Foto: COLUMBIA
Slim Pickens som major T J ”King” Kong i komedin om krigshetsande militärer.
TV

Dr Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben

Klassisk komedi om krigshetsande militär. Peter Sellers har en trippelroll, mest uppmärksammad som den rullstolsbundne fanatikern som har svårt att hindra armen från att gå upp i nazihälsning.

George C Scott spelar den utbrände militären som drar igång det hela och Sterling Hayden håller fingret på avtryckarknappen.

Filmen är rolig men skrämmande. Ett varningsrop mot uppbyggnaden av allt större och farligare kärnvapen. Kom i det tidiga 60-talet när det väl fortfarande fanns folk som ville satsa på atomvapen i Sverige. Undertiteln ”Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben”, regisserades av Stanley Kubrick. Han fortsatte göra klassiker: ”2001”, ”A Clockwork orange”, ”Barry Lyndon” , ”The Shining” (1980) och ”Full metal jacket” 1987.

Sedan dröjde det ända tills ”Eyes wide shut” 1999. Stanley Kubrick avled strax före filmens världspremiär. (Dr Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb, 1963)

TV 1000

16.00

Someone’s watching me!

Sällan visad tv-rysare av John Carpenter. Om en kvinna (Lauren Hutton) som får en massa hotfulla telefonsamtal och försöker spana på förövaren. Hotfull och skrämmande, gjord i slutet av 70-talet när Carpenter började hitta sin stil med spänning och skräck.

”Alla helgons blodiga natt” och ”Flykten från New York” är några av hans mest kända titlar. (1978)

Kanal 5

0.45

Bullet

Svart drama med Mickey Rourke som släpps ur fängelse och åter hamnar på New Yorks gator med knark och rån. Ett par otäcka våldsscener, men mest sjaskigt och deprimerande om förlorare av olika bakgrund som har ihjäl varandra. Rourke gör mest skräp sedan många år.

Tupac Amur Shakur, som har en mindre roll som Tank, föddes i New york 1971, men växte upp i Oakland i Kalifornien. Han blev känd som medlem i gruppen Digital Underground, men hans genombrott som soloartist, både rappare och filmstjärna, kom i början av 1990-talet.

”2Pac” var en av de stilbildande gangstarapparna, och satt också i fängelse ett par gånger.

Hans bästa filmroll är i ”Gridlock'd” mot Tim Roth, och bland hans andra filmer finns ”Poetic justice” mot Janet Jackson och ”Above the rim”. Han blev skjuten i Las Vegas den 13 september 1996, sedan han sett en boxningsmatch med Mike Tyson.

Bilen han åkte i utsattes för skottlossning och Tupac Shakur dog efter några dagar på sjukhus. (1996)

ZTV

21.00

Den tunna röda linjen

Svävande drama av Terence Mallick efter James Jones roman. Skildrar amerikanarnas försök att inta ön Guadalcanal i strider mot japanerna. Skådisarna verkar ibland lika vilsna som riktiga soldater. (The Thin red line, 1998)

Canal + Gul

20.00