Ulf Lundell om plattan som aldrig blev av …

TV

MUSIK

”Musikbyrån”

SVT 2 22.40

När sångaren och författaren Ulf Lundell är på tapeten i medierna är det ofta mannen, myten, skilsmässor, sprit och ensamhet det handlar om.

I kvällens ”Musikbyrån” talas inte ett ord om ”fittstim” eller Sverige som C-nation utan enbart om musik.

Foto: Peter Kjellerås
Kvällens ”Musikbyrån” ägnar en stor del åt ett samtal med Ulf Lundell. För Magnus Bengtsson berättar han bland annat om hur han lärde sig spela gitarr och vad han tycker om att bli jämförd med Bruce Springsteen.

Redan förra året kunde vi märka att Ulf Lundell som 50-åring tycks se ljusare på tillvaron och på hemlandet. Hans sommarturné blev mycket hyllad (fyra plus av Aftonbladets Per Bjurman bland annat) och nya albumet visade också upp en mer harmonisk Ulf Lundell.

I samtalet med ”Musikbyråns” Magnus Bengtsson är det alltså bara musik som gäller. Ulf Lundell berättar bland annat om svågern som lärde honom spela gitarr, om ungdomsidolen Cliff Richard, om den engelska plattan som aldrig blev av och om de eviga jämförelserna mellan honom och Bruce Springsteen. Lundell kommer också in på fördelarna och problemen med att ha levt i svenskt musikliv i över två decennier och säger bland annat:

– Svenskan är knöligt språk. Om du hållit på i 25 år är alla rim gjorda. Att skriva en låt är numera ganska mycket som att försöka få ett korsord att gå ihop.

Nåja, i så fall är Ulf Lundell fortfarande en hygglig korsordslösare.

Efter ett porträtt av det kaliforniska popbandet Grandaddy, som gjorde en av fjolårets bästa plattor, avslutas ”Musikbyrån” med en halvtimme Marilyn Manson, ”spökrockaren” som tagit över efter Alice Cooper som ”bad guy”. Manson talar bland annat om dödsskjutningarna vid en skola i Colorado 1999, som länge ansågs vara ett illdåd som just Manson inspirerat till.

Alla kanske inte känner till att Marilyn Manson började som journalist. Det är nog därför han vet hur han ska utnyttja medierna och vilka strängar han ska spela på för att få maximal uppmärksamhet. Men själv påstår Manson att det mer är samhället som provocerar honom att vara den han är än att han försöker provocera samhället.

I USA är Marilyn Manson en fruktad artist – i varje fall av föräldrar. Många förbjuder sina barn att köpa hans plattor och lyssna på hans musik. I Europa är oron inte lika stor. Det verkar som de flesta på denna sida Atlanten inte tar honom på samma gravallvar.

Intervjun, gjord i samarbete med Danmarks Radio/TV, varvas med mycket musik och Manson berättar vilka som är hans musikaliska och sceniska förebilder.

KONSERT

”Sommarstad Gotland”

ZTV 0.20

Vad sägs om en timmes sommarrock mitt i bistra vinternatten?

Chansen finns fram mot småtimmarna då ZTV visar en rad av de bästa artisterna, som uppträdde på Gotlands Tofta strand den 7 juli i somras.

På scenen ses och hörs Robyn, Petter, Brown och technostjärnan DJ Sleepy. Robyn sjunger ”Main thing”, ”My only reason” och ”Show me love” medan hennes äldre soulkollega Jennifer Brown framför ”Alive”, ”Tuesday afternoon” och ”Two in the morning”. Hip hop-rapparen Petter ser och hör tittarna i ”Rulla med oss”, ”Ingen rockar som du” och ”Så klart”.

Robyn var bara elva år – för halva hennes liv sen – när hon skrev sin första låt ”In my heart” i samband med att hennes föräldrar skilde sig. Det dröjde några år till innan Meja mer eller mindre av en slump hörde Robyn sjunga på en skolkonsert och blev mycket imponerad.

Meja tog reda på Robyns telefonnummer och gav det till sitt eget skivbolag. Det dröjde ett halvår innan bolaget ringde upp Robyn och bad henne skicka en demokasett. Eftersom Robyn inte hade någon gick hon själv upp till bolaget och sjöng själv i stället.

Hon fick ett skivkontrakt mer eller mindre på stående fot och första singeln blev ”You’ve got that something” – en titel många tycker passar så bra just på Robyn själv.

Inte minst alla hennes fans i USA.

PRATSHOW

”Sen kväll med Luuk”

TV 4 22.25

På måndag är det stor utdelning av Guldbaggar till den svenska filmeliten. Till den hör redan 23-årige Libanonfödde regissören Josef Fares från Örebro och hans storebror Fares Fares, skådis i lillbrorsans filmer.

De är båda riktigt i ropet nu med ”Jalla! Jalla!”, som den svenska biopubliken verkligen tagit till sig. Den filmen har Lukas Moodysson varit med att producera.

I kväll är Fares-bröderna gäster hos Kristian Luuk i ”Sen kväll med Luuk” och vi kan förstås räkna med en hel del filmsnack.

En annan gäst är ständigt lika aktuella Gudrun Schyman, vänsterpartiets ledare som hemskt gärna skulle vilja bli statsminister, men tycker det är lika viktigt att vara morsa och älskarinna.

Hon brukar trivas i de flesta sammanhang och bjussar säkert på sig själv i kväll. Stakka Bo står för musikunderhållningen.

NÖJE

”På spåret”

SVT 1 20.00

Det har blivit dags för den första semifinalen i årets upplaga av ”På spåret” i kväll. Vilket av paren Carl Jan Granqvist/Lotta Bromé i första klass och Sven Melander/Birgit Carlstén i dressinen ska rycka fortast och rättast i nödbromsen? Ingen av de fyra är duvungar. Och paren har faktiskt mötts en gång tidigare, 1999. Den gången vann Sven och Birgit. Det par som får flest poäng i kväll är alltså garanterat en plats i finalen den 16 februari.

Sven och Birgit har aldrig vunnit ”På spåret” tillsammans tidigare. Däremot segrade Birgit 1996 i par med Tommy Engstrand. Carl Jan och Lotta tävlar tillsammans för tredje gången och kan skryta med att de nådde ända fram och tog hem segern 1998.

Lars-Olof Berglund