Krigsskildraren som ryssarna vill tysta

Foto: AP
Kriget i Tjetjenien skildras i en dramatisk dokumentär, av den ryske journalisten Andrej Babitskij, som blev så obehaglig för den ryska regeringen att han fängslades. Här skjuter ryska soldater och ryskt artilleri mot tjetjenska trupper nära byn Duba-Yurt, söder om huvudstaden Groznyj.
TV

DOKUMENTÄR

”Kamera: Babitskijs krig”

SVT 1 22.10

När de flesta andra flydde undan kriget valde den ryske journalisten Andrej Babitskij att stanna kvar och skildra kriget från tjetjenernas synvinkel. Ett val som innebar att han blev en nagel i ögat på den ryska regeringen.

I kvällens dramatiska dokumentär ”Kamera: Babitskijs krig” får vi se hans bilder från kriget och höra honom berätta om tiden som reporter och sedan som fånge i Tjetjenien.

Andrej Babitskij arbetade för den USA-finansierade radiostationen Radio Liberty i Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Hans radioinslag som sändes i Ryssland visade att tjetjenerna inte alls var de bovar och banditer som den ryska regeringen ville få fram.

Men den 17 januari förra året greps Babitskij av ryska trupper i den tjetjenska huvudstaden Groznyj för att få tyst på hans kritiska rapportering från kriget.

I en kort videofilm som visades i rysk tv framträdde Babitskij med orden:

– Jag har det så bra som det är möjligt under krig. Människorna omkring mig försöker hjälpa mig.

När Babitskijs öde blev känt kom det en massiv kritik inte bara från utländskt håll. Även ryska medier som annars var positiva till kriget med Tjetjenien protesterade mot sättet att behandla en journalist. Men istället för att släppas på fri fot valde den ryska regeringen att utväxla Babitskij mot ett par ryska fångar. Han hamnade inte hos sina vänner utan fängslades utav tjetjener som arbetade för rysk säkerhetstjänst. Han släpptes slutligen för att återigen fängslas av ryska soldater med motiveringen att han påträffats med falska identitetshandlingar.

Själv hävdade Babitskij att det falska passet placerades hos honom av hans fångvaktare och att han i brist på andra handlingar tvingades använda passet. Han fälldes för urkundsförfalskning och dömdes att betala böter. Men Babitskij behövde inte betala pengarna tack vare en amnesti som utfärdats tidigare.

Andrej Babitskij föddes 1964 i Moskva och studerade filosofi på universitetet under perestrojka-tiden. Efter studierna engagerade han sig i rörelser för de mänskliga rättigheterna. Det ledde sedan till ett arbete på tidningen Glasnost. 1989 började Babitskij arbeta som korrespondent på Radio Liberty. Hans rapporter från ryska Vita huset ledde till att han fick pris. Även hans insatser under kriget i Tjetjenien har blivit prisbelönta.

Förutom Andrej själv får vi även träffa hans fru och hans arbetsgivare som berättar om den dramatiska tiden.

REPORTAGE

”Uppdrag granskning”

SVT 2 20.00

Den 17 januari var datumet då F- och SA-skatt, arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt med mera skulle vara inne hos skattemyndigheten.

Skatten och skattemyndigheten är på tapeten också hos programledare Kattis Ahlström i veckans ”Uppdrag granskning”.

I ett reportage som gått under arbetsnamnet ”Skattmasen” sätter Bo Holmström skattemyndigheten under lupp och ser bland annat att myndigheten så att säga både dömer och verkställer domar i skattemål. Och detta innan den rättsliga prövningen (man har ju rätt att överklaga besluten) är klar. Vilket kan innebära konkurs även för folk eller företag, trots att de senare frias i läns- eller tingsrätt. Men då är det ju så dags?

BARN

”Bolibompa: På teatern”

SVT 1 18.30

”En midsommarnattsdröm” är den andra av fem pjäser av William Shakespeare (1564–1616) som Christina Nilsson skrivit manus till och regisserat för ”På teatern” i ”Bolibompa”. I rollerna denna gång ser vi som Botten (jo, han heter faktiskt så) Pontus Gustafsson och som Titania/Lisa Magdalena Jönsson. Och efter föreställningen berättar Lisas morfar precis som förra gången vad ”En midsommarnattsdröm” handlar om.

DOKUMENTÄR

”Vilda Västern: Indiankrigen”

TV 8 20.00

Det blev tumult när indianerna skulle avväpnas, ett skott gick av och ”en massaker inträffade”. Inträffade? Ordet (på engelska ”occured”) är general Nelson A Miles, ansvarig för soldaterna (ur bland annat det 7:e kavalleri som var med när general Custer gick under vid Little Big Horn den 25 juni 1876) som mördade 90 indiankrigare, bland dem den sjuke hövdingen Big Foot, och 200 kvinnor och barn, dödssiffrorna varierar, vid Wounded Knee i Syd-Dakota den 29 december 1890.

Så slutade andedans-”upproret”, en indiansk dröm drömd av sådana som paiuteindianen Wovoka om att stormen skulle blåsa bort de vita, om en återgång till traditionellt indianskt liv, de dödas återvändande, att bufflarna skulle bli talrika igen ?

TV 8:s ”Vilda Västern: Indiankrigen” (The Real west: The Final clash – Wounded Knee) är en amerikansk dokumentär som berättar förhistorien och historien om Wounded Knee.

Hafida El-Abed