Foto: POLYGRAM
Hugh Grant och Andie MacDowell kysser varandra efter lång brittisk Hugh Grant- fumlighet.
TV

Fyra bröllop och en begravning

Nästan perfekt romantisk komedi med ett mycket välskrivet manus.Om en överdrivet artig och stammande ung engelsman som har svårt att förklara sin kärlek.

Ett stort genombrott för Hugh Grant i huvudrollen, som fortsatt blinka med ögonen och humma charmigt. Andie MacDowell spelar den vackra amerikanskan.

Manuset är värt att framhäva. Skrivet av Richard Curtis, en duktig engelsk komediförfattare som bland annat jobbat mycket med Rowan Atkinson. Denne gör för övrigt en rolig biroll som nervös präst. Hela engelska filmindustrin verkade lyfta sig av denna internationella framgång. För regissören Mike Newell gav det också ökad uppmärksamhet.

Liksom för bandet Wet Wet Wet som gjorde en nyversion av Troggs 60-talslåt ”Love is alla around” och fick en dunderhit.

Richard Curtis skrev sedan den besläktade ”Notting Hill”, återigen med Hugh Grant i huvudrollen och åter en stor succé. (Four weddings and a funeral, 1994)

TV 4

21.30

Mrs Parker

Jennifer Jason Leigh är mycket bra som författarinnan Dorothy Parker, filmen en ojämn skildring av kärlek och litterärt käbbel i New York.

I synnerhet på Algonquin hotell som var deras favoritställe där de söp de flesta luncher.

Utspelas med början på 1920-talet och handlar om författarinnan och hennes män.

En hon gifte sig med, en som krossade hennes hjärta och en som hon alltid älskade men inte blev ihop med. Plus alkoholproblem, och ett överflöd av kvicka repliker.

Ett sätt att vara spirituell som känns krystat idag, men som säkert är historiskt korrekt.

Den riktiga Parker pratade med så mycket manér, skådespelerskan pluggade hennes röst via radioinspelningar. Parker dog 1967, 74 år gammal.

Männen spelas av Andrew McCarthy, hennes alkoholiserade man, Matthew Broderick, älskaren som lämnade henne, och Campbell Scott som den kvicke Robert Benchley som hon fortsatte älska.

I biroller syns Gwyneth Paltrow och Heather Graham.

Regisserad av Alan Rudolph, som jobbat med Robert Altman men är inte alls lika skicklig på egen hand. (Mrs Parker and the vicious circle, 1994)

SVT 2

21.15

Gilda

Klassisk film noir med Glenn Ford som attraheras av nattklubbssångerskan Rita Hayworth. Fast han jobbar för hennes skumme man. Heta känslor i Buenos Aires.

Rita Hayworth föddes 1918 som Margarita Carmen Cansino, ett nog så dramatiskt namn. ”Gilda” är hennes bästa och mest kända filmroll. Hon var gift fem gånger bland andra med Orson Welles. (1946)

TV 4

0.15

Blodspengar

Spännande tv-thriller om en prostituerad (Sonia Braga) som av en slump kommer över en stor summa pengar, som tillhör ett brottssyndikat. Med Roy Scheider. (Money plays, 1997)

ARTIKELN HANDLAR OM