Vem skyddar oss mot galna ko-sjukan?

Foto: CAPA
Galna ko-sjukan har satt hela den europeiska köttindustrin och hundratusentals jordbrukare i gungning. I kvällens dokumentär ställer man sig frågan om det är köttbranschen eller konsumenterna man värnar om.
TV

DOKUMENTÄR

”Galna kor, kloka människor?”

SVT 1 22.00

Omkring 90 personer har hittills drabbats av den mänskliga formen av galna ko-sjukan. Risken att smittas är pytteliten, men skräcken hos många konsumenter stor.

Ännu räddare är köttbranschen vars hela existens är hotad om ingen vågar köpa dess biffar.

Vilkas intressen sätter EU-politikerna främst när de beslutar om skyddsåtgärder, frågar man sig i kvällens dokumentär ”Galna kor, kloka människor?”.

Det var 1986 vetenskapen först kom galna ko-sjukan på spåren på allvar. Hjärteknipande bilder på de BSE-sjuka korna med de karaktäristiska skakningarna kablades ut och gav upphov till den populära benämningen och till panikartad oro för att sjukdomen kunde smitta människor.

Nu är experter säkra på att den dödliga Creutzfeldt-Jakobs syndrom kan överföras direkt till människan från BSE-sjuka kor. Paniken har gått i vågor och kulminerat då något nytt fall upptäckts. Trycket på beslutsfattare, både nationella och inom EU, att vidta åtgärder för att skydda konsumenterna från den fruktade smittan har varit stort och också resulterat i en hel del skyddsåtgärder.

Brittiskt nötkött har belagts med handelshinder eftersom över 180 000 av de cirka 182 000 BSE-smittade kossorna upptäckts i Storbritannien. Alla utom tre (två i Frankrike, en på Irland) av de människor som insjuknat och dött i sjukdomen har också varit britter. Hanteringen av slaktdjur, har re-glerats för att minska smittrisken och ett omfattande (men ganska osäkert) testprogram införs i två steg i år. Det verkar som om myndigheterna med EU i spetsen tar i med hårdhandskarna.

Men bottnar dessa skyddsregler verkligen i omsorg om konsumenterna? Är det kanske snarare jordbrukssektorn och köttindustrin som värnas?

Det är den slutsats den franska dokumentären ”Galna kor, kloka människor?” kommer fram till.

Sedan de första larmen har konsumtionen av nötkött minskat dramatiskt i hela Europa. I ena vågskålen ligger en mycket begränsad risk för den enskildes hälsa, i den andra enorma ekonomiska förluster för köttproducenterna. Och den skålen väger tyngre för EU-politikerna.

Skyddsåtgärderna är mest ett spel för galleriet, för att konsumenterna ska känna sig tillräckligt säkra för att fortsätta äta nötkött. Annars skulle de väl inte införa kraftfulla men ganska osäkra testmetoder, menar man.

Den franska filmen i ”Dokument utifrån” visar förhållandet i Belgien, Frankrike, Schweiz och Storbritannien.

Situationen i Sverige diskuteras efter dokumentären med veterinärrådet Håkan Stenson, chef för regelavdelningen på Livsmedelsverket och statsepizoolog Anders Engvall. (Epizoologi är läran om smittsamma sjukdomar hos djur). Programledare är Claes Elfsberg.

DEBATT

”Europadebatt”

TV 4 20.00

Det har bara gått några veckor av Sveriges halvår som ordförandeland i EU. Övertagandet av ordförandeklubban från Frankrike har förberetts noggrant under lång tid. Nu är det dags att se vad vi kan uppnå under tiden på ordförandeposten.

Statsminister Göran Persson och partiledarna Gudrun Schyman och Bo Lundgren samlas i ”Europadebatt” i studion hos Lennart Ekdal för att diskutera de svenska möjligheterna. De ger också sin syn på EU:s framtid med 25 stater och mycket annat som rör EU:s utveckling och utvidgning.

Elisabet Frerot har gjort ett starkt reportage från EU-verkligheten. Polisen står maktlös medan tusentals flyktingar tar sig illegalt in i den europeiska gemenskapen. Mellan Nordafrika och den spanska kusten skeppar samvetslösa människosmugglare oftast inte simkunniga flyktingar i små osäkra jollar. Drunkningsoffer flyter iland dagligen. De som klarar sig helskinnade är välkomna som underbetald arbetskraft i växthusen några mil bort.

SÄSONGSSTART

”Mediemagasinet”

SVT 2 20.00

”Mediamagasinet” startar vårsäsongen med en titt på dagens medicinjournalistik. Det är både svårt och jobbigt att verka som journalist i en bransch där det finns så enorma ekonomiska intressen. Eftersom läkemedelsbolagen inte får göra reklam för receptbelagda preparat är enda vägen till marknadsföring att få medicinjournalister att uppmärksamma produkten. Det blir ett hårt tryck från denna lobbyverksamhet samtidigt som värdet av de nya rönen är oerhört svårt att värdera för en lekman.

Programledaren Lena Lauréns mediegranskningsprogram har fortsättningsvis en hel timme i veckan till sitt förfogande mot tidigare en halvtimme. Nytt för våren är också att redaktionen har möjlighet att ha gäster i studion och föra en debatt med eller om medias aktörer.

BARN

”De tre vännerna ? och Jerry”

SVT 1 19.00

Det var 1999 tittarna fick stifta bekantskap med ”De tre vännerna ... och Jerry”. Jerry var nyinflyttad i ett litet samhälle ett par mil utanför en större stad och var beredd att gå hur långt som helst för att komma in i Franks, Tomas och Eriks gäng.

De tecknade lite ”Beavis och Butthead”-lika tioåringarna var avsedda för en jämnårig publik, men gick hem i alla åldrar.

Serien är den största animationsproduktionen nånsin i Sverige och har gjort succé internationellt, särskilt i USA där den legat överst på Fox Family Channels tittartopp.

Nu är fjärdeklassarna tillbaka i 26 nya avsnitt av skaparen Magnus Carlssons hand. De har varken blivit äldre eller mognare. Fortfarande är deras huvudsakliga sysselsättning att försöka imponera på tjejgänget, särskilt på Linda som är lite tuffare än Tess och Mimmi.

Jerry och hans vänner har egentligen en ganska begränsad intressevärld som är ganska lik de flesta andra tioåringars. De spanar på tjejerna, går på disco, lär sig flirta och startar skoltidning. Samt ger sig ut på små äventyr som att rymma hemifrån, prya på en radiostation och åka på överlevnadsläger. Men för det här tecknade gossarna går små äventyr lätt överstyr och utvecklas till stora äventyr med katastrofkänning. Det är förstås det som är underhållande. Som till exempel när de tror att de lyckats odla fram en köttätande växt som i ett obevakat ögonblick ätit upp Linda. Genast går gänget till attack mot samtliga växter i klassrummet.

Charlotte Lindberg