EU-miljoner försvann - men fifflarna är kvar

TV

I tio månader har dansken Stig Andersen arbetat på dokumentären om fifflet med EU:s bidragspengar, den så kallade Echo-affären, där 20 miljoner kronor ämnade för bistånd till krigsoffren i Jugoslavien aldrig når sitt mål.

Affären ledde till att den dåvarande EU-kommissionen fick avgå. Men de tjänstemän som verkligen varit delaktiga i fifflet. Ja, de arbetar fortfarande kvar.

Foto: DANMARKS RADIO
Reportern Stig Andersen har gjort två kritiska dokumentärer om EU, av vilka den första sänds i kväll och handlar om fifflet med bidragspengar. Här samtalar han med EU-kommissionens ordförande Romano Prodi som lovat större öppenhet och nya rutiner för att förhindra svindlerier.

DOKUMENTÄR

”Dokument inifrån: Nödens

schakaler” SVT 1 22.15

Andersens film är en berättelse om falska och fejkade kontrakt, användandet av olagliga offshorebolag, chefer som sinkar utredningar och dokumentation som aldrig kan återfinnas. Listan kan göras lång.

Av de 20 miljonerna spåras fem tillbaka till EU-tjänstemännens egna fickor. De har gått till löner för personalen på ett externt kontor som upprättats för biståndsprojektet i Jugoslavien.

Några resultat från kontoret har det inte blivit. I alla fall inte som Stig Andersen eller de personer från EU som granskat projektet har kunnat finna.

Ytterligare två miljoner kronor av de försvunna tjugo spåras till slut. De har gått till ett privat bankkonto i Luxemburg som innehas av hustrun till en annan hög tjänsteman inom Echo, Hubert Onidi. Han har sedan gått under jorden.

En intressant episod i filmen kommer när Stig Andersen besöker Onidis bostad. En man öppnar och säger sig inte veta var Onidi är. Han presenterar sig som Picard. Andersen visar filmen för en granne, som pekar ut mannen som Hubert Onidi.

I utredningen som följer skandalen konstateras att chefen för EU:s biståndsorgan Echo, Santiago Gomez Reino, hela tiden haft kännedom om fifflet. Själv berättar han i filmen att han inte haft en aning. I dag är han befordrad till vice generaldirektör.

Dokumentären avslöjar dessutom en del underligheter kring den utredning som startas då de saknade pengarna upptäcks. Dokument försvinner, spår undanröjs. Det är uppenbart att vissa personer inom EU-byråkratin inte vill att sanningen ska komma fram. De gör allt för att stoppa och förhindra utredningen.

Reportern Stig Andersen träffar och intervjuar i dokumentären flera av de tjänstemän som försökt stoppa utredningen.

I slutet av filmen möter filmaren EU-kommissionens nye ordförande, Romano Prodi, som när han tillträdde lovade större öppenhet och nya rutiner för att förhindra svindlerier. Har det verkligen hänt så mycket sedan dess?

I nästa del av "Dokument inifrån" - "Eurokraterna" - fortsätter Andersen sin granskning av EU-byråkratin, ett system som stundtals är så ineffektivt att människor hinner dö innan besluten är fattade.

Romano Prodi besökte i början av januari Sverige och önskade då att svenskarna skulle ändra sin tveksamma inställning till EU. Någon hjälp av de här dokumentärerna lär han dock inte få.

Per Åström

Livet kring ett förortstorg

SERIESTART

”Kompisar”

SVT 1 18.30

Ung vardag i förorten. Så kan man kort beskriva SVT:s nygamla dramaserie för de yngre tittarna. Serien består av fem avsnitt på 15 minuter och sänds i kväll och fyra följande torsdagar.

I avsnitt ett får vi följa Claes-Göran ( Johannes Hedengård) som kommer ny till klassen i Stockholmsförorten. Han pratar inte riktigt som de andra - han är från Värmland.

Andra avsnittet handlar om Rasmus ( Love Källman) som mest av av allt, kanske lite för mycket, önskar sig en överlevnadskniv.

Alltihop kretsar kring torget i förorten, där vardagens händelser spetsas med humor, fantasi och spänning.

För regi står Linus Torell, och Göran Cronvall har skrivit manus. Serien sändes första gången 1997.

Victor Borge – alltid redo för galna infall

DOKUMENTÄR

”Vi minnns Victor Borge”

SVT 1 20.45

Det är inte meningen att vi ska gråta - vi ska skratta.

I mer än 60 års tid var Victor Borge en av de ledande underhållarna. Strax innan jul förra året avled han 91 år gammal.

Borge föddes i Köpenhamn 1909, han var son till en violinist. 1938 tvingades han fly från nazisterna till Sverige, där han hann medverka i en Karl-Gerhard-revy, innan han fortsatte till USA.

Han var utbildad konsertpianist, men i ett typiskt 90-minutersframträdande kunde en kvart ägnas åt musiken - resten av tiden gick åt till komik och galna infall.

Det var vad han blev känd för, att med perfekt timing ramla av stolen, förolämpa sina medmusiker eller spana in i mikrofonen efter varelser från andra planeter.

Kvällens entimmesprogram består av en kavalkad av hans bästa scen- och tv-föreställningar. Inget minnesprogram alltså, utan ren underhållning.

- Jag är övertygad om att det är vad han själv hade önskat, säger Henrik Iversen, som satt samman programmet åt Danmarks radio.

De presenterar nyheter som alla barn kan förstå

SÄSONGSSTART

”Lilla Aktuellt”

SVT 1 18.45

Nu drar "Lilla Aktuellt" igång igen. För andra året i rad står Isabella Grybe och Simon Romanus som ankare bakom nyheterna som alla ska kunna förstå.

Filosofin bakom programmet går ut på att förklara bakgrunden till nyheterna i samhället, och presentera dem så roligt som möjligt.

- Barn har samma rätt som vuxna att få veta vad som händer i världen, säger Isabella.

Hon tycker att programmet borde sändas varje dag, istället för som nu en gång i veckan.

Vårens säsong blir den femtonde i ordningen för "Lilla Aktuellt", som startade redan 1993.

Känslosamt om nazismen

DOKUMENTÄR

”Min kamp”

SVT 1 21.45

När Ilona Enqvist var tolv år kom de allierade äntligen och släppte ut henne - ur nazisternas koncentrationsläger i Bergen-Belsen. Hennes mor dog strax därefter, liksom många av de andra fångarna. Trots att de fick vård.

Men Ilona överlevde och kan nu berätta om upplevelserna. Dokumentärfilmen "Min kamp", en motreaktion till Hitlers kamp, som hon uttrycker det, berättar om hennes uppväxt i Ungern och hur kriget förändrade allt. Hur tyskarna förde dem i godståg till Ravensbrück och vidare till Bergen-Belsen, hur hennes far efter kriget inte stod ut utan flydde till USA och hur hon kom till Sverige.

Nu reser Ilona runt i svenska skolor och berättar om sitt liv. Hon gör det för att sprida kunskap om nazismen, så att världen ska slippa fler "Sieg heil".

Katarina Johansson, ung regissör från Växjö, har gjort den känsloladdade halvtimmesdokumentären.

Per Åström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM