Foto: CIBY 2000
Miki Manojlovic spelar Marko, en av hjältarna i kommunistpartiet som egentligen i huvudsak sysslar med vapenhandel för egen vinning.
TV

Underground

Originaltiteln var ”Det var en gång ett land...”.

Jugoslavien, alltså, i dag splittrat efter ett hemskt inbördeskrig.

Emir Kusturica har gjort precis vad man inte väntade sig. ”Underground” är nämligen en komedi om Jugoslaviens sammanbrott, samtidigt som det är en bultande kärleksförklaring till landet, dess människor, deras livsaptit. En mustig, färgstark och omtumlande skröna som främst handlar om Marko ( Miki Manojlovic) och ”Svarten” ( Lazar Ristovski). Hjältar i kommunistpartiet, trots att de egentligen ägnar sig åt vapensmuggling för egen vinnings skull. Bästa vänner och samtidigt rivaler om vackra skådespelerskan Natalija ( Mirjana Jokovic). Och till sist bittra fiender, när det visar sig att Marko har lurat skjortan av ”Svarten” (hur, ska inte avslöjas...) i ett tjugotal år.

Inledningen är bland det häftigaste som skådats på en bioduk. Scenerna med ett bombanfall när djuren rymmer från zoo, samtidigt som Marko och ”Svarten” bekymmersfritt festar vidare. Scenerna när de kidnappar Natalija mitt under en teaterföreställning... det är bild- och ljudmagi, och i det andra fallet humor, av samma klass som de bästa stunderna i regissörens tidigare mästerverk ”Zigenarnas tid”.

Här är lätt att hitta symbolism, till exempel kring Titos förtryck. Men som helhet tar inte Kusturica ställning för eller mot. Han har till och med modet att skapa oförglömligt vackra bilder av de senaste årens elände.

”Underground” är ett bild- och ljudäventyr av sällan skådat slag, ett mästerverk, där inte minst Goran Bregoviçs zigenarinspirerade och fantastiska musik spelar en viktig roll.

Filmen vann Guldpalmen vid 1995 års Cannesfestival.

SVT 2

21.15

Allt eller inget

En mycket underhållande och varm komedi om några arbetslösa stålarbetare i Sheffield, England, som börjar jobba som manliga strippor. Med Robert Carlyle, Mark Addy, Tom Wilkinson och ett suveränt soundtrack, med bland andra Hot Chocolate, Donna Summer, Gary Glitter, Sister Sledge och Tom Jones. En lågbudgetfilm som blev en enorm världssuccé och starten för vad som kallades en ny brittisk filmvåg. (The Full monty, 1997)

TV 4

21.00

Cocktail

Tom Cruise som brudraggande bartender. Det är inte Shakespeare, precis... men en ganska underhållande bagatell. Elisabeth Shue, Gina Gershon och Kelly Lynch är några av kvinnorna som faller för hans charmiga leende. (1988)

TV 3

22.00

Skicka inga blommor

Underhållande kärlekskomedi med Doris Day och Rock Hudson (1925– 1985). Han spelar en hypokondriker, fullt övertygad om att han snart ska dö. Därför föreslår han att bäste kompisen ( Tony Randall) bör hitta en ny man åt hustrun ( Doris Day). Men allt bygger på missförstånd och misstag, snart snurrar kärlekskarusellen i full fart...

Rock Hudsons egen död blev så småningom en av Hollywoods mest spektakulära. Han var nämligen den första Hollywood-stjärnan som berättade att han hade aids, att han hade levt ett helt vuxet liv som homosexuell utan att den breda publiken hade känt till det. Med Paul Lynde och Hal March (Send me no flowers, 1964.)