TV

Kingpin

Om bowling. Om vinnare och förlorare.

Religiöse Randy Quaid och cyniske Woody Harrelson är bowlare, Bill Murray roligt svin och mästare.

Woody Harrelsons rollfigur var som ung på väg att bli mästare, men begick ett misstag. Förlorade handen och äran och hans efternamn, Munson, är numer synonymt med förlorare. Men när han ser Randy Quaid bowla bestämmer han sig för att träna naturbegåvningen, ta med honom till Las Vegas och vinna pengarna i en stortävlingen.

Problemet är att Quaid tillhör amishreligionen och projektet går emot en massa religiösa regler.

Gjord av bröderna Peter och Bobby Farrelly, som debuterade med "Dum och Dummare". Efter "Kingpin" kom "Den där Mary" och "Mina jag och Irene".

Alla fyra filmerna är lika. De handlar om förlorare, från brödernas hemstat Rhode Island, och humorn är åt det grövre slaget.

Skämten håller sig gärna till underlivet, och här finns ett skämt kring tjursperma som är minnesvärt motbjudande.

Men bröderna Farrelly, som skriver och regisserar tillsammans, tycker om sina huvudpersoner, vilket ger filmerna en sorts hjärta också. (1996)

Kanal 5 21.00

HUMOR

Falska miljonären

Svenskt lustspel från 1930-talet om en miljonär (Håkan Westergren) och en sekreterare (Fridolf Rhudin) som byter roller med varandra.

Zarah Leander, Ingert Bjuggren och Annalisa Ericson spelar kvinnorna som slåss om deras kärlek. I Leanders fall är hon bara ute efter pengar, men ger sig då på fel man.

Leander är äventyrerskan Marguerite Lebon, hennes andra filmroll, och hon fick sitt stora genombrott åren krong 1930, bland annat som revyprimadonna hos Ernst Rolf.

En tidig svensk talfilm med långsamt tempo och gammaldags skämt. Erik "Bullen" Berglund är en seg polis som mest vill prata mat, och Sture Lagerwall har en biroll som journalist.

Fridolf Rhudin var en folkkär komiker och "Falska miljonären" är uppbyggd kring honom och hans sätt att vara rolig.

Den gjordes samtidigt i en svensk och en fransk version, med olika skådespelare. Ett sätt som provades mycket i början av ljudfilmen, innan vissa länder bestämde sig för att dubba (Frankrike och Tyskland t ex) och andra började texta filmer på andra språk. (1931)

SVT1 14.35

HUMOR KÄRLEK

House calls

Underhållande komedi med Walter Matthau som änkling och läkare. En dle kvicka repliker både kring sjukvård och kärlek när han uppvaktar kvinnor. Glenda Jackson visar sig vara en värdig motspelerska i livet och kärleken.

Veteranen Matthau dog i juli 2000, nästan 80 år gammal. Han och Glenda Jackson spelsde mot varandra även i "Hopscotch". Den duktiga brittiska skådespelerskan är numer politiker på heltid hemma i London. (1978)

ZTV 21.00

HUMOR KÄRLEK

Horungen

En plågsamt realistisk skildring av övergrepp mot barn. Anjelica Huston regisserade det här starka dramat för tv, men filmen stoppades av ägaren Ted Turner. ("Bastard out of Carolina", 1996)

TV 1000 cinema 19.00

BUDSKAP SPÄNNING

Unlucky monkey

Annorlunda japansk gangsterfilm som blandar action med psykologiskt drama, våld och brott med dåligt samvete. Om en kupp där mycket går fel och en brottsling sätt att hantera känslorna efteråt. (1998)

Canal+ 01.55

ACTION BUDSKAP