Nu ska fotomodeller inte bara vara vackra

TV

Fotomodellerna lever i en hård värld. Att vara vacker räcker inte. För de flesta är karriären dessutom över när de fyllt 24 år.

Det finska magasinet "Ekg" visar i kväll ett reportage som visar de hårda regler som gäller i modevärlden.

I fjol var det premiär för "Hockeyligan All Star" mellan lag Nord och lag Syd i elitserien. Syd vann med bandysifforna 13-9.

I dag möts Nord och Syd igen i Globen. Men nu är matchen bara två perioder lång.

Foto: KAI JASKARI/SVT
Gita Jaijee är fotomodell

MAGASIN "Ekg"

SVT 2 22.20

Tittarna möter bland andra den svensk-finsk-indiska stockholmstjejen Gita Jaijee, 17. Hon har begett sig till Paris för att ta de första stapplande stegen i modellbranschen. Gita går till den ena modellagenturen efter den andra. Det gäller att vara snabb. Hon har bara några minuter på sig att presentera sin pärm med fotografier. Målet är att rätt person ska komma ihåg hennes ansikte i rätt ögonblick.

- I den här branschen existerar inga regler, säger Gita. Det gäller bara att försöka ge ett gott intryck så fort man kommer in genom dörren.

Svenskan Lisa Fuxler, 22, är redan veteran i modellvärlden. Hon har arbetat som modell i Milano i tre år och nu under ett år i Paris. Hon säger så här om branschens villkor:

- Många tomma löften och oärliga rekommendationer. Det räcker inte med att vara vacker. Det beror till stor del också på vilken stil de kläddesigners som är i ropet favoriserar. Ena säsongen kan det krävas att man har ljust och kort hår, nästa långa mörka lockar och blå ögon.

De som vill bli listade av de penningstarka agenturerna i Italien och Frankrike får i dag räkna med att ansöka redan som 15- och 16-åringar. För de flesta är sen karriären ohjälpligt över när de fyllt 24 och är "utlevade". Ytterst få modeller klarar av att fortsätta karriären i ytterligare några år. Dessutom växlar utseendekraven på fotomodellerna i rask takt. Ett utseende som ena året ger massor med jobb kan nästa vara helt ute.

Nya ansikten avverkas i mycket rask takt. Några förklaringar ges inte. Om utseendet inte är det rätta för säsongens klädmode får modellen helt enkelt inget jobb. Och någon rätt att klaga finns inte.

- Vi behöver nya modeller för varje säsong, bekräftar Michel Levanton, chef för modellagenturen Metropolitan i Paris.

- Varje vår, sommar, höst och vinter "

Det finskspråkiga samhällsprogrammet "Ekg" är textat på svenska. I fjol började allt fler svenskar se programmet - inte bara finländare som är bosatta i Sverige.

Från och med i år är sändningstiden förlängd från 15 minuter till en halvtimme. Även sändningstiden är ändrad från lördagseftermiddagar till söndagskvällar i SVT 2. "Ekg" går dessutom i repris både på onsdagar 17.10 och på lördagar 16.00,

även då i tvåan.

Syd mot nord i hockeyrinken

SPORT "Hockeyligan All Star 2001"

TV 4 13.00

I år kommer spelarna i lag Syd från Djurgården, Leksand, Färjestad, Malmö, HV 71 och Frölunda och coachas av Harald Lückner och Gunnar Johansson. Nord med Roger Melin och Pär Mårts i båset plockar sina spelare från Luleå, AIK, Brynäs, Björklöven, Modo och Timrå.

Liksom i fjol är det svenska folket som röstat fram sina favoriter. Syds förstafemma ser ut så här: Mikael Tellqvist (mv), Daniel Tjärnqvist, Greger Arthursson (backar), Juha Rihijärvi, Kristian Huselius, Jörgen Jönsson (forwards).

Nords förstafemma: Jarmo Myllys (mv), Rikard Franzén, Pär Djoos (backar), Henrik Zetterberg, Mikael Renberg, Alexander Beliavski (forwards).

Coacherna har haft fyra wild cards per lag, där de plockat ut spelare som de tycker att svenska folket missat.

Före nedsläpp blir det en skicklighetstävling efter NHL-modell i olika grenar. Bland annat ska seriens bästa målvakt utses och seriens mest hårdskjutande, seriens snabbaste och seriens mest tekniske spelare koras.

Johan Edlund och Håkan Loob är kommentatorer och Djurgårdens Challe Berglund ser och hör vi som reporter.

Resa in i okänd framtid

DOKUMENTÄR "Christian - vårterminen 1999"

SVT 2 19.00

"Christian - vårterminen 1999" är den sista dokumentären i långfilmen "Från Sverige i tiden". Det är en stillsam bildberättelse om Christian Dam från Guldsmedshyttan i Bergslagen, som går sin sista skoltermin före studenten. Till det yttre verkar ingenting särskilt märkvärdigt hända i de vanliga vardagssituationerna hemma och i skolan. Men Nina Hedenius film rör ändå vid det oerhörda.

Christian står med ena benet i en livsform han håller på att lämna och är på väg in i en ny tid, som ännu inte tagit form. Han är inte bara skolelev utan också kompis, pojkvän, son, lillebror och storebror. Mamma är undersköterska och pappa tog sitt liv för tre år sen.

Nina Hedenius har många rosade tv-filmer bakom sig. Till dem hör "Gubben i stugan", som sågs av 1,7 miljoner tv-tittare.

Lars-Olof Berglund