Filmen som berör alla

Foto: AP
Philippe Noiret och Massimo Troisi, svårt sjuk under inspelningen – han dog direkt efter den var färdig.
TV

Il postino – postiljonen

Ett drama som man nog måste ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd av.

Inte minst om man känner till bakgrunden. Skådespelaren Massimo Troisi (1953–1994) startade och genomförde hela filmprojektet trots att han var svårt hjärtsjuk och avled, blott 41 år gammal, dagen efter att inspelningarna slutade.

Historien har verklighetsbakgrund, även om tid och platser har ändrats lite grann. Filmen skildrar hur den chilenske poeten och Nobelprisvinnaren Pablo Neruda (1904–1973), känsligt spelad av Philippe Noiret, under några år på 1950-talet bor på en liten ö utanför Neapel. Där uppstår en märklig vänskap med en fiskarson (Troisi) som per cykel varje dag levererar all post till poeten.

Trots att fiskarsonen inte alls är intresserad av poesi, kan han inte låta bli att förvånas och imponeras av Nerudas dragningskraft på kvinnor.

Så han ber om råd och ”lånar” av Nerudas poesi för att förföra den vackra Beatrice, servitris på byns enda krog.

Hon spelas av Maria Grazia Cucinotta, förförisk yrkesmörderska i senaste James Bond-filmen ”The World is not enough”.

Postiljonen Marios kärlekshistoria och hans vänskap med poeten är så varmt, ömsint och roligt skildrad, att det gör detta till en mycket gripande film. (Il postino, 1994)

SVT 2

21.15

En enkel plan

Mycket bra filmversion av Scott B Smiths deckare, om hur girighet förändrar människor.

Två bröder (Bill Paxton, Billy Bob Thornton), den enes hustru (Bridget Fonda) och en vän (Brent Briscoe) till dem, hittar fyra miljoner dollar i ett kraschat flygplan. Snart är de indragna i en ond spiral av kriminella händelser?

Spännande och insiktsfullt hur girighet kan förändra människor och deras vänskap. (A Simple plan, 1998)

TV 1000

Cinema

21.00

A Civil action

En sämre variant av ”Erin Brockovich”.

John Travolta spelar en cynisk advokat som tar sig an några fall där barn dött på grund av förorenat vatten. Kan han vinna rättegången mot storbolag och Robert Duvall? Och kommer advokaten att förändras och få ett samvete, under resans gång?

Börjar bra, men för lång och vag. (1998)

Canal + 20.30

I faderns namn

Ett mycket starkt drama med verklighetsbakgrund, om hur några irländare oskyldigt blir anklagade för att vara IRA-terrorister och kastas i brittiskt fängelse. Daniel Day-Lewis och Pete Postlethwaite spelar sonen och fadern som båda hamnar bakom lås och bom. (In the name of the father, 1993)

TV 3

3.35