Ett lurendrejeri för livet

TV

Brud per fotografi

Verklighetsbaserat drama om japanska kvinnor som lurades över till Hawaii för att gifta sig, Männens löften om livet på öarna stämde inte riktigt med verkligheten.

Den här filmen utspelas 1918 och under 1900-talets första årtionden kom över 20 000 japanska kvinnor till Hawaii. Ofta för att gifta sig med män de endast sett på foto. Och som var både äldre och fattigare än vad de påstått i sina brev. Istället för ett liv i behaglighet fick kvinnorna slita åt hunsade lantarbetare som skördade socker.

Regissören Kayo Hatta och hennes syster som producerat har själva mormor och farmor som kom från Japan, och många av episoderna i filmen bygger på riktiga händelser.

Youki Kudoh spelar Riyo som kommer till Hawaii som 16-åring. Hon tvingas gifta sig med den betydligt äldre Matsuji, som görs av Akira Takayama. Han har vi bland annat kunnat se i ”Snö faller på cederträden”.

I en biroll som Benshin syns japanske legendaren Toshiro Mifune, känd från många av Kurosawas filmer.

Har visats som ”Postorderbruden” (Picture bride, 1994)

SVT 1 23.10

Batman forever

Mer lättsam och lekfull än de två första. Här är Val Kilmer Läderlappen, medan Jim Carrey och Tommy Lee Jones gör de färgstarka bovrollerna Gåtan och Two-Face.

Nicole Kidman är dessutom med som psykiater och Drew Barrymore gör Sugar. Chris O’Donnell är unge Robin.

Val Kilmer gjorde endast den här, sedan tog George Clooney över manteln. Det blev ett riktig fiasko. (1996)

Kanal 5 21.00

Medicinmannen

En historia som kunde blivit bra. Sean Connery är övertygande i huvudrollen som en läkare i djungeln, som stöter på ett botemedel mot cancer.

Men han måste kämpa mot en dum överhet, dumma skövlare och en dum medhjälpare.

Hon spelas av Lorraine Bracco (psykiatern i ”Sopranos”), som är en rätt irriterande ingrediens i filmen.

Bracco och Connery spelar inte riktigt på samma nivå, och ibland känns det som om även han retar sig på att ha hamnat i samma film som hon. Spänning i djungeln bland vilda djur, spänning när skogen skövlas och Conneryhar glömt hur han ska göra sin medicin.

Regissören John McTiernan är mer hemma i actionfilmer som ”Die hard”, ”Den trettonde krigaren” och ”Jakten på Röd Oktober”. Den här, liksom hans ”Last action hero” floppade. (Medicine man, 1992)

ZTV 21.00

Fucking Åmål

Lukas Moodyssons biosuccé om ungdomar i Åmål, allmängiltig för alla åldrar och platser. Om att inte passa in, om att längta efter något bättre, om drömmar och dumhet och vänskap, trots allt. (1998)

TV 1000 16.00