Karin kämpar för sin dampdrabbade son

TV

SERIE

"En dag i taget"

SVT 2 20.00 & 22.10

Karin förstår tidigt att det är något som inte stämmer med hennes son Albin. I skolan har han svårt att följa med i de andra barnens utveckling och får väldiga raseriutbrott.

Vad är det för fel?

Foto: BENGT WANSELIUS
Albin (Leo Hallerstam) har svårt att hänga med i skolan och är allmänt störande. När han får diagnosen damp/adhd kommer det närmast som en lättnad för mamma Karin (Ingela Olsson). Men det dröjer innan Karin får det stöd hon behöver för att kunna hjälpa sin son.

Det här är utgångspunkten för kvällens ”En dag i taget” – den svenska dramaserien som tar upp olika folksjukdomar. Kvällens avsnitt är skrivet av Gunilla Boëthius och regisserat av Stina Rautelin, som vi bland annat sett som kapten på ”Rederiets” flaggskepp Freja.

När Albin får diagnosen damp/adhd kommer beskedet delvis som en lättnad för Karin. Hon spelas av Ingela Olsson och Albin av Leo Hallerstam. Nu hoppas Karin att Albin äntligen ska få hjälp.

Men hjälpen uteblir och familjen börjar känna sig orolig och övergiven. De känner sig svikna av skolan, som inte gör tillräckligt, och av sjukhuset som visserligen gav diagnosen men inte på något sätt följer upp den.

Karins liv kretsar snart bara kring Albin och oron för honom. När skolan inte längre vill ta sig an honom blir hon dessutom tvungen att stanna hemma på heltid.

Det blir inte bättre förrän läkarna tipsar Karin om en stödgrupp för föräldrar med adhd-barn. Först där får hon äntligen kunskap och kraft att börja arbeta för att Albin ska få den hjälp som är så nödvändig för honom.

Ingrid Adolfsson är psykologen, Elisabeth Fernell läkaren och Marie Rechlin föräldrarepresentanten som Karin till slut får hjälp och råd av.

Programmet följs som vanligt upp med en diskussion i ett direktsänt studiosamtal senare på kvällen, där även tittarna kan ställa frågor.

Barn med diagnosen damp/adhd lider av en störd hjärnfunktion. Två tredjedelar av dessa barn är pojkar. De har svårt att koncentrera sig och sitta stilla. De kan även ha svårt att kontrollera både ilska och glädje. Det är också vanligt att de är klumpiga och har läs- och skrivsvårigheter.

Omkring 1,5 procent av barnen har svår damp/adhd. Mellan tre och fyra procent har måttliga problem, som ändå gör det svårt för dem att fungera i klassrum och i grupp.

En svensk undersökning visar att barn som i sexårsåldern fått diagnosen svår damp/adhd fortfarande har problem vid 22 års ålder. De har till exempel dubbelt så ofta drogproblem som andra jämnåriga och drygt en tredjedel av dem drabbas av återkommande depressioner.

MAGASIN

”Go‘ kväll”

SVT 2 18.15

Jonas Karlsson är en skådespelare verkligen i ropet. I början av januari såg vi honom tre kvällar som Sigge i den psykologiska thrillerserien ”Bekännelsen”.

I kväll är han gäst hos Suzanne Axell och Ragnar Dahlberg i ”Go’ kväll”.

I ”Bekännelsen” blev Sigge genom sin kompis Thomas (Magnus Krepper), som även är sambo med Sigges syster, indragen i en härva av lögner. Medan systern är på BB för att föda råkar Thomas slå ihjäl en husvagnscampande est, som kommit på Thomas med att vänslas med hans hustru. Sigge försöker hjälpa Thomas att dölja brottet.

I ”Livet är en schlager”, som hade premiär på biodukarna i fjol, spelar Jonas Karlsson en cp-skadad. I fjol spelade han också in biofilmen ”Hans och hennes” med Johanna Sällström i den andra huvudrollen. Trots att de två känt varandra sen ungdomen var det första gången de skådespelade tillsammans.

Jonas Karlsson hade också en roll som läkare i den kritikerrosade tv-serien ”Soldater i månsken”, som sändes i höstas och var även med i tv-programmet ”Jesus lever” ifjol.

Förra julen kunde vi se honom i julkalendern ”Julens hjältar” och året innan i biosuccén ”Tsatsiki, morsan och polisen”.

RESOR

”När & fjärran”

TV 4 20.30

”När & fjärran” besöker i kväll Kanarieöarna, Norge och Söderhavet. Christine Meltzer tog en sista minuten-resa och hamnade i Playa del las Americas på Teneriffa. Där gör hon en båtutflykt och ser minivalar, ligger på stranden, kvällsvimlar och fyndshoppar.

Rickard Sjöberg är uppe i ottan i norska skidparadiset Trysil, sex mil från svenska gränsen. Här öppnar liftarna redan klockan 8 och det finns allt från avancerade pister till

flacka barnområden. Rickard avslutar den intensiva skiddagen med kvällsåkning och fackeltåg ner till byn.

Hans Fahlén är på andra sidan jordklotet – på Cooköarna i Söderhavet. Där plaskar han inte bara i laguner utan ger sig ut i djungeln också och tar körkort på den lilla ön med bara två mil väg. Hans avslutar med en utflykt till ön Aitutake, som är en av de vackraste i Söderhavet.

Till vardags arbetar Jonas Karlsson på Dramaten och bor på Söder i Stockholm.

SERIE

”Torped”

SVT 2 19.30

”Virtuella våldtäkter” och ”Egen härd är guld värd” heter inslagen i

kvällens ”Torped” –

serien som

ger ungdomar handfasta juridiska råd med hjälp av talande exempel.

Virtuella våldtäkter syftar på hot och trakasserier på nätet, som blivit allt vanligare. I programmet handlar det om två tjejer, som råkat ut för snuskiga saker. ”Torped” visar hur man spårar upp och polisanmäler dem som begår de här brotten.

Det andra inslaget handlar om andrahandshyror, där många uthyrare tar rena ockerhyror. För en möblerad andrahandslägenhet kan man lagligt lägga till omkring 10 procent. Men hyrs lägenheten ut omöblerad får i princip ingen extrahyra tas ut. ”Torped” ger en enkel manual till hur man ska bära sig åt för att få tillbaka de pengar man betalat för mycket i såna här sammanhang.

Lars-Olof Berglund