Gladiatorerna bjuder på nya, hårda fighter

Foto: MAGNUS SKOGLÖF/TV 4
I kväll är de här igen, gladiatorerna som ska utmanas av några av landets mest vältränade och uthålliga idrottsmän. Programledare är, som i förra omgången, Gunde Svan och Agneta Sjödin.
TV

SÄSONGSSTART

”Gladiatorerna”

TV 4 20.00

I kväll ska ”Gladiatorerna” börja mosa utmanare på löpande band igen. Som vanligt försiggår övningarna i Borlänges Kupolen.

Nya gladiatorer i år är Indra, som tävlar i fitness, och Loke – som varit kock i ”Silikon”. Nog så tufft, kanske ?

Precis som i förra omgången är Gunde Svan och Agneta Sjödin programledare och Dag ”Daggen” Olsson enväldig domare. Expertkommentarerna sköter Robert Perlskog och Ove Rytter.

Ni vet väl vad ”Gladiatorerna” är för något?

Om inte så handlar det om både ett underhållningsprogram och ett sportevenemang. Tittarna ser några av landets starkaste, mest vältränade och uthålliga idrottsmän utmana sig själva och de totalt fjorton gladiatorerna i en lång rad tuffa och krävande grenar. Under programmets gång kämpar totalt 24 personer, 12 män och 12 kvinnor, om mästartiteln.

För att lyckas erövra den krävs en kombination av koordinationsförmåga, styrka, kondition, smidighet och snabbhet. Alla färdigheterna sätts på hårda prov. Serien följer utmanarnas kamp under elva fredagskvällar framöver – bara avbruten av Melodifestivalen den 23 februari. Det betyder att finalen går den 6 april.

I premiären i kväll tävlar följande fyra utmanare:

Anna Richaud från Säter och Louise Svaton från Stockholm möter varandra. Bröderna Jimmy och Jonny Månsson från Bromma mäter sina krafter.

Lite längre fram ger sig kändisar in i den tuffa leken. Den gotländske längdhopparen Mattias Sunneborn, 30, kommer att hetsas av dreglande monster uppför klätterväggen. Programledaren och diskjockeyn Peter Siepen, 37, (och blygsamma 72 kilo), ska löpa gatlopp mot starka män med vadderade pålar.

Före detta elitsimmaren Louise Karlsson och judo-olympiern Pernilla Andersson får det också hett om öronen.

Årets kvinnliga gladiatorer:

Elektra, Indra, Amber, Etna, Nova, Furia och Valkyria.

De manliga:

Zeke, Atlas, Loke, Hero, Izor, Plexus och Titan.

Spelet kan börja!

SERIESTART

”Parasit-tv”

SVT 2 22.10

”Parasit-tv” tänker under åtta fredagkvällar framåt skämta och driva hejdlöst med våra mest folkkära program och både roa och oroa tv-publiken.

Får man göra så? Jo – för det här är samtidigt en kärleksfull hyllning till gamla Sveriges Television.

På SVT:s fiktiva 200-årsdag tittar ”Parasit-tv” tillbaka och minns nyheter, sport, antikrundor, allsång, röda rum och Robinson-öar – på ett ganska så parodiskt vis.

Med gerillaliknande metoder har ”Parasit-tv” smugit in i tomma studiolokaler och botaniserat bland övergivna dekorer. Där har man till exempel lekt med barnen från ”Bolibompa” och ”Saltkråkan”.

I rollerna ser vi namn som Anna Mannheimer, Jacob Ericksson, Olle Sarri, Peter Apelgren, Cecilia Frode, Kajsa Ingemarsson och Jonas Inde.

SÄSONGSSTART

”Musikbyrån”

SVT 2 22.40

I kväll slår ”Musikbyrån”, SVT:s magasin för popmusik, upp säsongs- portarna. Programledarna Petra Wanglers och Magnus Bengtssons ambition är att med både hjärta och hjärna lotsa tittarna i nuet och genom musikhistorien.

I kväll berättas sagan om The Beatles, kanske 1900-talets mest kända band, i ett stort egenproducerat porträtt. Så diskuteras varför priset på en cd nu är uppe i 200 kronor. Hur

mycket är egentligen kunderna beredda att betala? Innebär inte den här höga prispolitiken att privatkopiering uppmuntras?

Dessutom blir det en intervju med dansmusikfantomen Dimitri från Paris.

SERIESTART

”Bröderna Lejonhjärta”

SVT 1 18.30

Astrid Lindgren har berättat att hon av alla sina figurer tycker allra bäst om Emil i Lönneberga. Ja, hon älskade det lilla busfröet så mycket att hon till och med grät en skvätt när hon avslutat den sista boken om honom.

Men många barn tycker bäst om Skorpan och hans storebror Jonatan i ”Bröderna Lejonhjärta”.

Naturligtvis blev även den boken en tv-serie, närmare bestämt 1985. Sen dess har serien gått i repris många gånger – senast i fjol. För många yngre barn blir det ändå första gången de ser den medan det för äldre årgångar i stället blir ett kärt återseende. Även för många föräldrar.

Nu är det dags igen. I kväll sänds det första av fem avsnitt.

Handlingen i korthet:

Både Skorpan (Lars Söderdahl), som egentligen heter Karl, och Jonatan (Staffan Götestam) dör och återförenas i landet med det fantasieggande namnet Nangijala, där ”sagornas och lägereldarnas tid” råder. Där blir syskonen de tappra bröderna Lejonhjärta och måste tillsammans ta upp kampen mot den onde diktatorn Tengil och hans eldsprutande drake Katla. Först när bröderna lyckas med det kommer de till Nangilima, det slutliga paradiset där det inte finns någon ondska.

Eller är allt en saga?

Utspelar sig allt i Skorpans fantasi när han ligger i sin sjuksäng och längtar efter sin döde storebror ??

Lars-Olof Berglund