Perssons plötsliga intresse för kött

TV

Allmän-tv är en stor och viktig institution. Självständigheten kan ingen höjd tv-licens garantera, vad styrelseordföranden än säger om hur det är ordnat med penningtillförseln på brittiska BBC. Självständigheten garanteras bara av det ansvar som finns för verksamheten bland medarbetarna i huset.

Ta förhållandet till EU. Vad blir det för självständighet i bevakningen med den profil som nyhets- och samhällsredaktionerna bestämt sig för? När Elisabeth Höglund öser beröm över Margareta Winberg för att hon i Bryssel avfärdat åtgärder mot galna ko-sjukan som onödiga har en självständig allmän-tv tackat för sig. När Göran Persson inför ordförandeskapet i EU plötsligt intresserar sig för kött i tv saknar utfrågarna motfrågor. De har inte en aning om att han rört vid den viktigaste frågan i Europa – kvaliteten på maten.

Det allvarliga i detta är att allmän-tv valt att strunta i att ge sin publik upplyst saklig journalistik i europeiska angelägenheter.

Sveriges Television åstadkommer med det inget annat än fritt spelrum åt svenska makthavares manipulationer.

Göran Persson har förstås mysande och lysande upptäckt att knähundar som utfrågare är fantastiskt.

Han har fått som han velat. Persson har erövrat tv.

Utfrågarna struntar nämligen i vad som är den för allmänheten angelägna frågan, nämligen hur det svenska ordförandeskapet ska driva arbetet framåt i livsmedels- och folkhälsofrågor inom EU. Då skulle Persson få en match nämligen eftersom Sverige inte alls tänker fortsätta det kraftfulla arbetet som Frankrike fört i frågan.

Margareta Winbergs jordbruksdepartement har gjort helt om. Det finns inga handlingskraftiga svenska initiativ alls.

Varför regeringen valt den linjen är förstås den fråga som borde följa på Perssons flirt med veganerna i rutan.
Utfrågarna har ingen aning om att Göran Persson rört vid den viktigaste

frågan i Europa – kvaliteten på maten

Vi tv-tittare får inte alls veta av tv att EU satsar stort på djurvänligare produktion och bättre matvanor med mer frukt och grönt på bordet. Ordförandelandet Sverige bryter arbetet på den helhetssynen med att köra in på ett sidospår. Tobak, alkohol och knarkfrågor har regeringen bestämt ska vara svensk färdriktning. Varför tycker inte utfrågarna att den bristen på matintresse borde diskuteras med matintresserade Persson?

I stället marknadsför allmän-tv EU med gräsliga bilder från belgiska slakterier som ett de ostraffade djurplågarnas hemvist. Som tv-tittare hade jag velat veta varför de snart tre månader gamla bilderna inte visades för svensk publik förrän just nu, det vill säga i samband med EU-kommissionärernas besök.

Varför hade de inte visats tidigare? Varför inte ett ord om att när de sänts i andra EU-länders tv – belgisk exempelvis – så har indignationen blivit lika stor som nånsin i Sverige?

Varför låter allmän-tv mäktiga lobbyister för svenska livsmedelsintressen vara de enda som uttalar sig om bilderna från Belgien? Det är inte att låta en objektiv part i målet komma till tals när ”Aktuellt” bjuder in endast LRF-ordföranden Hans Jonsson till direktsändning med Jarl Alfredius. Resultatet blir mycket riktigt att herrarna försäkrar hela folket att vi svenskar är en finare sorts människor än djurplågerikulturen EU.

Så gör inte en tv i allmänhetens tjänst. Så gör en knähundarnas tv.

Och som en riktig statstelevision kritiserar samma tv:s reportrar EU med politiskt korrekt storsvenskhet. Det hamras in i tv-publiken att EU saknar svensk öppenhet som en påminnelse om vår moraliska överlägsenhet i världen. Men samma tv tiger som muren istället för att vara öppen och upplysande när det gäller exempelvis profilen på svenska ordförandeskapet i för EU angelägna frågor.

Kerstin Hallert ([email protected])