Charmigt oskuldsfull

Foto: CASTLE ROCK ENTERTAINMENT
Richard Linklaters romantiska film med Ethan Hawke och Julie Delpy.
TV

Bara en natt

En ung amerikan (Ethan Hawke) möter en ung fransyska (Julie Delpy) på tåget och de tillbringar ett dygn i Österrikes huvudstad Wien.

En romantisk, pratig och lite gymnasial historia, men samtidigt också väldigt charmig i sin oskuldsfullhet.

För det här är kärlekshistorien där de aldrig kommer till skott.

De pratar bara om det.

De pratar för övrigt om väldigt mycket. Allt från föräldrar, döden, före detta pojk- och flickvänner, till musik och problemet med att jorden snart är överbefolkad.

Det finns en sexuell attraktion mellan dem, visst, men det blir liksom inte tillfälle för något mer än lite blickar, kramar och pussar.

39-årige Texasregissören Richard Linklater ansågs länge som ett av amerikansk films stora löften, efter imponerande lågbudgetfilmerna ”Slacker” (1991) och ”Dazed and confused” (1993).

Efter den här filmen verkar han dock ha kört fast lite grann, både ”SubUrbia” (1997) och påkostade gangsterhistorien ”The Newton boys” (1998) kom och försvann utan någon större uppmärksamhet.

Och medan Ethan Hawke fortsatt att få hyfsade roller, har Julie Delpy, kanske mest känd från Kieslowskis ”Den vita filmen”, haft svårare efter flytten till Hollywood. Huvudrollen i ”En amerikansk varulv i Paris” (1997) och en biroll i Mika Kaurismäkis ”I Los Angeles utan karta” (1998) är inte mycket att skryta med. (Before sunrise, 1995)

SVT 1

21.30

Nyckeln till

Provence

Den första av två sammanhängande filmer som skildrar franske författaren Marcel Pagnols (1895–1974) barndom i Provence. Författaren är mest känd för de böcker som ligger till grund för filmen ”Jean de Florette” (1986). Vackert men långsamt, om en ung grabbs äventyr vid sekelskiftet.

Den avslutande fortsättningen visas nästa onsdag, 31 januari.

Det är en väldigt idyllisk barndomsvärld, där farorna handlar mest om dumma hundar och osäkra vägar. Men det finns starka känslor och en enkel värme som gör att berättelserna och bilderna dröjer länge kvar. Kärleken dyker också upp för den 13-årige huvudpersonen/

berättaren, som inte riktigt vet hur han ska behandla alla intryck som möter honom.

(La gloire de mon père, 1991)

SVT 1

14.10

Fucking Åmål

Definitivt den bästa svenska ungdomsfilmen sedan Roy Anderssons ”En kärlekshistoria” 1970. Det handlar om två tonårstjejer som har svårt att passa in i det enformiga livet i Åmål. Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg är lysande i rollerna. (1998)

TV 1000

Cinema

19.00

One night stand

Wesley Snipes som en reklamfilmsregissör vars liv blir kaotiskt när han bedrar sin fru (Ming-Na Wen) med en annan kvinna (Nastassja Kinski).

Både gripande och trovärdig, gjord av ”Farväl Las Vegas”-regissören Mike Figgis, som ofta lockar fram det allra bästa ur sina skådespelare.

Som till exempel Kyle MacLachlan, Robert Downey jr och Amanda Donohoe i viktiga biroller. (1997)

TV 1000

22.00