Foto: POLYGRAM
Ewan McGregor och Johnny Lee Miller, smått påtända, ligger och skjuter på en hund med luftgevär .
TV

Trainspotting

Nej, det handlar inte om tåg. Inte ens om den sortens fanatiska män i anorak som brukar stå på brittiska järnvägsstationer och anteckna loknummer.

Heroin. Bajs. Stölder. Deppighet. Kolsvart humor från ett uppgivet Edinburgh. Det är ”Trainspotting”, en bok som blev pjäs som blev film via upphovsmännen bakom elaka thrillern ”Dödsleken”.

Samma kaxiga och egensinniga ton som i den filmen, och den följande ”A Life less ordinary”. ”Trainspotting” är full av energiskt berättande, ett försök att fånga ruset, förvirringen och vilsenheten hos huvudpersonerna. Berättarjaget hyllar sitt knarkande, för då slipper han bry sig om någon eller något annat, men filmen fungerar inte som någon hyllning till missbruk. Den som suttit igenom två timmar av stinkande rivningskvartar, dödssjuka människor, vidriga hallucinationer och Skottlands skitigaste toalett är mer intresserad av friskt luft än av droger.

Bland de fem manliga huvudpersonerna i gänget är tre knarkare som försöker sluta, de två andra missbrukar alkohol istället. En har ett våldsamt ölsinne; här finns mycket råa och blodiga slagsmål också. Ett soundtrack som förstärker pulsen och nervositeten. En intensiv film. En korsning mellan äckel och humor som känns mycket brittisk. Samma gäng har gjort ”The Beach”. Ewan McGregor fick inte vara med där, men gjorde nya ”Star wars” istället. (1996)

SVT 1

21.00

A Simple formality

Gérard Depardieu i förhör hos Roman Polanski. Ett dödsfall har skett. Vem? Hur? Klaustrofobikänsla i Tornatores täta kammarspel där händelserna rullas upp. Originell thriller som aldrig fick biopremiär i Sverige.

Roman Polanski är mest känd som regissör, till tidiga mästerverk hemma i Polen, samt ”Vampyrernas natt” och ”Chinatown”. Men han har hoppat in som skådespelare, bland annat i de två filmerna, ibland.

Giuseppe Tornatore har bara gjort bra filmer. ”Cinema Paradiso” följdes av ”Alla mår bra” med Marcello Mastroianni, och efter ”A Simple formality” kom ”Stjärnornas man” som också handlar om film och Sicilien i det förflutna. Alla hans filmer är fyllda av samma vemod och humor. (1994)

TV 4

23.50

Goldfinger

En av de bästa James Bond-filmerna.

Den här, och ”Åskbollen”, satte den kommande tonen för genren, med många olika miljöer, påkostade actionscener och häftiga hjälpmedel till Bond.

Och så har den ju Sean Connery, den bäste Bond, i huvudrollen.

Men skurken har fått ge namn åt filmen. Han spelas av tysken Gert Fröbe, en rik och mäktig man som gillar guld på allt. Även som mordvapen mot sina ex-älskarinnor.

Han och Bond möts i början på golfbanan, men snart står hela världsfreden på spel när bovarna bryter sig in i Fort Knox där USA:s guldreserv förvaras.

Bond får slåss mot Oddjob, koreansk livvakt med en skarpslipad hatt som mordvapen. (1964)

TV 3

21.00

Dillinger

Välgjord gammaldags gangsterfilm med Lawrence Tierney i titelrollen som USA:s mest efterspanade brottsling. En tidig huvudroll för Tierney, som på senare år synts i bland annat ”Prizzis heder” och ”De hänsynslösa”. (1945)

SVT 1

22.50