Tragedin som skulle kunnat drabba barnen

TV

DOKUMENTÄR

”På tiondelen ?”

SVT 1 22.40

När eleverna vid Söderslättsgymnasiet i Trelleborg kom till skolan en morgon i höstas möttes de av en fruktansvärd syn.

Flera av deras skolkamrater låg döda efter en ung rattfyllerists framfart. Den berusade flickan irrade chockad omkring.

Foto: Drago Pulovic/UR
Tragedin är ett faktum. En ung rattfyllerist har kört på, dödat och skadat några skolungdomar vid en skola. Poliser är på plats och gör den obligatoriska alkoholtesten på bilisten. Lyckligtvis är den här tragedin ett rollspel, som visar vad konsekvenserna av rattfylleri kan bli.

Allt såg skrämmande autentiskt ut. Ambulanser och polisbilar fanns på plats och de döda ungdomarna med sönderrivna kläder låg på sina bårar.

Men – olyckan var ingen verklig händelse utan ett rollspel för att med hjälp av chockverkan visa konsekvenserna av rattfylleri. Bara ungdomarna som agerade, deras föräldrar och några lärare visste i förväg om att allt bara var ett spel. Dessutom var alla inblandade myndigheter införstådda.

Rollspelet fortsatte hela dagen på skolan med många starka scener. En mamma till en av de ”dödade” flickorna spelade med mycket stor inlevelse ut sin sorg. Poliser och präster knackade på i klassrummen och berättade vad som hänt. Det kunde låta så här:

– Nu är Cecilia Nilsson i klass så och så död.

Vid det laget hade de flesta skolungdomarna förstått att det handlade om en påhittad olycka men det kändes ändå mycket kusligt.

Flera elever fick spela levande döda och senare också ”begravas” i kyrkan. Allt för att få igång diskussionen om alkohol och bilkörning och vad som kan hända på en tiondels sekund.

Janne Linell filmade hela dramat och hans dokumentär ”På tiondelen ?” visas i kväll och fortsätter nästa söndag. Den andra delen följs upp med en studiodiskussion om ungdomar och rattfylleri och om rollspel som metod. Lisbeth Åkerman från ”Rapport” leder diskussionen.

Den här typen av rollspel är en amerikansk metod, som av många anses som mycket kontroversiell. I USA är verklighetsintrycket ännu ”värre”. Där förs till exempel ”dödade” ungdomar till bårhus där de får ligga bland riktiga döda.

Tanken är att med chockverkan få ungdomar att tänka efter vad som kan hända om man – som i det här fallet – kombinerar alkohol med bilkörning.

Metoden är kontroversiell. Meningarna är delade. Kritikerna anser att det här är fel väg att gå. De pekar bland annat på att man här medvetet skapar en kris, som det sedan tar tid att gemensamt bearbeta.

Vad tycker svenska tv-tittare?

SERIESTART

”Hiss”

SVT 2 19.00

I kväll är det premiär för ”Hiss”, ett nytt musikprogram med egen ton. Här ryms klassisk musik, jazz och folkmusik – områden som ”Musikspegeln” tidigare tog upp. Viveca Ringmar är programledare för ”Hiss”. Hon gör en ordentlig introduktion till kvällens tema i varje program.

Musikprogram med egen ton, ja. Hiss har inte bara med lodräta transporter att göra. Det är också en musikalisk term, som betyder ett höjt H i tonskalan. Lustigt nog låter höjt H precis som C. Så hiss är tonen som inte finns – eller i varje fall en annan.

Kvartetter är temat i premiären och vi ser och hör bland andra Laminakvartetten (fyra tromboner), kvartetten Philomela (fyra sångare), Ensemble Ginestra (stråkkvartett) och Ewan Svensson Quartet (jazz).

RESOR

”Packat & klart”

SVT 1 21.15

Svettiga nätter i Sevilla, varma och spännande vatten kring Eilat och skidtur längs Kungsleden bjuder ”Packat & klart” på i kväll.

I Sevilla upptäcker Mia Norin en stad som dignar av sevärdheter och kultur, inte bara tjurfäktningar. Här har även flamencon sina rötter och Mia får pröva på. Inte lätt!

I israeliska Eilat kretsar det mesta kring vattnet. Under ytan finns korallrev och en hel nationalpark. Vill man se den världen torrskodd går det att besöka akvariet. Björn Hedman upplever också salta Döda havet och slutmålet som är fortet Masada.

Ylva Johansson skidar fram längs Kungsleden på vita vidder och gnistrande skare de elva milen mellan Abisko och Nikkaluokta. Humöret och orken pendlar mellan backarnas storlek men Ylva gör tummen upp för den här turen.

NATUR

”Mitt i naturen – film”

SVT 2 20.00

Det blir en lite annorlunda ”Mitt i naturen – film”-timme i kväll med premiär för en svensk naturfilm av Lars Öivind Knutsen. Filmen heter ”Macho” och handlar om en kväll, en natt och en morgon på en svensk mosse.

Huvudpersonerna är Emil och hans mamma. Det är mamman som är entusiasten och vill förmedla en fin naturupplevelse för sin mycket motsträvige son. Så småningom gryr den skimrande vackra vårmor-gonen och då inleder också orrarna sitt spel, som även påverkar den motvillige Emil.

Kvällens andra film handlar om ormvråken, som i Sverige häckar överallt utom i fjällkedjan och Norrlands lågland. Den livnär sig på små däggdjur och insekter – däremot, trots namnet, sällan på ormar.

Lars-Olof Berglund