Tvåa förra året – nu siktar Björn på seger

TV

TÄVLING

”Årets kock”

TV 4 19.00

I fjol var det en jublande glad Mikael Björklund som vann titeln Årets kock. Tvåa blev en besviken Björn Tagesson från Trädgår’n i Göteborg.

– Jag sätter en liten peng på honom och på Henrik Regnér från Atmosfär i Malmö i årets final, säger Staffan Ling.

Foto: Martin Sundström
Björn Tagesson från Trädgår’n i Göteborg var inte nöjd med att komma tvåa förra året. I år blir det åter en tuff match mot de övriga sju finalisterna.

Han är tittarnas guide när den prestigefyllda tävlingen avgörs i kväll – i år i Göteborg.

Inte mer än rätt, tycker Umeåbon Staffan Ling:

– De tio senaste åren har ingen från Stockholms krogar vunnit Årets kock. De har alla kommit från Göteborg eller Malmö.

I programmet följer vi de åtta finalisterna (ni ser vilka i rutan här intill), som på fem timmar ska laga en varmrätt baserad på torsk och en streetfoodrätt (en snabbrätt) bestående av soppa.

l Varför tror du på antingen Tagesson eller Regnér, Staffan?

– Jag skulle ha blivit överlycklig över att bli tvåa i en sån här tävling. Björn Tagesson var sannerligen inte nöjd! Henrik Regnérs mat har jag själv ätit flera gånger i Malmö och blivit imponerad. Men vem som helst av de åtta finalsterna kan vinna.

En av dem är kvinna – Anna-Karin Kindmark från Färna herrgård i Skinnskatteberg. Man kanske kan kalla henne för uppstickaren i den manligt dominerade församlingen. Sen Årets kock började koras i början av 1980-talet är det en enda kvinna som vunnit.

l Vad beror det på, Staffan?

– Min teori är att man måste vara fullkomligt hängiven matlagning för att vinna. Kanske inte kvinnor tycker att segern är värd det priset?

När de fem timmarna gått ska de kulinariska läckerheterna presenteras en efter en för juryn. Den består av Sveriges matelit med representanter från bland annat Gastronomiska akademien, Sveriges kökschefers förening, Föreningen Årets kock och Matmaffian.

En katt bland hermelinerna är väl handelsminister Leif Pagrotsky som är med och bedömer torskrätten. Det kan bero på att svensk maglagningskonst numera faktiskt är en exportvara. Europas kulinariska centrum har flyttats norrut efter alla nordiska framgångar i matlagningstävlingar.

Den som koras till Årets kock får förutom ära och berömmelse en studieresa vart som helst i världen – bara det handlar om mat.

RESOR

”Packat & klart”

SVT 1 21.15

Till Mauritius beger sig ”Packat & klarts” Mia Norin i kväll. Det var där Mona Sahlin tog sin timeout efter Toblerone-affären. Mia finner det svårt att ”timeouta” eftersom utbudet av aktiviteter är så stort på ön i Indiska oceanen. Med en minidykarklocka över huvudet tar hon till exempel en promenad på havsbotten bland färggranna fiskar.

I schweiziska Zermatt spänner Niklas Hyland på sig skidorna och följer det gränsöverskridande liftsystemet till italienska Cervinia. Trots dramatiskt landskap bjuds lagom hisnande pister.

De flesta svenska båtkryssare till Helsingfors upptäcker bara domkyrkan och marknadsstånden innan de vänder hemåt. Niklas Lindh går på upptäcktsfärd i det finska nattlivet – och blir glatt överraskad.

SÄSONGSSTART

”Röda rummet”

SVT 2 19.30

”Röda rummet” är tillbaka igen på ny sändningstid och dag och till och med i ny kanal. Dessutom har John Crispinsson slutat som programledare men i stället återkommer piggögda Gunilla Kindstrand, som gjorde det litterära programmet så populärt för åtskilliga år sen.

Till säsongens första ”Röda rummet” har Gunilla bjudit in författaren och professorn Karin Johannisson, som just nu är aktuell med boken ”Nostalgia: Till känslornas historia”. Temat för premiärprogrammet är återblickar och hur människor förhåller sig till det förflutna – ämnen som gästen tar upp i sin bok. Hon är knuten till Uppsala universitet och hennes forskning är främst inriktad på medicin, kulturhistoria och genus.

DOKUMENTÄR

”Tyst storm”

SVT 1 22.40

Män som misshandlar sina kvinnor är tyvärr ingenting nytt. Nästan alltid börjar relationen så bra med glödande passion och romantik.

Vad finns det för varningstecken? Kvällens amerikanska dramadokumentär med en efterföljande diskussion tar upp det här tragiska ämnet.

”Tyst storm” handlar om Annie, 18, som studerar på universitetet och spelar i ett rockband på fritiden. På en fest blir hon förälskad i nyinflyttade Alex. De inleder en passionerad kärlekshistoria, som verkar innehålla allt som Annie någonsin drömt om – glöd och hetta.

Men långsamt börjar Annie inse att allt inte är rosenrött. Alex börjar visa en annan, mörkare sida av sig själv. Han är svartsjuk och vill kontrollera mer och mer av Annies liv. För att göra honom till lags slutar hon spela i rockbandet och avstår också från att träffa sina vänner.

Det hjälper inte. Annie måste börja vänja sig vid att Alex knuffar henne och ger henne allt hårdare och brutalare örfilar. Ändå tar det lång tid innan Annie till slut inser att hon hamnat i en förödande misshandelsrelation.

Hon bestämer sig för att göra något åt det. Men det visar sig inte vara så enkelt i praktiken.

Filmen, som bygger på en verklig händelse, diskuteras efteråt med några ungdomar under Hannah Rubinsteins ledning. Hon är ny programledare för UR-serien ”Stop!”.

Lars-Olof Berglund