Ubåtsdrama och Ikeakupp

TV

Jönssonligan dyker upp igen

En av de bättre i serien. Börjar med en listig kupp mot Ikea och slutar med förväxlingsdramatik kring rysk ubåt. Godmodiga skämt och lagom högt tempo.

Radio- och tv-profilen Jacob Dahlin dyker upp som rysk ubåtsstyrman.

Det här var den fjärde komedin och Gösta Ekman och de andra höll farten uppe. Ulf Brunnberg och Björn Gustafsson har fortsatt som radarpar, men Gustafssons Dynamit-Harry var faktiskt inte med i första filmen.

Johannes Brost spelar en torped med otäcka vapen och ännu otäckare humör, men det är nog mest en hälsning till James Bond-filmerna.

Efter den här följde Gösta Ekman med ligan till Mallorca. Sedan hoppade han av och de gamla kumpanerna har fortsatt med Peter Haber, Stellan Skarsgård och Johan Ulveson som hjärnor.

Det har dessutom kommit två juniorversioner av Jönssonligan.

Den senaste vuxenvarianten har blivit en publikframgång på bio, så det finns nog förhoppning om att de ska komma tillbaka. (1986)

SVT 2 19.30

Jordgubbar och choklad

Studenten David är otröstlig. Hans älskade Vivian har gift sig med en annan, och han tröstar sig med chokladglass på kaféet. Där blir han uppvaktad av jordgubbsätande Diego, som är homosexuell, konstnärlig och en helt annan människa än David.

Den unge studenten känner avsky, men får rådet av en vän att spionera på den subversive Diego. Så utvecklas en diskussion; om livet på Kuba (det utspelas 1979), om revolutionen och svårigheterna att vara annorlunda. En stelbent kommunism ställs mot konsten. Men filmens bild av Diegos värld är lika förenklad och banal.

Homosexuella står för allt konstnärligt intresse, Diego är en klippdocksbög som spretar med lillfingret, dricker te, älskar opera och har alla fjollmanér som tänkas kan. Kvinnor är antingen svekfulla eller modersfigurer. Sprängstoff på Kuba. Stundtals går det väldigt trögt i den här mycket pratiga filmen. Men den är rolig ibland, och i sina bästa stunder en energisk inblick i vad som fängslar andra människor. (Fresa y chocolate, 1993)

SVT 2 21.15

Blodröd sol

Michael Crichtons (Jurassic Park) bok handlar mycket om hur japanska företag tar över Amerika. Den politiska udden har slipats bort i filmen, och kvar finns en deckare med Sean Connery som polisens Japanexpert som hjälper till vid mordet på en ung kvinna.

Wesley Snipes är gurun Connerys doktor Watson, en ivrigt jagande polis som försöker få fast de skyldiga men hamnar i en massa återvändsgränder. Harvey Keitel är en polis med andra metoder, Tia Carrera en dataexpert som hjälper polisen. Steve Buscemi är Willy Vessla.

Bitvis rätt fånig, men Philip Kaufman (Det rätta virket) är en duktig regissör och ”Blodröd sol” ser läcker ut. (Rising sun, 1993)

TV 4 23.30

Wild at heart

Nicolas Cage älskar Laura Dern vilket hennes mamma ogillar. Hon skickar en deckare och mördare efter dem. Bisarr, högljudd och omskakande roadmovie regisserad av David Lynch. (1990)

Kanal 5 22.40