”Let’s twist again!”

Dokumentär om den ”förbjudna” dansen

TV

DOKUMENTÄR

”Cracy dancing”

SVT 1 21.45

När twisten kom till världen så förändrade den inte bara dansen utan även livet för många människor. Innan 60-talet hade dansstilen inte ändrats nämnvärt på århundraden. Nu blev det plötsligt tillåtet att släppa sin partner och dansa på egen hand.

Foto: AP
Chubby Checker gav twisten ett ansikte. Här twistar har för fullt tillsammans med den amerikanska sångerskan DeLee Lively på en klubb i New York 1996.

Allting började med att musikern Chubby Checker fick i uppdrag att göra en ny version av låten ”Twist”. Han gjorde det så bra att den hamnade etta på den amerikanska topplistan 1 september 1960. Även om man reagerade positivt på musiken så hade den kanske inte blivit den framgång den blev tack vare Checkers medverkan i tv-showen ”American bandstand”. Det var ett program där man presenterade ny musik och dans som sedan spreds vidare. Chubby Checker sjöng och dansade sin twist och sedan följde alla efter den nya dansstil som hade fötts.

I dokumentären ”Crazy dancing” berättas det om hur ungdomarna genast tog till sig den ”fria” dansen. Etablissemanget däremot tyckte att den var obscen och försökte förbjuda den.

Chubby Checker är en av få underhållare som lyckats behålla sin position som erkänd stjärna i mer än tre decennier. Hans skivor har sålt i mer än 250 miljoner exemplar vilket har placerat honom på plats nr 56 på listan över de personer som sålt mest skivor.

Historien om mannen som skapade twisten börjar i South Carolina 1941 där Checker föddes. Han jobbade i en affär där man sålde kyckling. Ägaren till affären satte upp en mikrofon så att de anställda kunde sjunga för kunderna medan de handlade. Slumpen föll sig så att ägaren var god vän med Carl Mann som skrev sångtexter. När Carl blev ombedd att skriva en text och hitta en sångare till en musikal frågade han Checker om han ville ställa upp.

Tack vare twisten fortsatte dansen och även musiken att förändras. På 70-talet kom diskodansen, som var lätt att lära sig. Musiken var glad och lockade till glamourös profilering. Gruppen Village People fick en hit med sin låt ”YMCA” som också blev en dans. En av 70-talets dansikoner som också presenteras i dokumentären är John Travolta. Hans rollfigur i ”Saturday night fever” fick många att anmäla sig till dansskolor.

På 80-talet var det breakdansen som tog över efter diskon. Rappen och dess dansstil föddes i gettoområdena i USA. Men det var inte en dans eller musik som kunde utföras av vem som helst.

Förutom arkivklipp från de olika dansepokerna blir det även intervjuer och analyser av de olika dansstilarna som härskat de senaste decennierna.

NÖJE

”Bingolotto”

TV 4 19.00

På egna ben, utan ABBA:s musik, står de numera, A-Teens, det vill säga Sara Lumholdt, 16, Dhani Lennevald, 16, Amit Paul, 17, och Marie Serneholt, 17. Nya albumet ”Teen spirit” är på gång i slutet av februari, och en ny singel från det är vad kvartetten ska lira när den gästar Lasse Kronér i ”Bingolotto”-studion i Göteborg.

Lisa Ekdahl, 29, som nyligen gjorde succé på klassiska Olympia i Paris, gästar också Kronér. Och Martinez, dansband från Sundsvall som fyller 21 år i år.

BARN & UNGDOM

”Spökafton”

SVT 2 19.30

Att tunnelbanan i Stockholm numera kan ge upphov till både nervsammanbrott och slängar av ondsinta personlighetsförändringar vet varje t-baneåkare. Fast kanske ändå inte riktigt så som i SVT:s andra av fem ”Spökafton” med titeln ”Silvertåget” ?

I ”Silvertåget” (Lena Ollmark, manus, Roger Sellberg, regi), möter vi Ximena och Theo (Mira Glowinkowska och Leo Hallerstam), som en kväll missar sista tunnelbanan hem. Men så rullar ett mystiskt tåg in på stationen. Ximena har bråttom, hoppar på? och försvinner några dagar. När hon kommer tillbaka är hennes personlighet förändrad. Vart tog den snälla kompisen vägen? Theo anar att förklaringen finns på silvertåget ?

DOKUMENTÄR

”Frank Lloyd Wrights

fantastiska hus”

TV 8 19.00

Gropius, Le Corbusier, Asplund ? Näe, inte särskilt många arkitekter har tillägnats en låt, men med Simon & Garfunkels ”So long, Frank Lloyd Wright” från albumet ”Bridge over troubled water” 1970 fick amerikanen Frank Lloyd Wright (1867–1959) en.

Hursomhelst. Mr Wright blev under ett långt liv, med sin ”organiska” arkitektur och många hus (som Guggenheimmuseet

i New York) världsberömd både i och utanför USA.

TV 8:s amerikanska ”Frank Lloyd Wrights fantastiska hus” berättar

storyn.

Hafida El-Abed

ARTIKELN HANDLAR OM