Drift med svenska kändisar

TV

SERIESTART

”Roligt. Elakt. Aktuellt”

SVT 2 22.10

Det blir REA på 2:an i kväll.

Uttytt ”Roligt. Elakt. Aktuellt”.

Det är succéshowen från Hamburger Börs i Stockholm som gjorts om för tv-bruk – åtta avsnitt à 30 minuter med profiler som Anders Lundin, Babben Larsson och Sissela Kyle.

Foto: MATS BECKER
Andreas Nilsson, Babben Larsson, Sissela Kyle, Jan Åström och Anders Lundin bjuder på satir och kända artister.

Viktigt att understryka är att det inte handlar om någon enkel filmad överföring av krogshowen som nu är inne på sin tredje säsong. De åtta satirhalvtimmarna i SVT är helt nya till innehållet. Och förutom själva scenshowens sketcher händer det också en hel del annat i rutan: vi får följa med bakom kulisserna, i logerna och i baren där artisterna så att säga är sig själva.

Dessutom kommer de varje måndag att ”drabbas” av någonting. Vad det är förblir hemligt fram till sändning. Och den fasta ensemblen gästas avsnitt för avsnitt av en känd artist utifrån som kommer att medverka i sketcherna och sjunga en trudelutt. Premiärgäst i kväll är Tommy Körberg.

Den icke-televiserade live-upplagan på krogen Hamburger Börs hade premiär 21 januari förra året och bestod från början av samma kvintett satiriska gisslare som nu tar steget över till tv-rutan:

Babben Larsson, en av pionjärerna bland våra kvinnliga komiker, inte alltför trådsmal och med den gotländska språkmelodin som särmärke. Har turnerat land och rike runt och framträtt som ståupp-humorist i tv otaliga gånger.

Anders Lundin , en gång i tiden ”mr Bullen”, det numera nedlagda ungdomsprogrammet där han fick sitt kändisgenombrott. I dag mest känd som programledare för ”Expedition Robinson” där han 1999 ersatte Harald Treutiger . För att inte tala om hur hyllad han blev i maj 2000 när han, tillsammans med Kattis Ahlström , ledde schlager-EM-finalen i Globen inför 14 000 åskådare. Lundin har också artististiska strängar på sin lyra vilket han demonstrerar i ”Roligt.Elakt.Aktuellt”.

Sissela Kyle , uppskattad bland annat i TV 4:s aktualitets- och politiksatir ”Parlamentet” (tillsammans med bland andra Babben Larsson och Johan Ulveson ). Mängder av dramaproduktioner för SVT och medverkan i tv-storsatsningar som ”Skärgårdsdoktorn” och ”Pistvakt”.

Jan Åström , rocksångare med operaskolning som spelat en huvudroll mot Tommy Körberg i ”Les misérables”. Sångare i egna bandet Hot Soup .

Andreas Nilsson , en färsk komisk begåvning som blir mer känd för tittarna när han i mars medverkar i SVT:s kommande söndagsunderhållning ”Agnes”.

”Roligt.Elakt.Aktuellt”, som den gestaltat sig på Hamburger Börs, har koncentrerat sig på att driva vasst och roligt med de svenska kändis-, medie- och artistkretsarna. Text- författare är Calle Norlén .

Förutom Körberg (avsnitt ett) ser vi som gästartister framöver: Lisa Nilsson, Lena Philipsson, Björn Skifs, Petra Nielsen och Josefin Nilsson .

SERIESTART

”Mat”

SVT 1 21.30

Erik Videgård lämnar köket, Tomas Tengby kommer istället. Den nya gastronomiserien i SVT heter kort och enkelt ”Mat” (16 delar). Och inte alltför komplicerade och krusidulliga ska även de i rutan tillagade rätterna vara. Det lovar matälskaren Tengbys professionella kock, 27-åriga Tina Nordström från Torekov i Skåne:

– Jag lagar helst ren och enkel mat och vill bjuda tittarna på prestigelös och rolig kokkonst, säger Tina.

”Mat” har mycket i skafferiet, förutom recepten och tillagningarna: reportage, resor, historik, köksfysik, inköp och tips. Det blir rutinerade radio- och tv-mannen Tengby som står för reportagen och botaniserar i mathistoria. Ämnen som tas upp: vinhistoria, Ostindiska kompaniet, siciliansk kokkonst. Och så får vi svar på frågan om vem som uppfann risotton och vad gamla drottning Victoria av Storbritannien hade för älsklingsrätt.

De rätter som Tina lagar ska vara fokuserade på det europeiska köket och frukt, grönsaker, fisk och skaldjur utgör en del av huvudingredienserna.

DOKUMENTÄR

”De nya kungligheterna”

TV 4 22.45

Vad är det som den 100-åriga drottningmodern Elizabeth och den stenrike fotbollsstjärnan David Beckham har gemensamt? Svar: att de båda är kungligheter, eller (i Beckhams fall) åtminstone behandlas som kungligheter av medierna.

I ”De nya kungligheterna” kontrasteras det alltid lika enorma

mediaintresset för familjen i Buckingham Palace med den växande fokuseringen på de nya, icke blåblodiga ”kungligheterna” – bland andra gränslöst hypade artister som Spice Girls och Madonna.

SÄSONGSSTARTER

”Felicity” TV 3 20.00

”Cityakuten” TV 3 21.00

”Silikon” TV 3 21.55

Tre säsongsstarter blir det i TV 3 i kväll. ”Felicity” (20.00) handlar ju om unga Felicity Porter (Keri Russell) som emigrerat till storstaden New York mot föräldrarnas vilja. Här möter hon de nya vännerna Julie (Amy Jo Johnson), Elena (Tangi Miller) och Noel (Scott Foley). Tillsammans med dem upptäcker hon sin styrka och talang.

Slitstarka ”Cityakuten” (började i USA 1994) startar 21.00 med ett jätteslagsmål på kliniken i Chicago där läkaren Mark Greene (Anthony Edwards) leder ett engagerat men utpumpat gäng vårdarbetare.

Och så är det åter dags för Gry Forssells och Ulrika Erikssons tjejprogram ”Silikon”. Som vanligt med vimmel och intervjuer. Den här gången gästas programmet av Emma Lindroth som talar ut om sorgen efter Lasse.

Pelle Jacobsson

ARTIKELN HANDLAR OM