

TV 1000 20.00

Den sista måltiden

Ett gäng radikala studenter bjuder reaktionära människor på middag - för att sedan ta livet av dem. En film där kanske inte ens regissören vet om det är en moralkaka eller en bisarr svart komedi. Med Cameron Diaz. (The Last supper, 1996.)

ZTV 21.00

The Devils - Djävlarna

Ken Russells våldsama drama om häxprocesser och politik i 1600-talets Frankrike. Bra skådisar ( Vanessa Redgrave, Oliver Reed) och en lätt surrealistisk stämning. (The Devils, 1971.)

Canal+ Gul 22.15

American history X

Skakande skildring av hur nynazismen förändrar livet för två amerikanska bröder. Efter fängelsevistelse kommer den äldste av dem på andra tankar. Våldsam och otäck. Med Edward Norton. (1998)

Canal+ 23.30

Skattkammarön

En av många versioner av den klassiska pirat- och sjörövarhistorien. Mycket påkostad, med många av tidens bästa skådespelare, som Wallace Beery och Lionel Barrymore. (Treasure Island, 1934.)

TCM 0.35

Prinsen av Egypten

Påkostad tecknad film, men tyvärr är det en lite torr och pedagogisk biblisk historia gjord för att inte stöta sig med någon. Fartfylld hästkapplöpning mellan Moses och Farao. (The Prince of Egypt, 1998.)

Canal+ Gul 16.30