Hon spelade bort sina besparingar på bingo

Foto: BENGT WANSELIUS
Elisabeth (Eva Fritjofsson) fastnade i bingospelandet och trasslade in sig i en härva av lögner. Det gick så långt att hon drog sig undan sin man och sina vänner och fick svårt att klara jobbet.
TV

SERIE

”En dag i taget”

SVT 2 20.00 & 22.10

Alkoholister, narkomaner och andra missbrukare har i regel möjlighet att söka hjälp.

Värre är det för spelberoende. De är inte få. Enligt Folkhälsoinstitutet är 150 000 människor i Sverige drabbade och av dem cirka 50 000 mycket gravt spelberoende.

I kvällens avsnitt av ”En dag i taget” tas just det här ämnet upp. I det dramatiserade fallet handlar det om t-baneföraren Elisabeth (Eva Fritjofsson) som gör allt för att dölja sitt bingospel för omgivningen. Hennes dröm om storvinsten gör att det mesta av hennes besparingar går till spelandet. Samtidigt trasslar hon in sig i ett komplicerat virrvarr av lögner. Det går så långt att hon drar sig undan sin man och vänner och kan snart inte heller sköta sitt jobb. Till slut finner hon bara en utväg.

Elisabeths omgivning är oförstående inför beroendet. Hennes man Leif (Ralph Carlsson) säger vid avslöjandet:

– Om det åtminstone varit knark! Det hade jag ta mig fan haft lättare att förstå! Men bingo ?

Så resonerar nog många. ”Det är väl bara att ta sig i kragen och sluta spela”, är en vanlig kommentar när spelberoende kommer på tal. Men gravt spelberoende är lika svårt att ta sig ur som alkoholism. Det leder ofta till ekonomisk ruin och i värsta fall till kriminalitet och självmord.

Ett direktsänt studiosamtal med telefonväkteri följer upp pjäsen senare i kväll.

Siffran 150 000 spelberoende kan ha stigit. För den här statistiken presenterade en forskargrupp redan 1998. Med anslag från staten hade de forskat kring spel och spelberoende sedan 1997.

I socialtjänstlagen finns inte spelberoende med. Därför är risken stor att de som lider av den här manin inte får någon hjälp utan att resurserna som finns satsas på människor med annat missbruk.

Men det finns Kamratföreningen för spelberoende runt om i landet. Den arbetar för att ett nytt Spelberoendes riksförbund, som gick i konkurs för något år sen, ska bildas. För det krävs pengar från statsmakterna. Staten – som nu dessutom öppnar fyra nya kasinon – står för majoriteten av spel i landet och får in sju, åtta miljarder kronor i skatter årligen från spel.

De flesta svenskar, 95 procent, har någon gång ägnat sig åt spel. De köper lotter, tippar, spelar på hästar eller satsar pengar i spelautomater. Men insatserna är högst ett par hundralappar i månaden och då är spelandet inget problem utan en liten guldkant på tillvaron.

DOKUMENTÄR

”Dokumentären: Röster från Gorka” SVT 1 20.00

– Vi dör av ålderdom och männen dör av vodka, suckar Anna Grigojevna Shiskina i byn Gorka på den ryska landsbygden.

Åke Johansson och hans team följde livet i byn en tid. Resultatet ser vi i den här dokumentären, där Anna och hennes sondotter är huvudpersonerna.

Vid den sovjetiska kollapsen slungades Gorka och tusentals andra byar bakåt i utvecklingen. Befolkningen skulle bättre känna igen sig i Sverige vid 1800-talets slut än i dagens Moskva och S:t Petersburg. Nu fungerar inte det relativt trygga kolchos- och sovchos-systemet längre. Traktorer och skördetröskor har ersatts av hästar och slagor.

Varje dag är en kamp för överlevnad och kvinnan står i centrum för självhushållningen. Vodkan är ett gissel men samtidigt en av de få glädjekällorna i kampen för tillvaron.

SPORT

”Handbolls-VM: Sverige–Island”

TV 4 20.O0

I år går handbolls-VM i Frankrike. Turneringen börjar i dag och finalen – då vi hoppas att Sverige är ena laget – spelas den 4 februari. De flesta experter tror att någon av Sverige, Ryssland, Spanien eller hemmanationen Frankrike tar hem guldet.

Den första matchen i kväll spelas mellan Sverige och Island. Vårt så framgångsrika handbollslandslag är till detta VM delvis nytt med en spännande blandning av gammalt och ungt. Staffan Olsson, Robert Andersson och Pierre Thorsson är inte med längre. Det är däremot Magnus Wislander och Stefan Lövgren liksom målvakterna Tomas Svensson och Peter Gentzel.

TV 4 direktsänder alla Sveriges VM-matcher. Kommentatorer är Robert Perlskog och Claes Hellgren, före detta landslagsmålvakt.

MUSIK

”Live: Per ”Texas” Johansson & Rigmor Gustafsson”

SVT 1 21.30

Det är dags för den andra delen av tre i serien ”Live”. Tittarna bjuds i den på smakprov från konserter med några av den svenska jazzens främsta solister, som spelades in på Alcazar i Stockholm i december. I kväll ser och hör vi två av dem.

Saxofonisten Per ”Texas” Johansson har en mycket personlig stil och ett otroligt sväng. Det är ingen överdrift att påstå att han tänjer gränserna för det som kallas jazz. En spelning med ”Texas” och hans band bjuder på överraskningar och vilda stilbyten mellan genrer och instrument. Efter albumdebuten 1997 har ”Texas” fått en mängd priser och turnerat flitigt.

Rigmor Gustafsson är en av Sveriges mest säregna och uttrycksfulla vokalister. Hennes röst har jämförts med Sarah Vaughans och Ella Fitzgeralds.

SERIE

”Frank Sinatra”

SVT 1 23.25

I dokumentärserien om Frank Sinatra, som nu går i repris, är Frankie tillbaka i Hollywood igen. Många hade trott att hans filmkarriär var över men med sin roll i ”Härifrån till eveigheten” gjorde han en dundrande comeback.

Men hur fick han rollen som Angelo Maggio?

Frank Sinatra själv blev ursinnig när alla tog för givet att han var förebilden för sångaren Johnny Fontane i filmen ”Gudfadern”. Fontanes karriär var på nergång när maffian tvingade filmbolaget att ge honom en viktig filmroll genom att halshugga en häst.

Hur som helst fick Frank Sinatra en Oscar för sin sönderslagne Angelo i ”Härifrån till evigheten” och han var på nytt ett mycket stort namn i Hollywood vid sidan av sin sångarkarriär. Vi såg honom i filmer som ”Mannen med den gyllene armen”, ”En skön historia” och tillsammans med ”The Rat Pack” (Sammy Davis jr, Dean Martin och Peter Lawford) gjorde han filmer som ”Storslam i Las Vegas”, ”Fem äss i leken”, ”Tre mot alla” och ”Fyra för Texas”.

The Rat Pack var berömt – eller ökänt – för sitt jetsetliv i Las Vegas. Ingen av dem spottade i glaset. Men ”Ol’ Blue Eyes” skötte ändå både sång- och filmkarriären.

Han älskade också att sjunga och showa med Ella Fitzgerald. Henne beundrade han i motsats till de flesta andra.

Författaren Mario Puzo gillade han till exempel inte. Det var Puzo som skrev ”Gudfadern”?

Lars-Olof Berglund