Foto: UNIVERSAL
Bill Paxton och Tom Hanks i denna spännande berättelse om hur besättningen tar sig ned till jorden efter det att farkosten gått sönder.
TV

Apollo 13

Spännande historia i rymden med verklighetsbakgrund. Tom Hanks, Bill Paxton och Kevin Bacon ska ta sig tillbaka till jorden när deras farkost gått sönder. Ed Harris hjälper till i Houston.

Gary Sinise spelar en astronaut som blir kvar på jorden när han får vattkoppor. Kathleen Quinlan spelar hustrun till Hanks rollfigur, Jim Lovell.

Den riktige Jim Lovell syns i en scen som befälhavare på fartyget ISS Iwo Jima.

Filmen lyckas skickligt återskapa händelserna 1969, ett drama som vi svenskar följde i tv precis som stora delar av världen.

För att filma när skådespelarna är tyngdlösa, som man blir på riktigt i en rymdfarkost, fick inspelningsteamet låna Nasas plan som kan uppnå tyngdlöshet i träningssyften. På 13 dagar gjordes över 500 sådana flygningar med Hanks, de andra skådespelarna och filmteamet för att få bilderna i filmen.

Hanks är själv väldigt intresserad av rymden och rymdforskning, och hjälpte efter detta till med en tv-serie om de olika rymdprojekten.

Regissören Ron Howard använder ofta sin bror Clint Howard i någon biroll i sina filmer. Så också här. Dessutom är deras båda föräldrar med. Mamman spelar Hanks mamma i filmen, och pappan spelar präst. (1995)

TV 3

21.00

Där regnbågen slutar

Richard Hoberts sjätte film i dödssynds-serien pratar, delvis i musikalens form, högtravande om livslögner. Rör sig på tre plan. Dels är det en mardröm som huvudpersonen Mikael (Göran Stangertz) har där hans älskade lämnar honom. Dels får vi se den musikal han repeterar som bygger på den drömmen, som i sin tur är en spegel av hans liv. Och mest får vi se problemen med att sätta upp denna musikal. Inleds några veckor före premiären, där stjärnor som Tommy Körberg, Helen Sjöholm och Sharon Dyall repeterar in numren med Stangertz rollfigur.

Medan flickvännen Catti (Camilla Lundén) försöker rädda den katastrofala ekonomin, och får offra både jobb och hem för att hålla showen igång.

I både drömmar och verklighet rör sig rocklegenden Mikael Perssons skumme manager Raymond (Rolf Lassgård.) (1999)

Canal + Gul

20.00

Första divisionen

Hasse Ekmans genombrottsfilm, en både spännande och gripande historia om människorna på en flygflottilj. Med Lars Hanson, Gunnar Sjöberg, Stig Järrel och Ekman själv.

”Första divisionen” skildrar spänningen i luften och på marken, där det handlar om kärlekshistorier för flygarna.

Men mest handlar det om faran i luften för det svenska stridsflyget, och filmen gjordes tidigt under andra världskriget.

Den spelades bland annat in vid flygflottiljen i Karlsborg, av en flygfotograf med militär bakgrund och erfarenhet.

Hasse Ekman, son till legendariske Gösta Ekman, började som skådespelare men debuterade som regissör 1940, ”Med dej i mina armar”. Efter ”Första divisionen” var han en av 1940- och 1950-talens mest framgångsrika regissörer. Hans söner Gösta, Mikael och Stefan Ekman har fortsatt skådespelartraditionerna i familjen. (1941)

SVT 1

14.30

Kärlek vid första hick

Dansk ungdomsilm om den tafatte killen i gymnasiet som blir hopplöst förälskad i en två år äldre och betydligt tuffare tjej. Charmig och träffsäker, om än lite ojämn. (Kaerlighed ved første hik, 1999)

TV 1000

Cinema

17.00

Journey

Gripande familjedrama om en 11-årig pojke som heter Journey. Mamman lämnar honom och hans syster hos morfar, utmärkte Jason Robards. Med Brenda Fricker. (1995)

ZTV

21.00