Hård konkurrens om Guldbaggarna

TV

GALA

”Filmgalan 2001”

SVT 1 20.00

En 23-årig örebroare som inte är svensk medborgare, en 57-årig regissörsveteran som gjort comeback efter 25 år, en sexig ex-Fröken Sverige i förra årets mest hyllade tv-serie, en grekisk invandrare som blev hastigt folkkär i rollen som iransk invandrare.

Se där en kvartett som nominerats till Guldbaggen: Josef Fares, Roy Andersson, Lia Boysen, Michalis Koutsogiannakis.

Årets ”Filmgalan 2001” direktsänds i SVT 1 och leds av en annan invandrare, välkände finsk-amerikanen Mark Levengood.

Foto: CARL–JOHAN SÖDER
Mark Levengood är presentatör vid den svenska motsvarigheten till Oscarsgalan, utdelningen av Guldbaggen.

Alla filmkritiker och filmvänner tycks vara ense om att svensk film nu är inne i en betydande och kreativ framgångsvåg. Något som naturligtvis ökar konkurrensen om Guldbaggarna – det åtråvärda förstapris för den nationella filmparnassen vars statyett skapats av skulptören Karl Axel Pehrson.

Fyra långfilmer dominerar årets Guldbaggenomineringar (som röstats fram av en 32-mannajury under ledning av gamle SVT-chefen Sam Nilsson).

Det nya landet: långfilmsversionen av den tv-serie som förra året fick recensenterna att sjunga jubelarior. En högst ovanlig och överraskande Sverigebild, sedd av två vagabonderande flyktingar (i dubbel mening: undan sina hemländer och undan den svenska polisen) som möter pedofiler, uråldriga kärringar och kanonfulla raggare på sin märkliga odyssé genom Sverige. ”Det nya landet” har nominerats till: bästa regi av Geir Hansteen Jörgensen; bästa kvinnliga huvudroll, Lia Boysen; bästa manliga huvudroll, Michalis Koutsogiannakis; bästa manus, Lukas Moodysson och Peter Birro.

Sånger från andra våningen: Roy Anderssons återkomst efter ett mycket långt långfilmsuppehåll med berättelsen om den tragikomiske möbelhandlaren Karl ( Lars Nordh) vars affär brunnit ned och vars son sitter instängd och oåtkomlig på dårhuset. Filmen har nominerats till: bästa film; bästa regi av Roy Andersson, bästa manus, Roy Andersson; bästa foto, István Borbás och Jesper Klevenås.

Vingar av glas: också det en film med invandrartematik. Dessutom en ungdomsfilm om den 18-åriga muslimska flickan Nazli ( Sara Sommerfeld) som förälskar sig i en svensk kille och de svåra konflikter hon måste utstå med sin far. ”Vingar av glas” har nominerats till: bästa film; bästa kvinnliga huvudroll, Sara Sommerfeld; bästa kvinnliga biroll, Aminah Al Fakir; bästa manliga biroll, Said Oveissi.

Tillsammans: Fucking Åmål-Lukas Moodyssons filmkomedi med allvarlig botten om ett sjuttiotalistiskt boendekollektiv med hjärtat till vänster. Har nominerats till: bästa regi, Lukas Moodysson; bästa manliga biroll, Michael Nyqvist; bästa manus, Lukas Moodysson.

Andra som nominerats till Guldbaggen är skådespelarna Lena Endre, Kjell Bergqvist, Bibi Andersson och Brasse Brännström.

SÄSONGSSTART

”Vetenskapens värld”

SVT 2 20.00

Faraonernas forntida Egypten? Tja, det är väl pyramiderna och hieroglyferna vi oftast tänker på. Men det finns ett annat fysiskt fenomen som är lika urtypiskt för den uråldriga civilisationen vid Nilen. De höga obeliskerna, ämnet för kvällen i Bo G Eriksons ”Vetenskapens värld”.

De är upp till 5 000 år gamla, kan nå 30 meters höjd och väga 500 ton, är huggna i ett enda granitstycke och båttranspor-terades ofta flera tiotals mil på Nilen från stenbrottet till den plats där de restes.

Hur man med forntidens farkoster och byggteknik kunde forsla och ställa upp dessa kolosser har tett sig gåtfullt för arkeologerna. Men i programmet får vi steg för steg följa en modern rekonstruktion av hur denna herkuliska uppgift en gång löstes.

Man antar i dag att dessa väldiga fallosliknande pelare var en del av de gamla egyptiernas solkult, kanske tänkta som frusna solstrå-lar.

ÄVENTYR

”Dödliga reptiler”

Kanal 5 20.00

Helt nyligen blev en man i Sydafrika överfallen av en pytonorm på väg hem från jobbet.

Det var inte det märkliga, det som skapade en världsnyhet var att mannen bet ormen så häftigt att den släppte sin dödliga omkramning.

Den sortens gastkramande historier, verkliga sådana, får vi oss till livs i Kanal 5:s dokumentär ”Dödliga reptiler”. Förutom pyton berättar människor om sina livsfarliga möten med krokodiler, svarta mambor, kungskobror, alligatorer, boaormar med mera.

DOKUMENTÄR

”Världens mäktigaste kvinnor”

TV 4 22.45

Tala om spice girl.

Indiskan Perween Warsi, som bor och verkar i Storbritannien, har blivit stenrik på att tillverka kryddig indisk mat för den engelska marknaden.

Om denna framgångsrika affärskvinna handlar del två av TV 4:s ”Världens mäktigaste kvinnor”.

Storbritannien har i dag en mycket stor asiatisk minoritet – framför allt invandrare och deras ättlingar från de forna brittiska kolonierna Indien och Pakistan.

De – och ett ökande antal engelsmän och skottar – efterfrågar läcker, kryddstark indisk mat, både på restauranger, som färdig mat att köpa hem och värma och som livsmedel i butikerna.

För 14 år sedan insåg den nu 52-åriga Perween Warsi att hon inte kunde få en anständig samosa i affärerna i hemstaden Derby. Samosa är en av de allra populäraste indiska smårätterna, en liten konformig bakad paj med ingredienser som grön chilipeppar, ingefära, hackad lök, mosad potatis, kummin, koriander, gurkmeja, tamarindchutney och garam masala.

– Det slog mig att jag kunde göra bättre etnisk mat eftersom folk brukade säga att jag var en bra kock, säger Perween Warsi.

Bokstavligen hemma i sitt kök startade hon firman S & A Foods, döpt efter hennes söner Sadiq och Abid, och i dag har hon fyra fabriker och har, helt och hållet self-made, klättrat upp till positionen som Storbritanniens förmögnaste kvinna.

Pelle Jacobsson

ARTIKELN HANDLAR OM