Idrottens egen stora galakväll

Foto: PER SINDING-LARSEN
Kristin Kaspersen och Leif ”Loket” Olsson svarar för värdskapet och presenterar en rad stjärnartister vid kvällens stora idrottsgala i Globen.
TV

GALA

”Svenska idrottsgalan 2001”

SVT 1 20.00

I kväll samlas svenska idrottseliten finklädd och förväntansfull i Globen för ”Svenska idrottsgalan 2001” Utmärkelserna ska då hagla över fjolårets mest framstående utövare.

Höjdpunkten på årets gala blir avslöjandet av vilken händelse som av röstande svenskar utsetts till ”Tidernas svenska idrottsögonblick”.

Förra årets gala, den allra första, blev en jättesuccé med kramar, glädjetårar och tacktal. Då nybildade Svenska idrottsakademin ville skapa ett antal prestigefyllda priser och dela ut dem under ett Oscarsgalaliknande evenemang. Tack vare att man även kunde dela ut etablerade utmärkelser som Svenska Dagbladets bragdmedalj och Radiosportens Jerringpris blev galan precis en så festlig slutpunkt på idrottsåret som det var tänkt.

Bragdmedaljören Lars Frölander är den ende pristagare som redan är klar. Han är dessutom nominerad till ”Årets manlige idrottare” och ”Årets prestation”. Med lite tur kan Frölander bli årets motsvarighet till Ludmila Engquist, som blev galans drottning i fjol med fyra utmärkelser.

Kungen hette Björn Borg som utsågs till ”Århundradets idrottsman”. Det är inte meningen att någon ska sticka ut hakan och utnämna detta sekels främste redan nu. I år är det ”Tidernas svenska idrottsögonblick” som ska utses. Och det är hela svenska folket som ägnat sig åt ett angenämt rotande i minnets garderober på jakt efter en händelse som ”gör att du ryser då du hör det välkända referatet”. Fram till 20 januari kunde man rösta på de tio nominerade kandidaterna på www. spray.se/idrottsgalan. De rangordnas under galakvällen i en gastkramande nedräkning.

Leif ”Loket” Olsson och Kristin Kaspersen, som var med redan förra året, finns på plats på Globenscenen för att presentera vinnarna.

Som om inte stjärnglansen från den församlade idrottseliten skulle vara nog förgyller några av våra främsta artister pauserna mellan prisutdelningarna. Carola, Björn Skifs, Lena Philipsson och The Arc är några av festens musikaliska artister.

Som tittare kan man delta per telefon. Omröstningen om Jerringpriset pågår under hela sändningen fram tills vinnaren presenterats. Utöver de redan nämnda ska ”Årets kvinnliga idrotter”, ”Årets nykomling”, ”Årets lag” och ”Årets ledare” belönas för sina insatser under 2000. ”Björn Borgs stipendium” och ”Tipsstipendiet” tilldelas några unga idrottsutövare och ”TV-sportens Sportspegelnpris” en stor personlighet som deltagit i programmet under året.

Det är dags att sammanfatta ett idrottsår med ett ovanligt fint facit. Prisjuryerna får svårt att välja, men svårt att välja fel.

Och de nominerade är...

DOKUMENTÄR

”Concorde – dödlig avgång”

TV 4 22.45

I över 20 år korsade sex av Concordeplanen Atlanten i passagerartrafik mellan Paris och New York. Att resa med Concorde var en lyxvariant och ansågs mycket säkert. Nästan uteslutande rika affärsmän och showbiz-människor hade råd med de svindyra biljetterna.

26 juli förra året ändrades allt i ett slag då ett av de långnosade överljudsplanen störtade i ett fält utanför Paris och samtliga 90 ombord omkom. Efter tragedin belades alla kvarvarande plan med flygförbud.

I kvällens brittiska dokumentär från 2000 vittnar många om det fransk-brittiska planets förträfflighet. Designers och tekniker berättar hur de tänkte då de konstruerade planet. ”Concorde – dödlig avgång” tar oss också med på en av de sista altantflygningarna.

Efter olyckan arbetar forskare och tekniker med den andra generationens Concordeplan.

KULTUR

”Kulturnyheterna”

SVT 2 19.01

Då ”Kulturnyheterna” i kväll går i etern är det premiär för dagliga kulturnyhetssändningar på SVT. Nio minuter varje vardagskväll på bästa sändningstid med repris senare på kvällen.

”Finkultur” som konst och opera har en lika självklar plats som populärmusik och film. Utöver rena nyheter kommer programmet att granska och diskutera kulturpolitik. På torsdagar håller ”Filmkrönikans” Fredrik Sahlin en krönika över helgens filmpremiärer.

Programledare är Kristofer Lundström, tidigarechef för P1:s ”Gomorron världen”.

– Mål-

gruppen är ”alla i alla åldrar”, säger projektledare Anders Roslund. För att klara det måste vi vara breda i urvalet.

Tonvikten ligger på svenska kulturhändelser, men med internationella utblickar, centralredaktionen i Stockholm ska samarbeta med distrikten för att kunna bevaka hela landet och med SVT:s utlandskorrespondenter.

SERIE

”Eldsjälar i Sverige: På

egna vingar” SVT 2 22.10

Om lite annorlunda metoder att motivera människor handlar serien ”Eldsjälar i Sverige” av Peter R Meyer. I sista delen, ”På egna vingar”, väcks gnistan att börja om hos en grupp skoltrötta ungdomar på Tumba flygverkstad, där de får bygga ett alldeles riktigt flygplan.

Bakom projektet står flygentusiasten Carl Rönn.

– Ni ska få bygga ett riktigt plan, och sedan ska ni få flyga med i det, lovade han och sökte och fick EU-bidrag.

Ungdomarna blev eld och lågor, men efter ett tag kom de på det som Rönn varit på det klara med från början; Om inte planet blev rätt konstruerat skulle det störta – med dem i. Alltså blev de tvungna att sätta sig på skolbänken igen, nu med en helt annan flit. Konstruktionsboken var på engelska, fysik- och mattekunskaper också nödvändiga.

En av dem är Fredrico Galain. Han blev utkastad från skolan sedan han slagit en lärare i huvudet med en skiftnyckel.

– Hade jag inte fått den här chansen hade det gått åt helvete, säger han nu.

Charlotte Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM