Gry pryade på Skansen inför sitt drömprogram

Foto: TV 3
Gry Forssell har förberett sig väl inför debuten som programledare för nya naturprogrammet ”Vilda djur”. Bland annat reste hon till Borneo för att göra reportage som ska ingå i serien. Ett möte med orangutanger var en av många höjdpunkter som hon fick uppleva.
TV

SÄSONGSSTART

”Vilda djur”

TV 3 20.00

I vår kastar sig Gry Forssell mellan uppstoppade människor på måndagar och levande djur på fredagar. I varje fall varvar Gry tjejmagasinet ”Silikon” med nyuppståndna ”Vilda djur”.

Det sistnämna är en gammal önskedröm hos Gry, som går i uppfyllelse vid fyllda 27.

– Ja, ända sen jag kom till TV 3 har jag låtit cheferna veta att jag väldigt gärna vill göra det programmet, berättade Gry på en något knastrig mobil från Borneo när denna intervju gjordes.

Det var just vilda djur som orangutanger, näsapor, pytonormar och vilda elefanter som var anledningen till att Gry befann sig tre veckor på Borneo i slutet av januari och in i februari.

TV 3:s ”Vilda djur” har legat i träda sen 1998 då Ellinor Persson ledde programmet. Dessförinnan var det Renée Nyberg som presenterade naturprogrammen. Nu kommer alltså Gry Forssell tillbaka med tolv nya ”Vilda djur” klockan 20 på fredagskvällarna.

– Jag har alltid gillat djur och haft hamstrar, katter, hundar och till och med hästar hemma. Jag rider varje vecka. Och jag ser väldigt gärna på djurprogram. Det är jättekul att nu själv få göra ett sånt här program, säger Gry.

”Vilda djur” innehåller förstås inköpta filmer men i varje program träffar Gry också själv några av djuren det handlar om. Innan det bar i väg till Borneos tropiska och ångande djungler hade Gry hunnit göra sådana reportage om späckhuggare, vargar och myskoxar i betydligt kallare miljöer.

När TV-tidningen talade med Gry hade hon just klarat av en flodfärd på Borneos längsta flod och sett massor med apor, bland annat näsapor, och pytonormar. Hon hade aktat sig mycket noga för att sticka ner händerna i det krokodilrika vattnet ?

Dagen därpå såg hon fram mot att se orangutanger och sen skulle det bära iväg in i en orörd regnskog för att under fyra dagar försöka se och filma vilda elefanter. Resultatet av mödorna får vi tittare se så småningom.

– Såna här regnskogar har funnits i 130 miljoner år. Ganska mäktigt! Jag har fått tips om att ha nylonstrumpor på för att inte bli biten av blodiglar, berättade Gry – som även skulle försöka få killarna i teamet att sätta på sig sådana ?

Som förberedelse för det här programledarskapet såg Gry bland annat en rad filmer från National Geographic.

– Men jag pryade också hos Jonas Wahlström på Skansenakvariet . Det var både kul och lärorikt.

MUSIK

”Musikbyrån”

SVT 2 22.40

För tio år sen var det inte många utanför Växjö som kände till det nybildade rockbandet The Ark från lilla Rottne. Och de rockade på i relativ obemärkthet ända till i fjol då de förvandlades till rena rockkometerna.

I kvällens ”Musikbyrån” kan vi se en nygjord dokumentär, där tittarna kommer bandet in på bara livet.

Låten ”It takes a fool to remain sane” blev genombrottet för The Ark i fjol. Den blev dessutom årsbästa på Tracks. I höstas blev bandet nominerat till bästa nordiska artist av MTV. Deras budskap om att våga vara den man är och bryta mot konventioner om manligt och kvinnligt har gett dem stor uppmärksamhet.

Filmarna Ulrika Widmark och Katarina Johansson har följt succébandet på deras två månader långa Skandinavienturné förra året, varit med i logerna, i omklädningsrummen och bott med dem i turnébussen.

De har dessutom lånat ut sin kamera till alla killarna i gruppen – Ola Salo, Mikael Jepson, Leari Ljungberg, Martin Axén, Sylvester Schlegel och den inlånade keyboardartisten Niklas Stenemo – för att de ensamma ska få dela med sig av tankar och funderingar direkt i kameran.

Till exempel berättar sångaren och låtskrivaren Ola Salo om sin uppväxt som prästson och om sina försök att förlika sig med sig själv, sin bakgrund och sin bisexualitet. De här personliga kommentarerna gör filmen naken och intim i dubbel bemärkelse.

DOKUMENTÄR

”K Special: Keep on walking Joshua”

SVT 2 20.00

Joshua Nelson är något så ovanligt som en svart jude, lärare i hebreiska och världsberömd gospelsångare. I den här dokumentären kommer alla fördomar beträffande kultur, ras och religion på skam. Den handlar också om skillnaden mellan judar och svarta, om judendom och kristendom och om Newarks slumkvarter utanför New York och den välbärgade amerikanska medelklassen.

Joshua har en oinskränkt tro på den judiska guden men han finner samtidigt glädje och passion i den musik, gospeln, som tillber kristendomens Jesus som Messias.

Han var bara åtta år när han upptäckte Mahalia Jackson i farföräldrarnas skivsamling. Fem år senare var han själv en etablerad gospelsångare. I Sverige har vi bland annat sett och hört honom i ”Toner för miljoner” 1999.

NÖJE

”På spåret”

SVT 1 20.00

Förra veckan blev paret Sven Melander och Birgit Carlstén klara för finalen, som går nästa fredag. I kväll avgörs vilka de får möta då. I första klass sitter My Holmsten bredvid Allan Svensson och i dressinen är Agneta Bolme Börjefors och Adde Malmberg beredda att rycka i nödbromsen. De två är de enda i ”På spårets” historia som tidigare lyckats dra sönder den?

Adde hoppas förstås få en ny chans att bli slutsegrare. Han var i final med Cecilia Hagen 1997 men där drog Peter Harryson och Malin Petersson det längsta strået.

I morgon kväll 21.30 i SVT 1 kan vi se ett extrainsatt”På spåret”-inslag. I en drygt tio minuter lång sändning värmer de två finalistlagen upp med en resefråga. Vinnarna får sitta i första klass i finalen.

Lars-Olof Berglund