Åt p-piller – tvingades amputera ena foten

Foto: Mathias Landefjord
Vissa p-piller ger allvarliga biverkningar.
TV

SÄSONGSSTART

”Kalla fakta”

TV 4 20.00

100 p-pillerskadade kvinnor stämde den multinationella läkemedelsjätten Organon inför domstol.

Det skulle ha blivit en av landets största rättegångar någonsin.

Men Organon ansåg sig inte skyldigt, rättegången avlystes och nu får de blodproppsdrabbade kvinnorna istället pengar från läkemedelsförsäkringen.

TV 4:s ”Kalla fakta” benar upp vad som egentligen hände när Ingrid Levander, 24, och 99 andra svenska kvinnor kolliderade juridiskt med det i Holland baserade bolaget Organon, en mångnationell firma med produktionen inriktad på depressionsbehandling, kvinnors hälsa, gynekologi – och framför allt känt i Sverige för de lågdoserade p-pillermärkena Desolett och Mercilon.

De hundra processande kvinnorna – många av dem mycket unga när de drabbades – har alla under en längre period ätit Mercilon eller Desolett, preparat vars biverkningar Organon beskriver så här på sin officiella webbsida i internet:

Biverkningar, sällsynta: ”Blodpropp i ben och lungor, hjärtinfarkt ? förhöjt blodsocker,? gulsot, gallsten. Leverpåverkan som kan yttra sig som akuta buksmär-tor. Kvinnor som använder p-piller har en något ökad risk för blodpropp. Risken för blodpropp ökar dessutom i samband med större operationer och långvarigt sängläge”.

Själva hävdar de bestämt att just Organons p-tabletter direkt orsakat deras tromboser (blodproppar), som varierat från lindriga symtom till amputationer och hjärnproppar med förlamningar som följd. För ett par år sedan beslöt de därför att anlita Henning Sjöströms Juristhuset för att stämma Organon på sammanlagt 50 miljoner kronor.

Organons jurister påstår däremot att det inte går att otvetydigt bevisa att företagets p-piller direkt orsakat tromboserna och deras allvarliga konsekvenser.

Domstolsförhand-lingarna skulle ha startat 6 mars vid Göteborgs tingsrätt. Men nu blir den inte av. Organons benhårda ovillighet att betala något skadestånd och risken att vid ett rättsligt nederlag tvingas betala dryga rättegångskostnader har förmått kvinnorna att välja en annan väg.

Nu riktar de istället in sig på att få ut ersättningar för sitt lidande från läkemedelsförsäkringen, en instans som grundar sig på en fond som bekostas av hela den svenska industrin.

– Det innebär alltså ingen förlikning vid sidan av domstolen mellan kvinnorna och Organon, säger ”Kalla faktas” Joachim Dyfvermark.

I programmet möter vi en av de svårast p-pillerskadade kvinnorna, 24-åriga Ingrid Levander från Arlöv i Skåne, som ensam stämde Organon på en miljon kronor. Hon började äta pillren vid 14 års ålder och fick ett år senare en blodpropp i benet som utvecklade sig så illa att läkarna tvingades amputera hennes ena fot, till råga på allt på Ingrids 15-årsdag.

DOKUMENTÄR

”Dokument inifrån: Eurokraterna”

SVT 1 22.00

EU-byråkratin – 16 000 tjänstemän i Bryssel – är trögare än en tusenfoting som fastnat i klister. Den bilden får man genom den danske journalisten Stig Andersens kritiska granskning av denna ämbetsmannamassa i ”Eurokraterna”, del två av ”Dokument inifråns” belysning av den väldiga EU-förvaltningen.

Ett häpnadsväckande exempel bland många: För tre år sedan ställde orkanen Mitch till med katastrofal förstörelse i Mellanamerika. Tusentals dog och ännu fler blev hemlösa. EU anslog 1,5 miljoner till de nödställda. Nu, tre år efteråt, är hjälpen sakta på väg till offren. Ibland måste ett beslut passera 24 instanser innan det äntligen kan klubbas.

Penningslöseriet är också måttlöst. Bland mycket annat kostar bara flytten mellan Europaparlamentets två byggnader i Bryssel och Strasbourg årligen en miljard kronor.

UNGDOM

”Wimans”

ZTV 18.10

”Wimans” heter det nya ZTV-programmet som kombinerar sändningar i tv-burken med samtidiga rörliga-bilder-sändningar på internet. Och Johan Wiman, 25, heter mannen som denna vecka startade detta synnerligen interaktiva program – inriktat på mycket tät kontakt med både tv- och internettittarna. Och Wiman blir en mycket aktiv programledare.

– Jag ska göra intervjuer med våra gäster, ta upp personliga frågeställningar med tittarna, frågor som jag själv gått och grunnat på. Och prata lättsamt om IT och webben, säger Wiman som tidigare lett ”Toppen”-listan i ZTV men annars mest jobbat bakom kameran.

Alla möjliga teman ska tas upp: nyheter, politik, stil, trender med mera. Och så är det meningen att tittarna ska kunna kommunicera direkt med tv-studion via ”Wimans” webbhemsida, som man kan länka till från ZTV:s dito.

DOKUMENTÄR

”Dokument inifrån:

Eurokraterna”

SVT 1 22.00

En annorlunda Vietnamkrigsfilm i dagens ”Filmkrönikan”. Gjord av Joel Schumacher och inspelad med 16 mm skakig handkamera. ”Tigerland” heter den och handlar om en grupp unga killar som tränas för att skickas ut i ett blodigt krig.

Stjärnan Nicolas Cage intervjuas om sin nya film, ”En andra chans”, där han spelar en framgångsrik börsmäklare som en morgon vaknar upp och finner att hans liv totalt förändrats. Istället för sin flotta singellägenhet befinner han sig i en villa, är gift med sin flickvän från colleget och har två barn och hund. Nu tvingas han leva det liv han skulle ha levt om han inte valt karriären och pengarna.

Pelle Jacobsson