Kim Raver berättar om hur hon fick sin drömroll

TV

SÄSONGSSTART

”Tredje skiftet”

Kanal 5 22.00

I tv-rutan ständigt på språng och med många struliga förhållanden.

Privat precis tvärt om.

– Men jag tycker ändå otroligt bra om min rollfigur, säger Kim Raver som spelar Kim Zambrano i Kanal 5:s ”Tredje skiftet”.

Foto: WARNER BROS
I kväll är det säsongsstart för ”Tredje skiftet” där Kim Raver spelar Kim Zambrano, en medlem i ambulansstyrkan, som rycker ut för att rädda nödställda på New York gator.

På onsdagar ser vi henne alltid redo att rycka ut för att hjälpa nödställda på New Yorks gator. Tillsammans med ambulanskollegan Bobby Caffey (Bobby Cannavale) gör hon sitt yttersta för att rädda liv i den hårda storstadsmiljön.

– Vi förberedde oss faktiskt för inspelningarna genom att följa med ett riktigt räddningsteam på deras kvällspass i Brooklyn. Jag lärde mig fantastiskt mycket om hur hårt och prövande yrket är. Samtidigt gav det en inblick i en helt ny värld, berättar Kim Raver.

Om det är den erfarenheten som gjort henne till en av dramaseriens populäraste personligheter får vara osagt. Men faktum är att efter gästspel i såväl ”Spin City” som ”Lag och ordning” och ”Central Park West” verkar det nu som att skådespelerskan hittat hem.

– En sån här roll är ett privilegium att få göra. Ambulanspersonalen är vår tids verkliga hjältar. I tysthet och långt ifrån tidningarnas rubriker uträttar de mirakel så gott som varje dag, säger Kim Raver med inte så lite respekt i rösten.

Det var dock inte genom medlemskapet i räddningsstyrka 55–2 hon först gjorde sig känd för den breda publiken. Genombrottet kom istället som Clarissa McCallister i tv-dramat ”Trinity”. Men när seriens upphovsman John Wells lämnade projektet för nya äventyr var dess historia all. Mannen, vilken bland annat skapat ”Cityakuten”, tog emellertid med Kim Raver till sin nästa storsatsning.

– Han tänkte faktiskt på mig när han skrev karaktären Kim Zambrano. John lät henne få drag av min energi och nyfikenhet på livet, berättar aktrisen för att sedan poängtera att likheterna stannar just där.

– Ja, även om hon är ensamstående mor och jag växte upp med singelmamma så har vi inte allting gemensamt. Min rollfigur lyckas till exempel alltid bli förälskad i fel killar. Själv är jag som tur är lyckligt gift och har en underbar man hemma.

DOKUMENTÄR

”Kamera: Videodagboken”

SVT 2 22.10

Hur är det att vara svårt psykiskt sjuk? Annika, 46, vet. För att klara påfrestningarna har hennes psyke delat upp sig i tre personligheter: Annika är hon utåt, Emanuela är hennes ordentliga jag, Ann-Sol-Jer barnet som får gråta och fundera över känslor.

I ”Kamera: Videodagboken” möter vi dem alla tre. I ett halvår filmade Annika sig själv med en videokamera, ett filmande som dels gav Annika insikt i sin sjukdom och positiv kraft, och som ger tittarna insyn i hur en psykiskt sjuk människas liv kan te sig.

MUSIKGALA

”NRJ Radio Awards 2001”

Kanal 5 20.00

Tredje året som radiokanalen NRJ delar ut sitt pris. Kanal 5 direktsänder årets ”NRJ Radio Awards 2001”, som presenterat av Pontus Gårdinger äger rum i och inviger ”upplevelsecentret” Heron City i Kungens kurva söder om Stockholm. Runt 2 000 publik allmänhet plus 1 000 VIP-gäster räknar man med. Och på scen står artister som All Saints, Samantha Mumba, Sonique, A1, Darude, Petter, Feven och Alice Deejay.

Nordiskt stuk i år. Nominerade i de fjorton kategorierna är de fem mest spelade låtarna eller artisterna år 2000 på NRJ:s stationer i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Här är hälften av ”bästa”-kategorierna med de nominerade artisterna ?

Internationella nykomling – Rollergirl, Sonique, Samantha Mumba, A1, Craig David.

Nordiska akt – Bomfunk MC’s, Aqua, M2M, Darude, Thomas Rusiak.

Svenska artist, manlig – Petter, DJ Mendez, Markoolio, Thomas Rusiak, Peter Jöback.

Svenska artist, kvinnlig – Meja, Feven, Kinnda, Shimoli, Jessica Folcker.

Svenska grupp – Teddybears STHLM, A-Teens, Da Buzz, Kent, Lucy Street.

Svenska nykomling – Joakim Hillson, Lucy Street, Feven, Thomas Rusiak, Kinnda.

Dansakt – Alice Deejay, Sonique, Rollergirl, Dar-

ude, Bomfunk MC’s.

UNGDOM

”Rea”

SVT 1 19.00

Reklam sätts under luppen av de vassa unga reportrarna i säsongens fjärde och sista ”Rea”. Vad är reklam bra för? Hur mycket påverkas man av reklam? Finns det bra och dålig reklam – och var går i så fall gränsen?

Dessutom bjuder ”Reas” testpatrull upp till dans. Vad är egentligen roligast: folkdans, street dance eller bugg? Sara, Samira och John-John har testat.

Lars Johansson