Foto: COLUMBIA
Laurence Fishburne (t v) gestaltar Othello som gifter sig med den vackra Desdemona.
TV

Othello

Välspelad, men ojämn Shakespeare med Lawrence Fishburne i titelrollen, Kenneth Branagh som intrigeranade Jago och Irene Jacobi som vackra Desdemona.

Utspelas när soldaterna återvänder i triumf från ett krig. Othello gifter sig, mot Venedigbors vilja, med vackra Desdemona. Jago, som är avundsjuk på Othellos makt, droppar svartsjukans gift i generalens öra.

Branagh är Shakespeare-veteran och har inga problem med språket, Fishburne är lite ångestdömd redan från början och Jacobi är inte alls lika flytande i shakespeareianska som Branagh.

Pjäsen är också något kortad och filmen ger mer en illustrerade klassiker-version av det hela.

Regisserad av Oliver Parker.

Annars har Kenneth Branagh själv gjort flera filmer efter Shakespeares pjäser. ”Trettondagsafton” 1987 följdes av hans genombrott, den mustiga ”Henry V” 1989. Han har, plus andra filmer, också gjort ”Mycket väsen för ingenting” 1993, ”Hamlet” 1996, enda gången hela pjäsen filma och han förvandlade ”Kärt besvär förgäves” till musikal i 1930-talets England förra året. (1995)

SVT 1

21.30

Titta inte ner

Tv-film där Megan Ward spelar Carla, vars syster dör när hon faller ned vid ett trasigt räcke. Carla går med i en stödgrupp mot höjdrädsla, men då börjar folk dö där. Är någon ute efter henne?

Producerad av Wes Craven, en skräckveteran som slog igenom med ”Terror på Elm Street” och som även gjort ”Scream”-filmerna.

Häromåret försökte han släppa rysarna genom att göra ”Music of the heart” med Meryl Streep som musiklärare. (Don’t look down, 1998)

TV 3

21.00

Nyckeln till Provence

Andra och avslutande delen i Yves Roberts vackra filmatisering av Marcel Pagnols barndomsminnen. Första delen visades onsdagen den 24 januari.

Den här filmen tar vid ett år senare, med nya intryck från den tonårige pojke som är historiens berättare. Men tvåan är en fristående fortsättning så man kan se den separat även om de bildar en fin helhet med en snygg avslutning.

En sorts charmig fransk motsvarighet till Astrid Lindgrens Bullerbyvärld. Pagnol har också skrivit de mer kända ”Jean de Florette”-historierna, men dramat här är mer lågmält och känslorna inte lika starka.

Här möter pojken en självsäker flicka vars pappa är poet och pratar på rim. Här finns också en del mörkare minnen. (Le château de ma mère, 1991)

SVT 1

14.25

Livet från den ljusa sidan

Jag gillar den här romantiska komedin med Jack Nicholson som psykiskt störd bästsäljarförfattare och Helen Hunt som tålmodig servitris. Båda värda sina Oscarsstatyetter. (As good as it gets, 1997)

TV 1000

20.00

På heder och samvete

Spännande rättegångsdrama med Tom Cruise och Demi Moore. De utreder en soldats dödsfall, och utredningen gör dem nyfikna på mäktige officeraren, en magnifik Jack Nicholson. (A Few good men 1992)

TV 1000

22.30

Älska mig bort!

20-årige svårmodige Martin plågas av sitt förflutna och bråket vid faderns död. Han driver omkring och flyttar till sin halvbror i Paris. Där stöter han på Alice (Alice & Martin, 1998)

Canal +

18.50