Stjärnornas första möte

Foto: SFI
Edwin Adolphson och Sickan Carlsson kom senare att tillhöra Sveriges främsta stjärnor på vita duken.
TV

Frökens första barn

En svensk komedi, som var första mötet på filmduken mellan två av tidens största stjärnor – Edvin Adolphson (1893–1979) och Sickan Carlsson.

Han spelar Johannes Porshammar, en framgångsrik författare som ska skriva en bok om ensamstående mammor. Hans förläggare är tveksam, han tror inte författaren känner sitt ämne, så för att hjälpa till sätter han in en annons – i författarens namn – där han söker lämpliga studieobjekt.

Resultatet blir att hans lägenhet invaderas av ensamstående mammor. En av dem som dyker upp är journalisten Sonja. För att uppfylla annonsens krav har hon ”lånat” ett barn?

Stjärnorna framför kameran lockade publik, men kritikerna gjorde med några få undantag helt tummen ned.

Så här skrev till exempel signaturen ”Casper” i Svenska Dagbladet: Här finns just inte en enda originell idé. Inte ett enda nytt fräscht inslag. Inte en enda överraskande och djärv vändning. Alltihop är inslaget i en intresselöshetens tomt glittrande cellofanförpackning. (1950)

SVT 1

14.20

Outbreak – i farozonen

Spännande thriller om kampen mot ett mördarvirus.

Viruset har kommit från Afrika och finns nu i en amerikansk småstad. Överste Sam Daniels (Dustin Hoffman) får uppdraget att hindra viruset från att spridas vidare. Problemet är bara att hans chefer i militären har andra planer, som han inte känner till...

Bra upptakt, sedan tappar historien i trovärdighet.

Men tyske regissören Wolfgang Petersen är bra på att få fart på sådana här historier. Han brukar fylla sina filmer med så mycket action, att man lätt ”glömmer” att det ibland brister lite i logiken. ”Ubåten”, ”I skottlinjen”, ”Air Force One” och ”Den perfekta stormen” är några av hans succéfilmer.

Här har han dessutom en suverän skådespelarensemble. Förutom Hoffman återfinns René Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Donald Sutherland och Cuba Gooding jr i rollistan.

Kultfakta: Från början var Harrison Ford påtänkt för Dustin Hoffmans roll. (1995)

Kanal 5

21.00

Den enda rätta

Mycket rolig kärlekskomedi av Susanne Bier. Sågs av en nästan miljon på bio i Danmark. Bland allvar och humor, barnlöshet och otrohet. Svensken Rafael Edholm glänser i en biroll. (Den eneste ene, 1999)

Canal +

Gul

20.00

Falskt spel

Ett drama som känns konstruerat men bygger på verkliga händelser. Vi ser Cheryl Ladd och Sam Elliott i en historia om en rik kvinnas relation till mannen som mördade hennes älskare. (A Death in California, 1984)

Kanal 5

2.55

Två veckor i en

annan stad

En ambitiös filmversion av Irwin Shaws (1913–1984) roman om en problematisk filminspelning i Rom. Med Kirk Douglas, Edward G Robinson (1893–

1973) och Cyd Charisse.

En slags fristående uppföljare till regissören Vincente Minnellis (1903–

1986) tidigare skildring av Hollywoods filmbransch i ”Illusionernas stad” (1952). Kirk Douglas hade huvudrollen då också, men den filmen var ännu bättre och belönades med fem Oscar. (Two weeks in another town, 1962)

TCM 4.10, 20.00