Jennifer och Tony ägnar sig inte bara åt terapi …

TV

SERIE

”Sopranos”

SVT 1 21.45

I år slipper ”Sopranos”, som ni nog märkt, slåss med TV 4:s ”Superfredag”. Sen början av januari kan vi följa maffiabossen Tony Soprano och hans familj i SVT 1 på söndagskvällarna i stället.

I kväll är det dags för det 16:e avsnittet i serien.

Foto: WARNER BROS
Psykiatrikern Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) och maffiabossen Tony Soprano (James Gandolfini) verkar syssla med mer än den terapi Tony genomgår hos henne …

I USA blev ”Sopranos” en jättehit både bland publiken och kritikerna redan från början. Även om en del tycker att serien ibland är lite för realistisk när det gäller våldsscenerna och att det är lite för mycket naket. Svenska tittare är nog mer vana vid det senare.

De amerikanska kritikerna har bland annat rosat ”Sopranos” för dialogen och för den mycket noggranna rollbesättningen. De verkar inte vara skådespelare – utan just de karaktärer de spelar. Och trots allt våld och svart humor får publiken ändå tillfälle att också skratta en hel del.

Hur som helst går ”Sopranos” hem även hos den svenska publiken. Från och med i kväll är det framför allt ”Agenda”, SVT 2:s nya in-och utrikesmagasin, och TV 4:s söndagsfilm som Tony Soprano konkurrerar med.

Tony (James Gandolfini) och hans fru Carmela (Edie Falco) är riktigt upprörda över den rövarfest dottern Meadow (Jamie Lynn Sigler) haft i Mama Livias (Nancy Marchand) tomma hus. I mobben dyker en ny spelare upp på plan – Richie Aprile (David Proval). Han har skakat galler i tio år.

Väl i frihet igen vill han inte acceptera Tony som boss. Dessutom känner han Tonys syster Janice (Aida Turturro). Till råga på allt beter sig psykiatrikern Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) som om hon och hennes patient Tony ägnat sig åt mer än terapi ?

Även om Tony har problem med de flesta är nog mamma Livia den jobbigaste för honom. Under den vimsiga ytan kan hon dessutom vara en riktig satmara. Hon har en fantastisk förmåga att framkalla skuldkänslor hos sin machoson.

Henne får Tony dras med ett bra tag till både i denna första och i den kommande andra omgången. I somras dog Nancy Marchand och därför måste hon i en hast försvinna ur den tredje delen som nu är aktuell i USA.

James Gandolfini är förstås ett fynd som maffiabossen Tony Soprano och har Emmybelönats. Han har liksom flera av de andra i rollbesättningen ett förflutet i gangsterfilmer.

Lorraine Bracco var tidigare mest känd för sin roll i Martin Scorseses ”Maffiabröder”. I den spelade också Michael Imperioli, som i ”Sopranos” spelar Tonys svårkontrollerade brorson Christopher Moltisanti.

SERIESTART

”Agenda”

SVT 2 21.20

Samhällsmagasinen ”Speciellt” och ”Åtta dagar” har båda gått i graven. I stället kommer aktualitetsprogrammet ”Agenda”, som förklarar och fördjupar, startar eller hakar på debatter och låter folk tala till punkt.

– Det behövs ett program som tar vid där nyhetsprogrammen slutar. Som reflekterar över det som händer, skapar helhet och sammanhang och inriktar sig på varför det hänt – inte bara konstaterar att det hänt, säger Lars Adaktusson, som efter två år som USA-korrespondent ska leda ”Agenda”.

I det timslånga programmet kan vi inte bara räkna med studiosamtal med makthavare, opinionsbildare och mer oväntade intervjupersoner utan även genomarbetade reportage från olika delar av världen.

NATUR

”Mitt i naturen – film”

SVT 2 20.00

Blotta ordet haj får många att rysa. De har funnits i världshaven i 350 miljoner år och överlevt alla förändringar jorden genomgått och bara blivit mer och mer perfekta. I kvällens film möter vi en rad av de hajarter som finns i dag. Till exempel gråhaj, portjacksonhaj, valhaj och håkäring.

Med hjälp av realistiska datoranimationer får vi också följa hajsläktets utveckling till dagens fulländning. De förhistoriska hajarna har återskapats med samma teknik som man gjort med de utdöda dinosaurierna.

Programledaren Charlotte Permell presenterar filmen på plats vid de hajrika vattnen kring Hawaii i Stilla havet. Där upplever hon också en av Hawaiis få molnregnskogar.

RESOR

”Packat & klart”

SVT 1 21.15

I kvällens ”Packat & klart” får tittarna se vad som händer i sol och värme på Seychellernas öar och i det hektiska Aten i kontrast till 30 graders kyla i Jokkmokk. Seychellernas hundratalet öar ligger som ett pärlband i Indiska oceanen. Mia Norin söker paradiset bland dem och börjar sökandet i huvudstaden Victoria på ön Mahé. Hon undersöker förstås också det fantastiska havslandskapet under vattenytan.

I Aten lotsar Lydia Antivalidis-Davidson tittarna runt i Atens gyllene triangel, från exklusiva Kolonaki till det lugna Plaka med Akropolis ovanför.

30 minusgrader är perfekt marknadsväder i Jokkmokk vid polcirkelns rand. Kylan dämpar inte den gemytliga stämningen, konstaterar Ylva Jonsson som hälsat på där.

KONSERT

”Veckans konsert”

Dawn Upshaw sjunger Britten”

SVT 2 17.00, SVT 2 19.35

”Veckans konsert” är en ny musiksatsning från SVT. Först ut i eftermiddag är Beethovens violinkonsert med Thomas Dausgaard som dirigent och Antje Weithaas som solist. Det blir även en intervju med Dausgaard, chefsdirigent för Svenska kammarorkestern. Kärleken till Beethoven har gjort att han med sin orkester ska ge ut alla Beethovens orkesterverk på skiva. Två cd är hittills klara.

Någon timme senare kan vi njuta av den 40-åriga amerikanska världssopranen Dawn Upshaws skönsång. Uppbackad av Sveriges Radios symfoniorkester med Esa-Pekka Salonen som dirigent framför hon Benjamin Brittens ”Les illuminations”. Dawn Upshaw är bland annat berömd för sina stora Mozart-roller på världens alla stora operascener.

Lars-Olof Berglund