Foto: COLUMBIA PICTURES
Clint Eastwood och ett uppbåd av säkerhetsmän jagar den misstänkte attentatsmannen.
TV

I skottlinjen

Välgjord och spännande thriller med Clint Eastwood som den amerikanske presidentens livvakt. Attentatsmannen John Malkovich väljer att framföra sina hot via Eastwood, som var på plats när John F Kennedy sköts i Dallas 1963.

Nu vill han inte misslyckas som livvakt en gång till. Men hans överordnade tycker att han börjar bli för gammal för jobbet, och Clintan pustar mycket riktigt ordentligt när han tvingas springa omkring. Han var 62 år när ”I skottlinjen” spelades in.

Rene Russo spelar kollegan som ändå tycker om honom. Det finns ett stänk av kärleken i berättelsen, men mest är det effektiv spänning och en kamp mot klockan. Malkovichs rollfigur är duktig på förklädnader. Regissören Wolfgang Petersen gjorde flera bra filmer hemma i Tyskland, främst ”Das Boot” som blev hans biljett ut i världen. I USA har Petersen bland annat gjort ”Air

Force One”, ”Outbreak” och ”Den perfekta stormen”.

(In the line of fire, 1993)

TV 3

21.00

Nyordning på Sjögårda

Weyler Hildebrands sista film som skådespelare och regissör är en rörig förvecklingsfars efter en roman, också den från 1944. Det bästa med filmen är att man får se mycket Annalisa Ericson, som spelar tvillingarna Brita och Stina Grasser.

De är väldigt lika.

Det blir kärleksförvecklingar med två unga män, spelade av Gunnar Björnstrand och Allan Bohlin. Men det handlar också om att rädda godset Sjögårda och stoppa försäljningen till grosshandlaren Brisk (Douglas Håge).

Mångsidiga Annalisa Ericson var med i filmer redan i början av 1930-talet och hade också en roll 60 år senare i Lasse Åbergs ”Den ofrivillige golfaren”. En duktig skådespelerska som också är skicklig på sång och dans och varit framgångsrik även på scenen.

På senare år har hon och Sickan Carlsson uppträtt tillsammans på scenen. (1944)

SVT 1

14.35

Den sista föreställningen

Fantastisk debut av regissören Peter Bogdanovich, som var filmkritiker innan han började göra film själv.

En svartvit film, som fångar stämningen i en Texas-håla 1951. Timothy Bottoms och Jeff Bridges är de två unga männen som är på väg att lämna skolan för vuxenvärlden. I horisonten tornar Koreakriget upp sig som ett moln. Mycket kretsar kring sex, och en gift kvinna, och titeln syftar på stans biograf som är på väg att stänga.

Men även om tid och plats är speciella finns det mycket att känna igen för alla som varit på väg att lämna en småstad eller ett förhållande. (The last picture show, 1971)

TV 1000

17.50

The Big Lebowski

Jeff Bridges som flummig bowlare i Los Angeles är bröderna Coens variant av deckare i Raymond Chandler-pastisch med egensinnig humor. John Goodman och Steve Buscemi är knäppa kompisar. (1998)

TV 1000

Cinema

23.00

Joy Luck Club

Gripande drama efter roman av Amy Tan, regisserad av Wayne Wang (Smoke). Om flera generationer kvinnor med kinesisk bakgrund, en såpa med klass. Med Kieu Chinh, Tsai Chin och France Nuyen. (1993)

TV 1000

Cinema

18.50