28 kandidater – en blir Fröken Sverige

TV

TÄVLING

”Fröken Sverige – kryssningen”

TV 3 18.20

Michaela Ahlqvist från Slite på Gotland var den första som redan i somras kvalificerade sig till Fröken Sverige-tävlingen. Ölands Cecilia Andersson blev den sista, vald den 9 december.

Med start i kväll presenteras alla de 28 flickorna fram till och med fredag.

Foto: Peter Widing
Förra årets Fröken Sverige- Valerie Aflalo.

Kandidaterna har i vissa landskap valts direkt medan de i andra måst kvalificera sig bland tio förhoppningsfulla.

Intervjuerna med Fröken Sverige-kandidaterna vi nu får se gjordes i januari då de var på kryssning med Explorer of the Seas, världens största lyxkryssare, i Karibiska havet. Under sjudagarskryssningen som utgick från Florida gjorde de strandhugg på Bahamaöarna, Virgin Island, Puerto Rico och Haiti innan de var tillbaka i Miami igen.

Flickorna presenteras sju och sju. På lördag direktsänds så kvartsfinalen då alltså bara 14 är kvar.

Från och med i kväll kan tittarna rösta på sina favoriter. Man behöver alltså inte rösta bara på en. Röstningen sker via telefon, på internet eller via SMS.

Lydia Capolicchio blir programledare i tävlingen, som Malmös Valerie Aflalo vann förra året.

SERIESTART

”Plötsligt en dag”

SVT 2 20.00

I kväll är det seriestart för BBC-serien ”Plötsligt en dag” (Clocking off ). Den utspelar sig bland några arbetare på textilfabriken Mackintosh Textiles i Manchester och berättar vad som händer med dem när de plötsligt står inför en vändpunkt som kan förändra deras liv. De spelas av några av Englands bästa skådespelare. Varje avsnitt berättar en avslutad historia. I det första försvinner en av de anställda hemifrån – för att återkomma 13 månader senare med en hemsk hemlighet i bagaget.

”Plötsligt en dag” är skriven av Paul Abbott, själv uppvuxen i ett arbetarhem som det nionde syskonet av tio, där båda föräldrarna övergav sina barn.

Men den här serien är ingen grå historia om eländigt liv på fabriksgolvet. Paul Abbott vill bevisa att arbetarklassens historier är mycket mer spännande än överklassens.

SERIESTART

”Debatt”

SVT 2 22.10

I kväll är det premiär för ”Debatt” – SVT:s nya program för diskussioner, samtal och hearings under år 2001. 32 timslånga program väntar, alla sända från Göteborg. Men ”Debatt” har beredskap att rapportera från varhelst i landet där något av intresse att diskutera kan ha hänt. Anna Hedenmo, som vi senast sett i ”Aktuellt”, är programledare i det blocket.

Dessutom prövar ”Debatt” en ny form i ett block som leds av Lars Wiklund. Ämnet som ska diskuteras renodlas i två partiska reportage – ett för och ett emot. Gästerna består av två läger med diametralt motsatta uppfattningar. Förhoppningen är att detta ska förnya debattgenren och locka en ny publik.

Tittarna får chansen att uttrycka sin mening via SMS-meddelanden från mobiltelefoner och e-mail under programmets gång.

DOKUMENTÄR

”Dokumentären: Respect”

SVT 1 20.00

Under ett år följde Susanna Edwards fyra vanliga tjejer från Farsta i södra Stockholm – Mica, Lollo, Emelie och Vickan. De är 16 år och går i nian när vi först möter dem i maj 1998 och har i slutet av filmen börjat på gymnasiet. Tjejerna tillhör en åldersklass som vi nästan aldrig ser skildrade inifrån.

Susanna Edwards har arbetat med två olika fotografer. Totalt blev det 80 timmars film, som redigerats ihop till en timme. Vi följer flickorna på diskot, i skolan och med föräldrarna. Tittarna tar del av deras drömmar och framtidsplaner.

Genom att så ofta befinna sig nära tjejerna blev Susanna och fotograferna en del av deras liv och accepterades som vänner. Nackdelen var att killar blev bortskrämda av kameran och att Mica och de andra blev portade på vissa fester när de kom med ett filmteam.

Lars-Olof Berglund