Pengarna tog slut – då blir bevakningen av it drabbad

TV

SÄSONGSSTART

”Sajber”

SVT 1 19.00

Först fanns SVT:s it-magasin ”Sajber”. Sedan inte. Inga pengar. Så fanns det nästan igen. På webben. Nu finns det i SVT igen. Nästan.

– Under våren gör vi ett jag skulle vilja kalla det ”Sajber special” som framför allt består av redan sänt material, en överblick över it-utvecklingen som den såg ut 1997 till 2000 när programmet fanns med en hel redaktion, säger ”Sajbers” Filip Struwe.

Foto: Johan Bergmark/SVT
Filip Struwe är numera reporter på ”Rapport”, men åtta onsdagar framöver ska han presentera gammalt, men också lite nytt material om it och dess utveckling i ett slags lågbudget–”Sajber”.

OK. It-konsulterna har det marigt på börsen. Riskkapitalisterna vet nu vad ordet risk faktiskt kan innebära. It-sufflén har säckat ihop till en pannkaka.

Men? tekniken, datorerna, it, internet, e-post, spel, finns snart i var mans och kvinnas, flickas och pojkes hem och vardagsliv. Och intresset finns, om än ibland av nödtvång.

”Sajber” startade i januari 1997 som ett aktuellt it-magasin, stött av statliga KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) med uppdraget att främja användning av it, bland annat i skolan. Men förra året var det finito.

– När vi startade ”Sajber” fick vi ett visst bidrag, bland annat för att belysa utvecklingen inom svenska skolor, vilket vi har gjort väldigt mycket, säger Göran Winberg, ”Sajber”-producent på SVT i Växjö.

– Men KK-stiftelsens satsning avslutades redan förra året. Och då fanns det ingen möjlighet att finansiera programmet. SVT har ju köpt det här av oss som ett inköp med visningsrätt, så SVT har fått ”Sajber” till ett väldigt lågt pris.

På SVT syns numera bara en tunn, blå rök ur skattkistan. Inga pengar. Alltså ingen kontinuerlig, nyproducerad bevakning av it och internetkultur i ”Sajber”.

– Vi har några projekt till som vi försöker driva, men det har ju varit väldigt turbulent på SVT sedan i höstas så det har inte gått att få några besked, säger Göran Winberg.

Det lågbudget-”Sajber” vi får se åtta halvtimmar på onsdagar framöver är ett ”best of” för hela serien, från januari 1997 till hösten 2000. Med viss nyproduktion, bland annat i några program en genomgång av spelnyheter, och några färska reportage.

Annars blir det tidigare sänt material, reportagebitar, folk i studion, diskussioner.

– När vi pratar om internet-myten kommer vi bland annat att visa en snutt ur ett reportage om företaget Bazooka. Det sändes i oktober 1997 och visar att man skulle jobba 24 timmar om dygnet, åka bräda och dricka Coca-Cola, hela ursprungsmyten.

– Efter det har vi samlat en panel, där vi berättar, förklarar, analyserar och frågar vad hände sen, vart tog det där vägen, säger Filip Struwe, numera reporter på ”Rapport”.

HÄLSA

”Frivolt”

TV 4 21.00

Varför börjar allt fler unga kvinnor röka, trots att rökning ger dålig hy, minskar chansen att bli gravid, ökar livmodercancerrisken ? man kan till och med dö. Ju.

Detta, och hur man slutar röka, ska Tilde de Paula och Lotta Jankell reda ut i säsongens andra av tolv ”Frivolt”, där det också tipsas om hur man får smal midja för en kväll, får bort generande hårväxt och sminkar små ögon till stora.

ANTIKT

”Antikrundan”

SVT 1 20.00

Bollnäs, Sundsvall, Arboga, Alingsås och Värnamo var städerna som programledare Anne Lundberg och experterna i ”Antikrundan” besökte i de fem ordinarie programmen.

Nu dags för tre specialrundor tre onsdagar framöver. Först ut är ”Antikrundan special – Bollnäs”, där det handlar om allmoge, folkkonst och bruksföremål. Bland annat besöks en auktion i Bollnäs och frågas vad folkkonst egentligen är i dag.

Onsdag 21 februari sänds ”Antikrundan special – Alingsås” om när konst blir hötorgskonst, och onsdag 28 februari avslutas säsongen med ett ”Antikrundan special – Värnamo”, där det handlar om originalskickets betydelse.

DOKUMENTÄR

”Kamera: Nebulosan”

SVT 2 22.10

En nebulosa (av latinets nebula – dimma, dunst, töcken) är ett ”moln av gas eller stoft som förekommer i rymden mellan stjärnorna eller som diffust hölje kring vissa stjärnor”, säger Nationalencyklopedin. Adjektivet nebulös betyder dimmig, oklar.

Eric M Nilsson, född 1934, är sedan 1962 filmare, en egensinnig dokumentärfilmare med uppemot 180 filmer bakom sig och rader av priser i Sverige och utriket. ”Mannen från Podalida” var den SVT senast visade, i september 1999, en film om en man som talar ett språk som inte finns. En tidigare, ”Anonym”, berättade om en man som inte fanns?

”Kamera: Nebulosan” är 58 minuter 30 sekunder Eric M Nilsson-film (med Tobias Jansson) om ? ja ? ”Som så ofta när Eric M Nilsson är i farten kan det vara svårt att sätta fingret exakt på vad det handlar om. Det här är film som är fri i tanken och road av att hitta oväntade kopplingar”, skrev Umeå filmfestival när ”Nebulosan” visades där förra året.

Icke desto mindre – ljud, ord, tolkningar, missförstånd handlar det om, som livet självt, i en intellektuell resa där vi möter bland andra två skäggiga män i ett bibliotek, en konstnär i ett ljudlandskap, en blind schackspelare och en dansk som heter Søren?

Bengt Hörnemark