Foto: WARNER BROS
Sean Connery spelar en juridikprofessor som börjar gräva i ett gammalt fall, där en ung svart man som med all sannolikhet är oskyldig, dömts till döden.
TV

I sanningens tjänst

Amerikansk thriller med bättre skådespelare – Sean Connery, Ed Harris, Kate Capshaw, Laurence Fishburne, Blair Underwood – än intrig.

Polisbrutalitet och en framtvingad bekännelse leder till att en ung svart man (Underwood) döms till döden för mord på en vit skolflicka i en småstad i Floridas träskmarker.

Några år senare börjar en juridikprofessor (Connery) rota i fallet. Han hittar allt mer uppenbara bevis för att mannen är oskyldigt dömd. Och han stärks i sin uppfattning när undersökningarna motarbetas av småstadens brutale polischef (Fishburne).

Så långt påminner filmen om en bra tv-deckare. Varken mer eller mindre. Bildspråket är konventionellt, skådespeleriet rutinmässigt. Connery brummar på med sin skotska dialekt, föga engagerat. Det är bara Fishburne som är riktigt spännande; hans småstadspolis är maktfullkomlig, brutal, oförutsägbar. Eller..?

När filmen plötsligt tar en mycket oväntad vändning, stiger temperaturen åtskilliga grader – i så där tio minuter... Sedan blir det mest konstgjord spänning enligt actionfilmens formulär 1A; skrikande bildäck längs Miamis gator, bilar som flyger över öppna broar och skottlossning och slagsmål (mycket rörigt filmat) i ”träsket”. Just det, ”träsket”, för det är ett uppenbart studiobygge med plastväxter och låtsasalligatorer med ficklampor till ögon. Mot slutet tycks heller ingen längre ha brytt sig om logiken i en från början ganska smart historia. Andra filmen av regissören Arne Glimcher, vars debut ”Mambo Kings” (1992) var betydligt bättre. (Just cause, 1995)

SVT 1

23.20

Firman

Filmversionen av John Grishams spännande genombrottsthriller.

Tom Cruise spelar den unge advokaten som direkt efter att han avslutat juridikstudierna erbjuds ett sensationellt välbetalt jobb på en advokatfirma i Memphis. Han och hustrun ( Jeanne Tripplehorn) flyttar dit och allt är frid och fröjd tills han upptäcker att det är något skumt med firman. När FBI kontaktar honom vet han att firman är en täckmantel för maffian. Sedan dras han in i ett livsfarligt dubbelspel, där han ska försöka hjälpa FBI att sätta dit sin arbetsgivare...

Visst, filmen är spännande. Och bjuder på ett flertal lysande skådespelarinsatser även i birollerna, till exempel av Gene Hackman och Holly Hunter.

Men det är synd (och obegripligt) att filmmakarna har ändrat på den sista tredjedelen av Grishams roman, en jakt på liv och död längs Floridas västkust. (The Firm, 1993)

Kanal 5

21.00

How Stella got her groove back

Angela Bassett som en medelålders börsmäklare som under en Jamaicasemester inleder ett förhållande med en hälften så gammal man ( Taye Diggs). (1998)

Canal + Gul

18.00

Mumien

En välgjord äventyrsfilm i Indiana Jones-stil med Brendan Fraser som hjälten. Två syskon forskar i Egypten där en förtrollad död präst väcks till liv. (The Mummy, 1999)

Canal + Gul

20.00