TURIST

– ett modeord vi lärt oss att älska

Foto: Gunnar Lundh
Året är 1941 och den svenska turismen har blomstrat sedan några år – även för mindre välbärgade människor. Här är några svenskar som kopplar av med skidsemester i den svenska fjällvärlden.
TV

SERIESTART

”K-märka ord: Turist”

SVT 1 20.55

Nu ska Sverige få sina ord K-märkta. Åtminstone 15 av dem. K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis, som stått bakom runt 200 program, är tillbaka med en ny serie. Ett antal modeord från 50- och 60-talet har fått fem minuter vardera. Först ut är ”Turist”.

Foto: Björn Edergren/SVT
K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis.

– Jag och Göran Willis, i nära samarbete med vår produktionsledare, Tony Krantz, har valt ut orden efter två principer. Det skulle vara typiska 1900-talsord, sedan skulle det finnas roliga inslag i SVT:s arkiv som man kunde illustrera orden med. Av naturliga skäl blev det mycket från 50- och 60-talen eftersom tv:n kom då, säger Staffan Bengtsson.

Ordet för dagen, turism, betyder att resa utanför sin hembygd bara för sitt eget nöjes skull. Och fenomenet är gammalt, romerskt klotter på egyptiska väggmålningar tyder på att det förekommit redan under antiken.

Men i Sverige slog turismen igenom i och med att järnvägen kom till landet, någon gång kring 1880-talet. Jämtlandsfjällen blev tidigt ett populärt resmål bland de mer välbesuttna, senare även fjällen i Dalarna och Lappland. Men det var inte för att åka skidor man åkte, utan snarare för att titta på det fantastiska landskapet.

1937 fick vi i Sverige lagstadgad rätt till semester och plötsligt fick turismen och resandet ytterligare luft under vingarna. Nu fick även mindre välbärgade familjer chansen att se sig om i landet.

Sedan slog charterresorna igenom och utlandsturismen exploderade. I mitten av 1980-talet nådde svenskarna upp till dagens höjder.

I den första delen får vi se kälkåkande turister i Åre 1919, invigningen av Sylarnas fjällstation 1933 och utländska turister 1955, fullpackade med det typiskt svenska – älghorn.

De fyra första ”K-märkta ord” sänds på lördagskvällar klockan 20.55 i SVT 1 med start i dag.

De tre följande avsnitten är reserverade för ”Rival” (27/1), ”Hobby” (10/2) – använt första gången i Sverige 1916 – och ”Skyskrapa” (17/2). I ett senare ”K-märkta ord” får vi följa ordet ”Pilsners” uppgång och fall.

I ”Rival”-programmet står kampen mellan Volvo och Saab, Beatles och Rolling Stones. För att inte tala om vem som är bäst som Bond – Sean Connery eller Roger Moore?

Men Staffan Bengtsson tycker bäst om avsnittet med det kortaste ordet.

– Programmet om ”Topp” är min favorit. ”Topp” var en typisk 50-talsglosa med mycket kort livstid. Det var ute redan på 60-talet. Ändå har allting kortare livslängd i dag, även ord. Men de är viktiga. Vi är övertygade om att programmen kommer att revolutionera hur vi använder språket, alla kommer att börja skriva och tala som i en gammal Hasse Ekman-film.

ARTIKELN HANDLAR OM