Foto: AP
En skurk i sten är på väg mot jorden. En seg handling och för att få upp tempot klipps det rejält.
TV

Armageddon

Hur spännande är en sten som skurk?

Även om det är en jättestor scen som i jättehög fart är på väg mot jorden är det bara en klump. Full fart rakt framåt.

Vilket är samma metod som filmmakarna använt på den här alltför långa actionfilmen. "Armageddon" är en känslostorm, ganska lik "Deep impact". Lika mycket affekt som effekt, med samma uppbyggnad. En ändlös kamp mot klockan med en asteroid på väg mot jorden.

En rätt seg handling, och för att få tempo på det klipper de som besatta. Ibland känns det som att stirra in i en stroboskop-lampa på ett diskotek.

Det snyftas och snörvlas, åkallas Gud och viftas med flaggor. Bruce Willis, den modige oljeborraren som far upp i rymdskepp för att spränga sönder asteroiden, är inte bara en hjälte. Vi får se bilder på människor från olika länder som tittar mot himlen, som ber i tacksamhet. En pappa kramar sina barn och kisar mot ovan intill den amerikanska flaggan."Armageddon" är början på en ny religion, Willisologi.

Humorn räddar en del Steve Buscemi är med enbart för att säga roliga vitsar, och lyckas hyfsat. Peter Stormare som eremitskadad rysk astronaut är också inklippt som farsartad förströelse. Men nog kunde han tagits bättre tillvara.

En kärlekshistoria med käcke ungtuppen Ben Affleck och Willis filmdotter Liv Tyler ska ge känslopauser. Men egentligen är hela "Armageddon" ett enda frossande i känslor. (1998)

TV 3 21.00

ACTION KÄRLEK

Bitter moon

Märklig svart komedi av Roman Polanski med den förträfflige Hugh Grant som stel engelsman. Ett nygift par träffar en amerikansk författare (Peter Coyote) med fransk hustru på kryssning, och får lyssna på ett märkligt livs- och kärleksöde.

Det är en originell erotisk thriller som pendlar mellan det spännande, gripande och fåniga. Jag tycker dessvärre att det fåniga tar överhanden.

"Bitter moon" är ibland rolig, ibland gripande, men stundtals även löjlig.

Hugh Grants rollfigur blir chockad, men fascinerad och detsamma gäller Kristin Scott Thomas som hans hustru.

De var båda okända när "Bitter moon" kom men har sedan dess blivit framgångsrika. Han i främst "Fyra bröllop och en begravning" samt "Notting Hill", hon i "Den engelske patienten" och "Mannen som kunde tala med hästar".

Roman Polanski var länge en stor regissör, men han har haft svårt att göra rakt igenom bra filmer sedan 1980-talet. (1992)

TV 4 21.00

SPÄNNING KÄRLEK

Viddernas män

Kirk Douglas är cowboy på flykt undan sheriffen Walter Matthau i den här historien om gamla ideal på krock med moderna tider. Gena Rowlands i biroll. ("Lonely are the brave", 1962)

TV 3 02.25

BUDSKAP SPÄNNING

The impostors

Slapstick-komedi av Stanley Tucci. Han och Oliver Platt är misslyckade skådisar som flyr arg kollega och av misstag hamnar på kryssningsfartyg. Förvecklingar i Bröderna Marx-stil. (1998)

Canal+ 17.55

HUMOR

The informant

Timothy Dalton är plufsig, har helskägg, elaka ögon och en irländsk dialekt tjock som fårstuvning. Han spelar polis i Belfast och ska fånga IRA-man med hjälp av man som tvingas vittna. (1997)

Canal+ 22.30

SPÄNNING BUDSKAP

ARTIKELN HANDLAR OM