Arboga – en drömstad för alla vapensamlare

TV
Foto: ALLAN OLOFSSON
Max Sjöberg, expert på gamla vapen, visar upp en unik värja från Karl XII:s tid som en samlare ville ha värderad vid ”Antikrundans” besök i Arboga. Vad värderingen blev avslöjas i kväll …

ANTIKT

”Antikrundan”

SVT 1 20.00

”Antikrundan” fortsätter sin resa runt om i Sverige. I kväll är det Arbogabornas tur att få sina gamla saker värderade. Experterna synar bland annat en unik värja från Karl XII:s tid.

Programledaren Anne Lundberg, ny för säsongen, tycker att det blev ett bra program i Arboga.

– Det var en bra stad. Arboga räknades som den andra staden i Sverige efter Stockholm under senare delen av medeltiden. Staden var en viktigt knutpunkt mellan landsväg och sjöfart. Och så hade de ju Sveriges första riksdag, riksmötet 1435, säger Anne Lundberg.

Dessutom var Arboga en stor vapenstad.

– Det kom in mycket fina, gamla föremål just i Arboga, kanske beror det på stadens historia.

Det dyraste föremålet som kommer in i programmet värderas till runt 100 000 kronor, vilket det är ska inte avslöjas.

Till Arbogaprogrammet har Anne Lundberg också gjort ett reportage om Sveriges bästa svärdssmed, Peter Johnsson, bosatt i Uppsala.

– Han gör svärd och värjor som har exakt samma prestanda som de hade på medeltiden, till och med vikten är densamma. Det var fascinerande.

Men ”Antikrundan” från Arboga handlar inte bara om gamla vapen.

– Ett ungt par, Ulrika och Mikael, kommer in i programmet för att värdera en gammal jukebox från 1957. Den kom från hennes pappas restaurang, men hade stått i ett garage sedan han la ner verksamheten. Den kanske inte var så mycket värd, men det var ett kul inslag. Mikaels senaste projekt är att hitta en topplista från det året och sedan försöka fylla jukeboxen med just de skivorna, berättar Anne Lundberg.

1900-talsdesign är något som bara varit med i ”Antikrundan” de senaste två åren. Programmet är inne på sitt tolfte år.

– Eva Seeman är vår expert på 1900-talet, hon arbetar i vanliga fall på Bukowskis. Det lite modernare har blivit en populär del av programmet, speciellt bland lite yngre tittare. Många ungdomar uppskattar inslag om 50- och 60-talsdesign. Och vissa saker från 1900-talet är snart antika, gränsen går ju vid hundra år, säger Maud Uppling, som varit producent för programmet alla tolv åren.

– Med oss följer alltid 19 experter. Alla utom två har varit med oss under hela programmets historia.

Dessutom följer trettio tv-medarbetare med vid inspelningarna runt om i landet.

Men händer det då någonsin att experterna går bet på sin uppgift?

– Ja det händer någon enstaka gång. En gång för tio år sedan kom det en flicka med tre tavlor. Vi kunde inte helt säkert verifiera vem som målat dem, men vi misstänkte att det rörde sig om den svenske målaren Ernst Josephson som levde mellan 1851 och 1906. Hon fick komma tillbaka i programmet efter och då hade vi tagit reda på hur det låg till. Det stämde, oljemålningarna var värda 75 000 kronor. Flickan sålde tavlorna och köpte hästar för pengarna, berättar Maud Uppling.

SERIE

”Sex and the city”

TV 3 21.00

Ajöken, säger Sarah Jessica Parker & co i TV 3:s ”Sex and the city” med det adertonde och sista avsnittet i seriens säsong två, med den lustifika titeln ”Ex and the city”, visat i USA den 3 oktober 1999, där frågan förstås är om man kan vara vän med ett ex.

När kommer då ”Sex and the city” tillbaka i rutan med säsong tre, som började sändas i USA den 4 juni 2000? I vår? I höst? Vem vet? Inte TV 3 i alla fall.

SÄSONGSSTART

”Vera”

SVT 2 19.30

”Vera – din väckarklocka i tonårssömnen”, säger hemsidan http://www.svt.se/vera/

Nu börjar den ringa igen. Säsongsstart för ”Vera”, ungdomsprogrammet ”Bullens” efterträdare, i ny kanal, SVT 2, på ny sändningstid, 19.30–20.00, fyra kvällar i veckan: måndag, onsdag, torsdag, fredag till och med slutet av maj. Programledare är dock fortfarande Kalle Brunelius, Sara Fahlander, Safa Safiyari och Karin Tötterman.

Reportage, artister, debatter ska det bli. Dramaserien ”En klass för sig” fortsätter med nio nya avsnitt på måndagar 19.40. Rydberg, Janne och Mertzi är också tillbaka.

DOKUMENTÄR

”Kamera: Martin”

SVT 2 22.10

Onsdagen 22 mars 1933 öppnades nazisternas koncentrationsläger i bayerska Dachau, 20 kilometer nordväst München, för, enligt Himmler, 1934 chef Gestapo, kommunister och andra hot mot Tredje rikets säkerhet. Detta utökades till andra civila, sovjetiska fångar, judar? Uppgifterna om antalet människor som här fick Gestapos ”sonderbehandlung” (specialbehandling, alltså mördades) varierar mellan 20 600 och 238 700.

En av dem som överlevde Dachau, befriat av amerikanerna 29 april 1945, var Martin Zaidenstadt, som efter befrielsen valde att bosätta sig i staden Dachau, där han levt, arbetat, bildat familj, pensionerat sig. För fem år sedan tog han första gången på sig sin tweedrock, packade ner några kex och bananer till lunch, och tog bussen till andra sidan staden, där lägret låg, nu ett museum över förintelsen. Han fortsatte, dag efter dag, att åka dit för att berätta sin historia för den som ville lyssna?

”Kamera: Martin” (1999) av Ra’anan Alexandrowicz berättar om tre unga turisters möte med den då 87-årige Zaidenstadt. Frågor ställs om bland annat förhållandet mellan personligt och gemensamt minne och om sambandet förintelsen–tredje generationen.

Det finns åminstone en bok om Martin Zaidenstadt, ”Last survivor: In search of Martin Zaidenstadt” av Timothy Ryback, utgiven av Pantheon Books i augusti 1999.

MAGASIN

”Go‘ kväll”

SVT 2 18.15

Den 21 mars fyller den tidigare Aftonbladet-medarbetaren (jodå, 1951–56), sportjournalisten och tv-kommentatorn Bengt Grive 80 år.

I ”Go’kväll” berättar Grive sportminnen för Suzanne Axell.

”Visst är han bra, Bengt Grive! Att höra honom referera från Stockholm Open på Eurosport Nordic är en påminnelse om att det goda idrottsreferatet fortfarande finns”, skrev Aftonbladets Frank Östergren om Grive för fem år sedan.

Tennis, boxning, konståkning, pingis? De flesta tv-sporttittare av lite äldre årgång har nog hört Grive, som började på SVT 1960 och blev en klassisk sportkommentator bland annat genom sina fantasifulla beskrivningar av färgerna på konståkarnas kläder. Och 1996 fick han 25 000 kronor av Svenska akademien för sitt förnämliga språk.

Pingis förresten? Bengt Grive är faktiskt fyra gånger svensk och tre gånger nordisk mästare i pingis i början av 1950-talet. Han har också en gång i tiden rest runt som varietéartist med en pingisshow tillsammans med Stig Elmblad, till och med på turnéer i Frankrike och Tyskland. Dessutom vann Grive SM i modern dans på Nalen 1940.

Ett tips till Grive-fans är memoarerna ”Glitter och stänk”, som kom 1989.

Per Åström