"Det är tuttarna som gjort mig förmögen"

TV

Man kan knappast anklaga Dolly Parton för elegans och klass. Trots en utstuderad lyxförpackning där generösa urringningar har en framstående plats är hon fortfarande "den lilla flickan från landet" för sin publik. Det är en yta som lurar.

Numera är väl segling framför allt en hobby för relativt välbemedlat folk. Men kinesiska djonker av samma typ som under tidig medeltid används fortfarande som transportfartyg.

Segel dominerade all sjöfart ända tills ångmaskinen uppfanns på 1800-talet.

Foto: AP
Dolly Parton är medveten om att hon i mångas ögon ser ut som en vulgär vamp, men hon förstår att utnyttja denna image och även att själv skoja friskt med den.

DOKUMENTÄR

”K Special: Dolly Parton”

SVT 2 20.00

I kvällens "K Special" berättar hon i en brittisk intervju för Melvyn Bragg om sitt liv och sin enastående karriär som sångartist, låtskrivare, skådespelare och "den smartaste affärskvinnan i hela Nashville, Tennessee". Programmet nominerades till Guldrosen i Montreux som bästa kulturprogram 1999.

Dolly Parton, som fyllde 55 år den 19 januari, förnekar inte att hon haft glädje av sina bröst. Tvärtom.

- Jag har stora tuttar. Varför ska jag inte ha lite kul med dom? Dom har gjort mig förmögen, konstaterar hon glatt.

Hon är mycket medveten om att hon i mångas ögon ser ut som en vulgär vamp. Som den smarta och humoristiska kvinna hon är utnyttjar hon denna image och skojar själv friskt med den.

Att Dolly kommer från landet och fattiga förhållanden är sant. Hon växte upp med elva syskon i ett enkelt tvårumshus i Tennessee. Dolly var bara tio år när hon regelbundet började sjunga i både radio och tv i Knoxville och tretton när hon signerade sitt första skivkontrakt. Det dröjde inte särskilt länge innan Dolly Parton blev en av USA:s populäraste country& western-sångerskor med hitar som "Here you come again" och "Two doors down".

Men Dolly Parton nöjde sig inte med den positionen. Filmdebuten gjorde hon i publiksuccén "Nio till fem" med Lily Tomlin och Jane Fonda och fick då många fans även utanför country&western-diggarna. Hon bevisade mycket övertygande att hon inte bara var en dum blondin med en bra sångröst. Det var också Dolly Parton som skrev och sjöng tittellåten till filmen, som blev en jättehit över hela USA.

Hennes två följande filmer blev inga större succéer men hon fick mycket fin kritik för sin roll som frissa i "Steel magnolias" tillsammans med Julia Roberts och Sally Field 1989.

Dolly Parton driver också en blomstrande nöjesindustri och hennes "Dollywood" drar mycket folk. Hon är gift med byggmästaren Carl Dean. De träffades i en tvättomat dagen efter att hon kom till Nashville. Det påstås att han aldrig sett sin fru på scenen och Dolly Parton själv säger så här:

- Han är lite blyg. Vad vi har tillsammans är så fint att jag inte vill att det ska solkas ner av min karriär.

Lars-Olof Berglund

Segelfartygen – världshavens stora härskare

DOKUMENTÄR

”Segelfartyg”

TV 8 19.00

TV 8 berättar i kväll i en dokumentär om den epok då segel, förutom åror, var enda framdrivningskällan till sjöss.

Redan omkring 4000 år före Kristus utvecklade egyptierna ett råsegel för papyrusbåtarna på Nilen. Råriggade segelfartyg i trä med en styråra byggdes ända fram till 1200-talet. Parallellt med dem utvecklades på 800-talet skepp, som riggades med latinsegel - en kombination av råsegel och snedsegel. Det var under den här perioden kineserna började segla sina djonker.

Under medeltidens sista århundraden utvecklades fartyg med slankare skrov och skarpare stävar. Segelytorna blev också större och större i takt med att fartygen växte och seglade ända till okända kontinenter. Mot 1600-talets slut kom de stora, kraftigt bestyckade linjeskeppen och de stora ostindiefararna, som dominerade sjöfarten till 1800-talets mitt.

Deras storhetstid tog slut när de konkurrerades ut av ångdrivna fartyg med propeller. Men många segelfartyg finns kvar än i dag och anses vara verkliga mästerverk när det gäller skeppsbyggnadskonst.

Kamp om en semifinalplats

NÖJE

”På spåret”

SVT 1 20.00

Förra veckan säkrade My Holmsten/Allan Svensson en semifinalplats. I kväll avgörs vilket av paren Agneta Bolme Börjefors/Adde Malmberg och LottaThorell/Lena Frisk, som My och Allan får möta. Kvällens program är alltså det sista i grundomgången.

Lotta Thorell och Lena Frisk är debutanter i "På spåret". Lotta känner ni nog igen som medlem i "Helt apropå"-gänget, som var så populärt hos tittarna för några år sen. Hon har sen dess även spelat med i musikaler som "42nd Street" och "Cats". Lena Frisk är en ståuppare, som gillar att skoja om kvinnliga komplex. Hon har till exempel jobbat ihop med Adde Malmberg i kvällens motståndarlag.

Adde är ingen debutant i "På spåret". 1997 var han i par med Cecilia Hagen i final. Där fick de dock ge sig för Peter Harryson och Malin Petersson.