Totalt utflippad komedi

Foto: WARNER BROTHERS
Tim Burton har gjort en dyr film som på ett udda och kul sätt hyllar Amerikas skräpkultur.
TV

Mars attacks!

En fullkomligt galen science fiction-komedi av Tim Burton.

Han har konsekvent intresserat sig för den amerikanska skräpkulturen, från spökena i ”Beetlejuice” till serietidningshjälten Batman, skräckgestalten Edward Scissorhands och Ed Wood, kallad världens sämsta filmregissör.

Här har han inspirerats av samlarbilder från 1960-talet och gjort en underhållande hyllning/parodi på 1950-talets rymdfilmer. Med hjälp av skickliga specialeffekter och en dyr skådespelarlista har han gjort en lyxversion av en B-film.

Det är mycket roligt. Skådespelarna är en sorts specialeffekter de också, med Jack Nicholson i en dubbelroll som USA:s president och en sliskig mäklare i Las Vegas.

Att Tom Jones spelar sig själv och sjunger ”It’s not unusual” medan striderna pågår är lika självklart som att Annette Bening är new age-drömmare och Pierce Brosnan töntig forskare. Mycket långt från den coole James Bond.

Ännu fler kända namn i rollistan är Sarah Jessica Parker, Pam Grier, Michael J Fox, Martin Short, Glenn Close, Natalie Portman och Rod Steiger.

Hela filmen är som en skrattspegel av ”Indepence day”.

Kultfakta I: Warren Beatty skulle ursprungligen ha spelat presidenten.

Kultfakta II: Den kurviga och sexiga Marsflickans klänning är så tajt, att den fick sys på förra modellen Lisa Maries kropp varje morgon. Hon är för övrigt flickvän till regissören. (1996)

SVT 1

21.00

Boogie nights

En av 1990-talets bästa amerikanska filmer.

En inträngande skildring av livet bakom kulisserna i 1970-talets porrindustri i Los Angeles, gjord av ”Magnolia”-regissören Paul Thomas Anderson.

Gripande, roligt och tankeväckande. Med Mark Wahlberg, Burt Reynolds, Julianne Moore, John C Reilly, Philip Seymour Hoffman, Heather Graham och William H Macy. (1997)

TV 1000 Cinema

1.00

Alla presidentens män

Spännande drama om journalisterna som avslöjade Watergate-skandalen.

Robert Redford och Dustin Hoffman spelar Bob Woodward och Carl Bernstein, två Washington Post-reportrar utan någon större erfarenhet, vars arbete ledde till avslöjandet av en av USA:s största politiska skandaler genom tiderna, vilket till sist innebar president Richard Nixons fall.

Tvåfaldig Oscarsvinnare, för biroll (Jason Robards, 1920–

2000) och manus. (All the president’s men, 1976)

SVT 1

22.55

Agent 007 med rätt att döda

Första James Bond-filmen med Sean Connery som agent 007. Följer troget Ian Flemings bok om hur Bond hamnar i den ondskefulle Dr Nos (Joseph Wiseman) grepp. Ingen Bond-brud har gjort en så effektfull entré som Ursula Andress. (Dr No, 1962)

TV 3

21.00

Chasing Amy

En rolig och annorlunda kärlekshistoria, av ”Dogma”-regissören Kevin Smith. Ben Affleck spelar serietecknaren som blir kär i en lesbisk kvinna (Joey Lauren Adams). Med Jason Lee och regissören själv i rollistan. (1997)

TV 1000

12.00