Artistuppbåd i jättegalan mot nazister

Foto: Mats Strand
De två initiativtagarna till "Hela Sverige- artister mot nazister", Mikael Wiehe och Tomas Ledin, gjorde ett bejublat framträdande tillsammans med Markoolio i specialskrivna låten "Håll Sverige rent".
TV

"En av de mest lyckade jättegalor jag haft nöjet att få bevittna", skrev Aftonbladets Per Bjurman efter galan i Globen 16 januari.

Nu kan även vi som inte var där bevittna "Hela Sverige - artister mot nazister" i ett mer än två timmar långt sammandrag i TV 4.

Två svenska solodebutanter och en ganska färsk engelsk sångerska gästar Lasse Kronérs "Bingolotto" denna lördag.

GALA

”Hela Sverige – artister mot nazister”

TV 4 21.00

Redan 1985 arbetade Mikael Wiehe och Tomas Ledin tillsammans som initiativtagare till ANC-galan, en artistgala till förmån för motståndsrörelsen ANC i Sydafrika.

Wiehe och Ledin låg bakom även jättegalan "Hela Sverige - artister mot nazister", som TV 4 nu sänder klipp ur samma dag som Förintelsekonferensen startar i Stockholm.

Nio tusen människor var i Globen. Kronprinsessan Victoria var där. Statsminister Göran Persson var där. Inledde gjorde Adolf Fredriks musikklasser med "Du gamla, du fria" och sedan lirade Joakim Thåström (som med Imperiet var med också på ANC-galan 1985) sin "Älska dig själv". Därefter talade konferenciererna Mark Levengood och Alice Bah om nazismen som ett slag i ansiktet på allt förnuft, om att vi inte får låta nazismen sticka upp huvudet igen, om att våga ta ställning"

- Martin Luther King sa att "det är inte dom ondas ondska som är problemet, utan det är dom godas tystnad". I kväll ska vi inte vara tysta, utan jättehögljudda, sa Levengood.

Och så drog det igång, svenska artister mot nazister i "kanonframträdande efter kanonframträdande", enligt Per Bjurman, som särskilt minns Di Leva och rapparen Timbuktu i "Jag ger dig mitt hjärta", The Ark och Rikard Wolff i "Vackra pojkar, vackra män", Petter, Ayo, Melinda Wrede, Big Fred med flera i Hip hop-kollektivets nyskrivna "Glöm aldrig", Sahara Hotnights och Joppe Pihlgren i "Solglasögon", Blacknuss, Marie Fredriksson "

Dessutom hördes bland många andra Wiehe, Ledin och Markoolio i en specialskriven "Håll Sverige rent". Och som avslutning förstås Wiehes försvenskning av Woody Guthries klassiker "This land is your land".

En av galans höjdpunkter var när Anders Högström, 25, gick upp på Globens scen. Högström var till för bara två år sedan ledare för Nationalsocialistisk front i Karlskrona och en av höjdarna inom svensk nynazism. Nu hade han själv bett att få komma.

- Jag är glad att han var med eftersom han symboliserar vad jag menar med att man inte får bekämpa ont med ont, sa Alice Bah till Aftonbladets Johan Andersson efter galan.

Galan bandades också av P3 Live och ska ges ut på dubbel-cd. MTV var också där och kommer i "News week edition" att sända artistintervjuer och delar av galan över Europa.

Countrypop hos Kronér

NÖJE

”Bingolotto”

TV 4 19.00

Tenoren Raymond Björling, 55, sonson till Jussi, har ju varit med ett tag, de senaste sju åren i "Phantom of the opera" och "Kristina från Duvemåla". På skiva har han sjungit med pappa Rolf. Men en soloplatta, nej. Dags nu med "I fädernas spår", en platta med bland annat några av farfar Jussis paradnummer.

Monia Sjöström, 27, var i nästan tio år sångerska i dansbandet Grönwalls, vald till Sveriges bästa av tidningen Får jag lovs läsare sommaren 1999. Men så hoppade hon av, tog en paus, pluggade till frisör, och drog till Nashville, USA, och spelade in första soloplattan, countrypopalbumet "Monia". På engelska.

Engelska sopranen Isobel "Izzy" Cooper, 25, har börjat nämnas i samma sammanhang som Enya och Sarah Brightman. Debutalbumet "Libera me" gav henne en Brit Awards-nominering som bästa klassiska sångerska. På nya albumet "Ascolta" samsas Bizet och Monteverdi med traditionella sånger som "Lost lady found".

Starka bröder mäter krafterna

SERIESTART

”Världens starkaste man”

TV 3 20.00

Trea 1997, etta 1998, femma 1999" Magnus Samuelsson, 31, från Kisa har i flera år kämpat i toppen av tävlingen "Världens starkaste man". Lillebror Torbjörn Samuelsson, 27, har inte nått lika långt, men går inte av för hackor han heller.

De tre senaste lördagarna har TV 3 sänt från tävlingen "Sveriges starkaste man", som gick på Gröna Lund i Stockholm 10-11 juni. Magnus Samuelsson vann, lillebror Torbjörn kom tvåa. Båda kvalade därmed in till år 2000-upplagan av "Världens starkaste man", som avgjordes i Sun City, Sydafrika, de första veckorna i augusti förra året.

TV 3 sänder "Världens starkaste man" sex lördagar framåt. Det har varit nordiskt i toppen av tävlingen i många år, och bland Magnus och Torbjörns vassaste konkurrenter i Sun City var finske Janne Virtanen och norske Svend Karlsen, tvåa och trea 1999.

Kommenterar tävlingarna gör Lasse Kinch och expertkommentator är Kristin Samuelsson, Magnus hustru, Sveriges starkaste tjej 1997 och 1998.

Slår vilt mot fördomar

SÄSONGSSTART

”Curry nam-nam”

SVT 1 21.00

Mr "Notan tack", "Showbiz-kizzen" och de andra knäppisarna i brittiska komediserien "Curry nam-nam" (Goodness gracious me), är tillbaka i rutan igen på lördagar, sex halvtimmar tämligen hårt sluggande mot britters fördomar om indier/asiater, eller tvärtom och allt som kan tänkas däremellan.

Meera Syal, Sanjeev Bhaskar, Kulvinder Ghir, Nina Wadia, Sharat Sardana och Richard Pinto är det som både skrivit och framför roligheterna.

Bengt Hörnemark

ARTIKELN HANDLAR OM