Så här går det till att vinna – eller försvinna

TV

– Det är mer en frågesport som handlar om gruppdynamik än att man är väldigt skicklig på att svara på frågor och därför vinner en stor summa pengar, säger Christoffer von Platen, producent för SVT:s nya lördagsnöje ”Vinna eller försvinna”.

”Vinna eller försvinna” är ett amerikanskt format eller programidé, ”Greed” (betyder ”girighet”), som sänds i länder som USA, Tyskland, Italien, Sydafrika, Finland, Portugal, Israel, Turkiet? och nu alltså i Sverige, producerat för SVT av Pearson Television, ett fristående svenskt dotterbolag till brittiska Pearson Media, ”Englands Bonniers”.

Tävlingen är en lagtävling som går ut på att svara rätt på frågor byggda på ”modern allmänbildning”, som programledare Fredrik Belfrage uttryckt det. Eller snarare att pricka in vilket eller vilka av upp till nio påståenden (på miljonnivån) som är rätt. Svarar hela laget rätt på första nivån kan det gå vidare till nästa. Åtta nivåer finns: 5 000, 10 000, 25 000, 50 000, 100 000, 250 000, 500 000 och en miljon. Vinnarna betalar skatt på vinsten.

Lagtävling alltså. Gruppdynamik? En miljon i vinst? Är ”Vinna eller försvinna” någon sorts korsning mellan ”Expedition: Robinson” och TV 4:s ”Vem vill bli miljonär?”

– Mmmnja, det kan man väl säga, säger Christoffer von Platen. Det ligger en viss sanning i det. Deltagarna tävlar i lag och dom är ”castade” ihop, som vi säger i branschen.

– Man kan också uttrycka det som att dom har slängts ihop utan att själva ha valt vilka som ska vara med i deras lag. Dom tillsammans ska sen kämpa mot målet.

– Men samtidigt som dom är beroende av lagkamraterna? I vissa moment i tävlingen har vi utmaningar som går ut på att dom ska bli av med den dom utmanar.

Detta bland annat för att det då blir färre som delar på eventuella vinstpengar. Men också för att samtliga i laget ska avge svar. Om en svarar fel åker hela laget ut. Och när man som på miljonnivån har trettio sekunder på sig att snacka sig fram till vilka fyra av nio påståenden som är rätt är det en fördel att inte vara så många?

Bengt Hörnemark