Popgeniet som var värd en riktig kyss

TV

SERIESTART

”Pop i fokus”

SVT 1 21.30

För ett år sen var det inte särskilt många som kände till göteborgaren Håkan Hellström, basisten och soloartisten i popbandet Broder Daniel.

Nu är Håkan, 26, den kanske hetaste sångaren i svensk pop. Inte ens Aftonbladets Per Bjurman kunde låta bli att kyssa honom på scenen

?

Foto: SVT
Den berömda kyssen på Nalen i höstas. Aftonbladets Per Bjurman bara kände att han måste ge Håkan Hellström en tryckare mitt på munnen.

– Därför vågar jag inte ha Per Bjurman i närheten av Håkan Hellström i det första ”Pop i fokus”-programmet, skojar Per Sinding-Larsen. Det är han som leder den nya serien i nio delar med premiär i kväll.

”Pop i fokus” ska ha ganska stor bredd. Varje program har sin särskilda artist eller sitt tema. Det kan handla om olika stilar som hiphop, soul, hårdrock och så vidare.

– Min roll är att presentera varje program och träffa personerna vi har i fokus. Jag ser till exempel filmen om Håkan Hellström tillsammans med honom och sen diskuterar vi det vi sett.

I filmen har ett team följt Håkan Hellström hemma i Göteborg under en dag. Trots berömmelsen bor han än så länge fortfarande hos sina föräldrar i Västra Frölunda. Det blir också klipp från konserter han har gjort.

Det är väl inte otroligt att vi i det sammanhanget får se Bjurmans berömda kyss på Nalens scen i höstas. Den har redan visats en gång i ”Musikbyrån” i början av december.

Håkan slog igenom med dunder och brak med sin debutskiva ”Känn ingen sorg för mig i Göteborg”. Det dröjde bara någon månad efter det att han skickat in sin demokassett för ett år sen innan flera skivbolag hörde av sig och erbjöd kontrakt.

Håkans låtar anses väldigt trallvänliga. Publiken har tagit honom till sig med hull och hår och stundtals stormat scenen. Det är alltså inte bara Aftonbladets musikrecensent som fallit pladask.

I ett av de kommande programmen är temat hiphop. Då räknar Per Sinding-Larsen med att ha Melinda, Feven och Petter med flera med i programmet. När temat är hårdrock ska han bland andra presentera fenomen som ACDC.

Ett annat ”Pop i fokus” följer med Offspring på deras USA-turné.

Vad händer när serien är slut?

– Vi kommer igen i höst men då i en ny form och kanske under ett annat namn. Inget är bestämt än, säger Per Sinding-Larsen.

DOKUMENTÄR

”Dokumentären: Barnhem 67”

SVT 1 20.00

Förra våren for dokumentärfilmaren Mikael Wiström med tio svenska målarelever till Moskvaförorten Kuzminki för att under tre veckor renovera det slitna Barnhem 67. Det blev omvälvande veckor för de unga svenskarna men även för barnhemsbarnen. Bekir, som kommer från turkisk familj, var den ende av svenskarna som kände sig någorlunda hemma efter sina semestrar i hembyn i Turkiet.

De nio andra blev mer eller mindre förstummade av mögellukten, den smaklösa oljiga maten, flockarna av föräldralösa barn, det obegripliga språket och de maffialiknande figurerna utanför barnhemmets murar. Men för barnhemsbarnen blev svenskarna med sina freestyles och mobiltelefoner en slags livlina till en annan mer hoppfull värld. Huttrande i sina pyjamasar vinkade de farväl till de svenska målarna en morgon när de tre veckorna gått.

BARN

”Bolibompa”

SVT 1 18.00

”Aktuellt” och ”Rapport” kan byta kanaler. Men ”Bolibompa” ruckar man inte på så lätt – klockan 18 i SVT 1 är det som alltid gällt och gäller.

I kväll börjar det med ”Ökenbio”, det vill säga festliga och fantasifulla föreställningar av Ted Sieger. Efter det kommer ”En nyfiken hund”, en amerikansk novellfilm om den nyfikna skotska terriervalpen Angus. Varje morgon passerar han en hög häck, där det hörs en massa spännande ljud från andra sidan. En dag kan inte Angus stilla sin nyfikenhet utan passar på att smita hemifrån för att ta reda på vad det är som låter så konstigt. Bengt Bauler är berättare.

Sen följer den tecknade tjeckiska barnserien ”Bob och Bobek” om två små egensinniga kaniner. I den svarar Johan Rabaeus för rösterna.

SERIE

”En dag i taget”

SVT 2 20.00 & 22.10

I kväll avslutas serien ”En dag i taget” med ett ämne det inte talas särskilt öppet om – sexmissbruk.

Universitetslektorn Tommy (Magnus Roosmann) är gift med Helen (Jessica Zandén) och de har två barn. Han känner en stor tomhetskänsla inom sig som han i hemlighet försöker döva med sex. Trots att han utåt lever ett normalt liv köper och hyr han massor med porrtidningar och porrfilmer. Han besöker även prostituerade och har många tillfälliga förbindelser.

Tommys sexuella utsvävningar blir ännu mer omfattande när han får en lektorstjänst i Göteborg och börjar veckopendla till och från hemmet. Han försöker dölja sitt sexbeteende men skandalen är ett faktum när en ung studentska anmäler honom. Trots att Tommy mår dåligt har han svårt att bryta sitt mönster.

”En dag i taget” följs av ett studiosamtal senare på kvällen.

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM