I sanningens namn

TV

Vad hände egentligen?

Denzel Washington spelar den militäre utredaren som ska ta reda på vad som skedde i en attack under kriget vid Persiska viken. Är piloten Meg Ryan värd en medalj eller inte?

Historien berättas i återblickar. Washington intervjuar person efter person som var närvarande. Kameran följer snällt med, och vi får olika fingerade versioner av vad som inträffade innan sanningen avslöjas.

Det är gammaldags, rejält Hollywoodhantverk. Meg Ryans roll i filmen är liten, och långt från de käcka romantiska komedier hon välsignat biodukarna med de senaste åren.

Washingtons roll som utredare kompliceras av att han själv fattade ett felaktigt beslut under stress i samma krig, vilket ledde till att en av hans vänner dog. Washington far från hotell till hotell, intervju till intervju, tömmer den ena hotellbaren efter den andra. Spänningen hänger på två saker. Gjorde Meg Ryans pilot rätt eller fel? Ska Washington förlåta sig själv och finna frid med sin idylliska familj? Båda svaren blir rätt förutsägbara efter en stund, och då blir det bara ännu en påkostad skildring av maktens behov av snygga fasader.

En hårdbantad Matt Damon har en viktig biroll som utbränd soldat, innan han slog igenom i ”Good Will Hunting”. (Courage under fire, 1996)

TV4

21.00

Wag the dog

Politisk satir som gjordes innan Clintons affär med Monica Lewinsky var känd, men ändå lyckas skildra den. Robert De Niro spelar politiske rådgivaren som tar hjälp av en Hollywoodproducent för att skapa en massmedial avledning. De låtsas-startar ett krig mot Albanien. (1997)

TV1000 Cinema

19.00

Jag hatar dig, älskling

Kärlekskomedi med Rock Hudson (1925–1985), Doris Day och mycket kvick dialog (filmen vann Oscar för bästa manus). Det börjar med bråk mellan musikern och heminredaren, men blir snart kärleksfullare. (Pillow talk, 1959)

TV 3

11.00

Little Voice

Mycket rolig och vemodig historia kring sjukligt blyg ung kvinna som bara lever ut när hon härmar stora sångerskor. Hennes vulgära mamma Brenda Blethyn och sjaskige manager Michael Caine försöker tjäna pengar på talangen. (1998)

TV 1000 Cinema

21.00