Foto: 20 CENTURY FOX
Paul Newman som Fast Eddie – en ung och kaxig kille som är bra på att spela biljard.
TV

Fifflaren

Klassiker med Paul Newman som ung och kaxig biljardspelare, Fast Eddie. Han ska spela en avgörande match mot Minnesota Fats (Jackie Gleason). Läckert svartvitt drama som följdes upp med ”Color of money” på 80-talet.

Där är Newmans rollfigur en föredetting som ger råd åt unge hete Tom Cruise. Även där är det lika mycket livslektioner som rätt stötar.

Paul Newman är en av de stora filmaktörerna. Han slog igenom på 1950-talet och har varit bra ända sedan dess. Som i ”Lång het sommar”, ”Fifflaren”, ”Butch Cassidy och Sundance Kid”, ”Blåsningen”, ”Domslutet”, ”Slagskott” och ”Nobody’s fool”.

Han har också startat en matkedja för välgörenhet och samlat in enorma summor pengar. Hans pastasåser och andra rätter omsätter numer mycket mer pengar än hans filmer, vilket han själv gärna skämtar om. (The Hustler, 1961)

Canal + Gul

13.55

Harry & Sonja

En svensk tragedi med bisarr humor. Stellan Skarsgård spelar mentalvårdsfrisören Harry med sambo och sju ungar och ångest inför familjens flytt till Tanzania. Viveka Seldahl är Sonja, museistäderska och gift med en medelålders legosoldat med störningar.

De träffas och pratar.

Björn Runge radar upp flera absurda scener, några riktigt roliga. Men när alla figurer är färgstarka flyter helheten ihop till något grått. Det finns för många sidospår, för lite koncentration.

Burleska scener och bilder som känns lånade från Kusturica. Micha Gabay, som i en Lasse Hallström-komedi spökade som Humphrey Bogart, går här igen som tangokungen Gardel.

Det är uppfriskande med ett filmberättande som är så off, off-Filmstäder och off-Biopalats. Men filmens drivs mer av leda och avsmak än passion. Kjell Grede gjorde för drygt 25 år sedan en fin film som heter ”Harry Munter”.

Att lomma med Skarsgård genom ett excentriskt Göteborg är en vandring med Harry Dyster. (1996)

SVT 1

22.00

Underground

Omskakande och omdiskuterat drama av Emir Kusturica (Zigenarnas tid) om konflikterna i före detta Jugoslavien. Hyllad för sina suggestiva bilder, kritiserad politiskt. (1995)

TV 1000

Cinema

20.20

Warlock

En ”Highlander”-kopia om våld och död, ondskan och folk som förflyttas från 1600-talet till 1980-talets Los Angeles. Med Julian Sands och Richard E Grant.

Richard E Grant är en mycket underhållande och sevärd skådespelare. Han känns väldigt brittisk för oss men föddes i Swaziland i Afrika 1957. Grant sökte sig till London för att bli skådespelare, men det tog lång tid innan han lyckades. Genombrottet kom i komedin ”Withnail och jag”, där han spelar den excentriske Withnail. Sedan dess har han fått göra många temperamentsfulla stollar och gjort det bra. (1988)

TV 6

21.00